Hajnal Éva kitüntetése: Nap díj • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Hajnal Éva kitüntetése: Nap díj

Őszinte és hiteles akarok maradni

Hajnal Éva Győrben a kitüntetéssel

Hajnal Éva Győrben a kitüntetéssel

Hajnal Éva, a pécsi Apáczai Nevelési Központ 1. sz. Általános Iskola tanítója Nap díjat kapott, amelyet 2014. március 22-én vett át Győrben, a Mi Nők Országos Szervezetének rendezvényén. Ebből az alkalomból közöljük a vele készült beszélgetést.

Nap lehet az égen az, aki csak teszi a dolgát? Igen! Vannak nők, akik olyan tisztelettel, alázattal, elhivatottsággal dolgoznak, hogy igazán elismerésre méltó. Nem biztos, hogy tudósok, neves művészek, vagy írók, mégis maradandót alkotnak. Mint például Hajnal Éva, akinek kis tanítványa azt mondta, „Úgy szeretlek, mint anyukámat”! Hajnal Éva teszi a dolgát, de úgy, hogy szabadidejében bevezeti a kisdiákokat a szeretet, a tolerancia, a tudományok, vagy éppen az irodalom alkotó, varázslatos világába. Ezért lehet ő Nap díjas, Baranyából elsőként.

Hajnal Évával az intézmény könyvtárában beszélgettünk, mert éppen színes színpadi foglalkozást tartott a 2. osztály tehetséges diákjainak. Halkan óvakodtam be a térbe, ahol a gyerekek nevetgéltek, játszottak, miközben a feladatokat teljesítették. Barátságos hangulat, gyerekkacaj, ideális háttér az interjúhoz.

A Nap díj

A Nap díj

Hallott korábban a Nap díjról?

Bevallom nem! Ezért is lepődtem meg nagyon, amikor egy kedves barátom, Arató Gusztávné Kati, a Karisz Alapítvány vezetője elém állt, hogy lehetőséget kapott felterjeszteni valakit erre a kitüntetésre, és ő rám gondolt.

Mi volt az első reakciója?

Az, hogy nem. Nagyon köszönöm, igazán megtisztelő, hogy rám gondolt, de millió egy alkalmasabb ember van nálam erre a díjra. Soha nem szeretek a középpontban lenni, persze örülök, ha elismerik a munkámat, de nem akarok hivalkodni. Szerintem sokan ugyanúgy felelősségteljesen végzik a munkájukat, miért éppen én kerüljek oda? Kértem pár nap gondolkodási időt, majd úgy döntöttem, mégiscsak elfogadom ezt a megtiszteltetést.

Mi változott ez idő alatt?

Átgondoltam, hogy mire jó az, ha túl szerény vagyok. Az is eszembe jutott, hogy három évvel ezelőtt Aranyanyu-díjra jelöltek a tanítványaim szülei, és bár azt nem kaptam meg, a jelölés azért nagyon jólesett. Végül arra jutottam, hogy fontos ez a díj, utánaérdeklődtem és megtudtam, hogy a szervezők nemcsak elismerik a nők munkáját, hanem arra ösztönöznek másokat is, hogy érdemes úgy tenni a dolgukat, ahogy eddig. Hogy jó úton járnak, járunk. Rájöttem, hogy nem kell eltitkolni, ha van az ember életében egy ilyen díjra jelölés. Fontosnak tartom azt is, hogy a férfiak is lássák milyen sokoldalúak a nők, mennyi területen alkotnak, végeznek nagyszerű, önzetlen munkát a szabadidejükben, látszólag a leghétköznapibb helyeken is.

Havasrétiné Méry Judit átadja a díjat Hajnal Évának

Havasrétiné Méry Judit átadja a díjat Hajnal Évának

Melyek voltak azok a tevékenységek, amelyek miatt most a Nap díjasok tagjává lett? (De nem válaszol azonnal – „Szervusz, édesem!” – búcsúzik az egyik kis tanítványtól, aki még ott maradt könyvet kölcsönözni. Ezután fordul csak felém, hiába, mindig a gyerekek az elsők.)

Bevallom nekem is össze kellett szednem, hogy mi mindennel is foglalkozom a tanítás mellett. De nem küldtem az ajánlómnak mást, mint olyan linkeket, amelyek példázzák, hogy mi mindent alkottunk a gyerekekkel eddig, amelyek mások számára is érdekesek voltak, és már valahol megjelent róluk valamilyen híradás. Így például szervezek egy olyan tábort, ami teljesen ingyenes. Egy korszak történelmét, szokásait, divatját, tudományát dolgozzuk fel egy héten át hozzám hasonló elkötelezett emberekkel, akik szintén a saját szabadidejüket, tudásukat, áldozzák erre, minden fizetség nélkül. De önkéntesként dolgozom a Dombóvári Magyar Izraeli Baráti Társaságban, amelynek alelnöke vagyok. Igyekszem olyan interaktív kiállításokat, előadásokat, filmeket Pécsre hozni, amelyek segítik a tolerancia kialakulását a fiatalokban.

Aztán itt van a Színes Színpad, amelynek most volt a foglalkozása, és akikkel tavaly a Költészet Napján létrehoztak egy kiemelt projektet, előadássorozatot.

hajnal-5Igen, magyar költők verseit szavaltuk a pécsi helyi járatú autóbuszokon, az utcán és három óvodában. Ilyen rendhagyó módon akartuk a Vers Ünnepét meghonosítani Pécsett. Előttünk még senki nem csinált ilyent, nagyon nagy szeretettel fogadták az utasok a produkciónkat!

Az irodalom a saját életében is kiemelt helyet foglal el?

Abszolút. A versírás játék és érzelmi feltöltődés egyben. Nyugalom és megújulás. Egy újabb alkotói tevékenység, amely örömet okoz. Remélem másoknak is. Két online folyóiratnál is van szerzői oldalam.

Az irodalom mellett azonban a rajz, a természet és a matematika is különleges helyet foglal el az Ön mentori életében.

Nagyon szeretjük Nagy Bandó András verseit, meséit, és érkezett egy olyan felkérés, hogy mi, a tanítványaimmal, illusztráljuk az egyik készülő könyvét. Ezt óriási lehetőségnek tartottam, hiszen amellett, hogy alaposan elolvasták a könyv minden írását, versét, mert verseskötet lett belőle, át kellett gondolniuk, mi is lehet egy illusztrátor feladata. Megtapasztalták, mennyire nehéz egy ilyen munka, mi mindennel kell megküzdenie, mire az olyan kép elkészül, amely témájában, méretében, színeiben, hangulatában illeszkedik a könyv mondanivalójához. Nagyon szép rajzok születtek, amelyek be is kerültek a könyvbe. Részt vettünk egy filmfelvételen is, ami itt zajlott intézményünk színháztermében. Erre már meghívást kaptunk és én azonnal igent mondtam, mert arra gondoltam, hogy milyen jó, hogy ezek a gyerekek látják majd, hogy mit csinál egy filmrendező, egy asszisztens, egy világosító, és mindenki, aki ott dolgozik. Megtapasztalják, hogy mennyire más a közönség soraiban ülni, mint az előadás létrehozásában közreműködni. Abszolút érezték milyen óriási munkafegyelemre van szükség egy alkotás létrehozásához. Én azt gondolom, hogy köteles vagyok a gyerekeknek mindent megmutatni ebből a világból, amit csak tudok.

Most egy amerikai rajzpályázatra dolgoznak, ez hogy kezdődött?

Ez is úgy pottyant az ölünkbe. Az ÉlményMűhely projekt két prominens személyisége, dr. Fenyvesi Kristóf (Jyväskyläi Egyetem), aki az ÉlményMűhely vezetője, és John Hiigli, amerikai festőművész, pedagógus, feltaláló jóvoltából. Az ÉlményMűhely tagja, sőt inkább azt mondom, szerelmese vagyok. Ez annyira megtisztelő számomra, hogy alig merem kimondani! Több éve veszek részt a diákjaimmal az ő rendezvényeiken, foglalkozásaikon, bemutatóikon. Amikor értesültem arról a lehetőségről, amelyet egy amerikai galériatulajdonos kezdeményezett, azonnal jelentkeztünk. Az első téma a fa volt. Magyart, hajnal-6éneket és rajzot tanítok az alsó tagozatos diákoknak, és szokatlanul mélyen érintett a téma, mert legkedvesebb ábrázolásom a fa, amely a gyökerével és lombjaival a hűséget és a szabadságot egyaránt szimbolizálja. Tudtam, hogy dolgoznunk kell ebben a projektben, mert a versenyre való készülés lendületet, új gondolatokat, kreativitást és nagyon nagy alkotói szabadságot ad nekünk. A pályázat több fordulós, most az anya, a család és a tanító a téma, aztán lesz majd a tenger élővilága és a hidak, végül a matematika és a művészetek kapcsolata. Az a nagyszerű, hogy a gyerekek szinte nem is akarnak választani a témák közül, mindet szeretnék megvalósítani.

Mit takar az ÉlményMűhely elnevezés?

Ez egy nemzetközi mozgalom az „Élményközpontú Matematika-oktatásért”. Még 2008-ban indult útjára a magyarországi Ars GEometrica projekt. Ennek során a művészeti és tudományközi találkozók nemzetközi elismertségnek örvendő tudósai, művészei és pedagógusai fogtak össze azért, hogy bemutassák, a matematika több is lehet, mint szigorú tudomány. Az ÉlményMűhely vezetője dr. Fenyvesi Kristóf, a Jyväskyläi Egyetem kutatója (Finnország) és a Bridges Organization (USA) közösségi rendezvényeinek igazgatója. Velük együtt azt szeretnénk megmutatni, hogy a matematika a közös élmények, felismerések forrása, az örömteli alkotás eszköze.

Akkor Önöknek az utolsó feladat egészen testhezálló lesz, mert az ÉlményMűhely foglalkozásainak köszönhetően több kreatív, ezeket összefűző projektben vettek már részt.

Valóban. De még egy dolgot ki kell emelnem. Nagyon jó alapot teremtett nekünk ehhez a pécsi Kossuth-díjas festőművész, Lantos Ferenc munkássága és állandó kiállításának megnyitója is. Elvittem a gyerekeket a rendezvényre, készültem eszközökkel, és nem kis megrökönyödést okozva megkérdeztem a múzeum munkatársaitól, hogy lehet-e nekünk itt hasalni és közben vázlatokat, rajzokat készíteni. Köztudott, hogy Lantos Ferenc indította el több évtizeddel ezelőtt a mi intézményünkben a komplex művészeti oktatást. Ő az, aki a zene, a képzőművészet és a matematika összefüggéseit saját műveiben is tökélyre fejlesztette. Így aztán a pályázat negyedik részéhez már megvan az alapunk.

A korábbi osztályából még mindig mentorál néhány fiút, akik már maguk is segítők, sőt előadók voltak abban a táborban, amit korábban említettünk.

Az AGYVIHAROS fiúk ők – Schlepp Krisztián és Szénássy Márton –, akiket teljesen magával ragadott a természetismereti tehetséggondozó szakkör. A korábbi osztályom jelenleg hetedikes tanulóiból álló csapatról van szó, akik a tanulás mellett nagyon szívesen jönnek a táborba előadást is tartani. Schlepp Krisztián például az ókori találmányokból készült fel, és mondhatom napra kész a mai találmányokból is, olyannyira, hogy robotprogramokat készít a társaival együtt. Most már az a hivatalos csapatnevük, hogy Agyvihar, mégpedig azért mert rendszeresen indulnak a nagyhírű kecskeméti robotika versenyen, ahol kiemelkedő helyezést értek el. Az ő mentorálásukat nem hagyhatom abba, annyira tehetségesek. Lehetőséget kerestem hajnal-4számukra, hogy továbbfejleszthessék tudásukat, ennek eredményeképpen elvégeztek egy kurzust a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Tanszékén, dr. Bornemisza Imre egyetemi adjunktus robotika óráira jártak. De itt nem állunk meg, hamarosan megismerik a Quadrocoptert, a feltaláló fogja nekik elmagyarázni találmánya működését. Nagyon örülök, hogy a velük elkezdett tehetség-szerdák is tovább működnek az egyetem nyugalmazott fizikusával, dr. Berkes Józseffel.

A díj mit jelent a pályáján?

Nagyon örülök ennek a díjnak, még alig hiszem el. Kétszer kaptam eddig kitüntetést, itt a munkahelyemen nyolc évvel ezelőtt a legutóbbit. Tulajdonképpen mindig úgy rácsodálkozom erre, mert tudom azt, hogy még sok ember megérdemelné. Másrészt az életem legnagyobb kitüntetéseinek, vagy elismeréseinek mégis két mondatot tartok. Mind a kettőt gyerek mondta, ezek számomra mindennél többet érnek.

Mi volt ez a két mondat?

Az egyik az, hogy „Úgy szeretlek, mint az anyukámat!” A másik, pedig az, hogy „Amikor te vagy velünk, az mindig olyan, mint egy születésnap!” Ennél nagyobb kitüntetés nincs, ezt én így élem át, tiszta szívből. Ja, és ehhez jön még amit ma mondtak nekem, hogy „nyelvtanikus” vagyok!

Középen Hajnal Éva, a kitüntetett -  az őt Győrbe elkísérők gyűrűjében. Hajnal Éva bal oldalán a Nap díjra őt jelölő Arató Gusztávné áll.

Középen Hajnal Éva, a kitüntetett – az őt Győrbe elkísérők gyűrűjében. Hajnal Éva bal oldalán a Nap díjra őt jelölő Arató Gusztávné áll.

Az elismerés azért kötelezettség, megváltoztatja ez valamennyire az életét?

Ez az első, és remélem, az utolsó iskola ahol tanítok, ha jól számoltam, 4 évem van a nyugdíjig. Nagyon hálás vagyok a főnökeimnek, hogy minden lehetőséget kihasználhatok a gyerekek érdekében, és Szabó Ildikónak, az ÉlményMűhely szakmai vezetőjének, aki mindig is hitt bennem, és hálás vagyok a kollégáimnak is, akik minden bolondériámmal, ötletemmel együtt szeretetben elhordoznak. Most, hogy így végiggondolom az életem, hogyan is alakult a pályám, bizony nem véletlen. És ezért nagyon hálás vagyok a 80 éves édesanyámnak, aki óvónőként megmutatta, hogy gyerekekkel foglalkozni a legcsodálatosabb élmény a világon! Itt kell még megemlítenem a fantasztikus pedagógust, írót, nagybátyámat, dr. Kocsis Józsefet – ő sajnos már nem lehet köztünk –, aki szakmailag folyamatosan bátorított. A kérdésre válaszolva pedig azt mondom, nem változtatja meg a díj az életem. Hogyha valaki azt várja tőlem, hogy még jobb legyek, vagy másabb, vagy nagyobb dolgokat tegyek az életemben, azt nem tudom megígérni. Őszinte és hiteles akarok maradni, ez pedig akkor van így, ha önmagamat adhatom bármilyen helyzetben.

Bereczkiné Fábián Mária  (Megjelent a Korhatár Kiadó engedélyével)

 *

A Mi Nők Országos Szervezete 2001-ben alakult, vezetője Havasrétiné Méry Judit elnök.  A szervezet 5 évvel ezelőtt hozta létre a Nap emlékdíjat azon hölgyek részére, akik egy közösségben önzetlenül dolgoznak. Akik háttérben maradnak, és nem kérnek semmilyen elismerést, „csak” teszik a dolgukat. Ezeket a hölgyeket minden évben fáradhatatlanul keresi a Mi Nők Országos Szervezete. Mivel a szervezet Győrben jött létre, ezért minden évben itt tartják a díjátadó országos rendezvényt.

A Mi Nők Országos Szervezet fő célja a nők támogatása minden körülmény között! Szeretnék, ha nőbarát városok, nőbarát munkahelyek lennének, a nőket támogató, segítő, bemutató programok valósulnának meg. Tervük segíteni abban, hogy több nő kerüljön a döntéshozatalba!

A Nap díj átadására jelöltek érkeztek Győr-Moson-Sopron, Zala, Veszprém, Pest, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Somogy, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun megyékből, illetve részt vettek az ünnepségen Németország Baden-Württemberg tartománya és Lengyelország hasonló szervezetének képviselői.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS