A parlament korelnöke volt a Közép-Európai Club vendége • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A parlament korelnöke volt a Közép-Európai Club vendége

„Egy gazdag életpálya tapasztalatai” címmel kérte fel a Közép-Európai Club Pannonia (KEP) előadás tartására Prof. Horváth János amerikai-magyar közgazdát, az Országgyűlés korelnökét. A rendezvény vitavezetője CSc Czeglédi József, a KEP ügyvezető elnöke, az 56-os forradalom  résztvevője külön utalt arra, hogy milyen rendkívüli hatású volt az a Horváth professzortól megismert információ. A több mint egy órás beszélgetés során megtudtuk, hogy. Dr. Horváth János, a Columbia Egyetemen szerezte PhD fokozatát, rangidős tagja a Magyar Országgyűlésnek 2003 óta. Harcolt a Magyar Függetlenségi Mozgalomban Hitler és a nácik ellen a második világháború ideje alatt, majd szembeszállt a Magyarországon kiépülő kommunista diktatúrával a 40-es évek végén. Politikai vezetője volt az 56-os forradalomnak, majd az USA-ban talált menedéket. Hosszú évekig az Egyesült Államokban élt.

Horváth János és Szarvas István

Horváth János és Szarvas István

Horváth János elmesélte, hogy Reagan, aki még Kalifornia kormányzója volt, 1974-ben többszöri találkozásuk során mindig 1956 konkrét eseményeiről, körülményeiről kérdezgette, pl. a Parlament előtti október 25-i tüntetésről, a Kilián laktanya, vagy Dudás József szerepéről. Reagen már talán későbbi elnökségére készült és időben érzékelte, hogy a szovjetek nem olyan erősek, mint amilyenek. Megtudtuk, hogy id. Bushhal együtt versenyzett az amerikai képviselői helyért, ahol alul maradt, Bush elnökké választása után mondta neki, hogy sajnálja, hogy ő ejtette ki.

1998-ban visszatért a szülőhazájába Orbán Viktor hívására és ismét beválasztották az Országgyűlésbe, ahová 1945-ben került be először.

Azt kérdeztem a parlament korelnökétől, hogy mi a véleménye, arról hogy sokszor szidják a mai politikusok Amerikát?

Amerikát én mindig megvédem, ott szabadság volt amikor ott éltem, én hálás vagyok második hazámnak és megvédem most is, ha igaztalanul bántják.

A következőkben lapunk kérdésére 2007-ben adott válaszát idézzük.

A magyar parlament legidősebb honatyját arra kértük, hogy a közelgő karácsonyi ünnepekre és újévre tekintettel ossza meg kívánságait olvasóinkkal!

Horváth István dedikációja a fenti kép hátoldalán

Horváth János dedikációja a fenti kép hátoldalán

Mit kívánok? Azt, amire képesek vagyunk, hogy éljünk magunkkal békességben. Ezt akkor tudjuk, ha dolgainkat úgy rendezzük, ahogy a demokrácia és a piacgazdaság keretei között szükséges. Ma a magyar népet be lehet csapni, szemfényvesztés és porhintés uralkodik a közéletben. A gazdaságban egy szűk oligarchia uralkodik, lemaradunk. Azt szeretném és kívánom, hogy mi magyarok kevésbé civakodjunk egymással. A karácsonyi és újévi kívánságom, hogy önmagával elégedett Magyarország legyen. Volt idő, mikor bebizonyítottuk a világnak, 1945 és 1947 között, másként is tudjuk ezt csinálni. Azt az utat kellene követni.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS