Tizenharmadik alkalommal adták át a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Tizenharmadik alkalommal adták át a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat

Ukrajnában élő újságíró kapta a sajtódíjat

A 2014 január 27-én tartott díjátadó ünnepséget megelőzően Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepéhez kapcsolódva szentmisét mutattak be a médiában dolgozókért a budapesti Egyetemi templomban, ahol Székely János esztergom-budapesti segédpüspök a homíliájában rámutatott: „a média összeköt, „olyan tér, ahol egymással beszélünk” és „jó esetben közvetít fölfelé is”. Felidézte a Bibliából azt, amikor Jézus gyógyításával kapcsolatban a farizeusok azt találták ki, hogy ez azért történhetett, mert „lepaktált a gonosz lelkek fejedelmével, Belzebubbal”. Mint mondta, ehhez hasonló történik gyakran a médiában is, „a nyilvánvaló igazság pedig nehezen jut érvényre, könnyű mindent besározni, sokkal nehezebb felragyogtatni az igazat. Az igazi újságíró mindenekelőtt igazságot, szépet, igazat akar mondani, így akarja elűzni a sötétséget” – tette hozzá.

Ezt követően adta át a genfi püspökről elnevezett sajtóösztöndíjat K Debreceni Mihálynak a Központi Papnevelő Intézet dísztermében. Átadáskor aláhúzta: Ha valaki írásnak adja a fejét a saját neve adja a súlyát. Nem kell elé rang, titulus, a hitelesség és az emberség a döntő szempont.

Az átadás előtt Mohos Gábor a MKPK titkára köszöntőjében arról szólt, hogy ebben a világban meg kell próbálni felmutatni minél többet mindabból a szépségből amit Isten az embernek ad.

K. Debreceni Mihály az MTVA kárpátaljai tudósítója részesült  idén a Szalézi Szent Ferenc- sajtóösztöndíjban.

A felolvasott laudáció szerint K. Debreceni Mihály 1984. szeptember 23-án született Ungváron. A csapi Széchenyi István Középiskola befejezése után a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán szerzett diplomát 2005-ben (a negyedik és ötödik évet összevontan végezte). Már egyetemi évei alatt tudósította a Duna TV-t és a Magyar Televíziót. A közszolgálati csatornák számára azóta a kijevi, a bukaresti, a Rio de Janeiró-i és Sao Paoló-i, valamint a nyugati emigrációban élő magyarokról is készített filme2013-ban kétszer is forgatott a Vatikánban: először a pápaválasztás előtt, majd egy cigány zarándokcsoporttal novemberben (mindkét útról egy-egy hosszabb dokumentumfilm is készült). A tavalyi brazíliai Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóról kiküldötttudósítóként készített beszámolókat a köztelevízió és -rádió számára, emellett egy 25 perces összefoglalót is gyártott a rendezvényről. Munkájának köszönhető az is, hogy a HungaRio magyar katolikus ifjúsági találkozó résztvevői folyamatosan bekapcsolódhattak a világtalálkozó eseményeibe.

K. Debreceni Mihály az MTVA kárpátaljai tudósítója, 2011 óta az MTI Hírcentrum ukrajnai részlegéért felelős vezető szerkesztő. Sokfelé forgatott a nagyvilágban az elmúlt években, Közép-Európa összes országa mellett Oroszországban és Dél-Amerikában is filmezett. Második generációs televíziós szakemberként képes egymaga ellátni egy teljes stáb feladatait: remek operatőr, jól ír, interjúi lényegretörőek, és a leforgatott anyag vágási munkálatait is elvégzi.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS