Hetedhéthatár | Élőhelyrehabilitációk Dél-Dunántúlon

Napi aktuál

Élőhelyrehabilitációk Dél-Dunántúlon

Vörösgémek, rétisasok, cigányrécék, bíbicek, fehér tündérrózsák és más állat-, valamint növényfajok megtelepedését és elterjedését eredményezhetik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén megvalósuló beruházások. Az EU-támogatással megvalósuló projekt keretében vizes élőhelyeket állítanak helyre Drávaszentesen, Darányban és Dunaszentgyörgyön, továbbá a Szársomlyón és a Dél-Mezőföld védett területein gyeprekonstrukció valósul meg.

A drávaszentesi mocsárréten, a Komlósdi-Rinya és a Györgyös-patak torkolatánál 20-25 hektár nagyságú összefüggő sekély vízfelületet, úgynevezett mocsárrét kialakítása valósul meg, melynek eredményeképp a madarak számára kiváló táplálkozóterület  jön létre.

A Rigóci-tórendszer napjainkban

A Rigóci-tórendszer napjainkban

A darányi borókás területén található Rigóci-tórendszeren összesen mintegy 30 hektár területen különböző mélységű kotrással és a gyékény eltávolításával nyílt vízfelületeket terveznek kialakítani. Ennek eredményeképp várható a réti csík, vagy a vágó csík megjelenése, a terület többek között cigányréce, vörösgém, rétisas és fekete gólya számára élőhely, illetve táplálkozóhely lehet.

A Dunaszentgyörgyi láperdő területén keresztülfolyó Dunaszentgyörgyi-mellékcsatorna és a hozzá kapcsolódó árkok feliszapolódott szakaszain 777 köbméter hordalék kikotrására kerül sor. A vízfolyás rekonstrukciójával az élőhely vízellátottsága javul, elősegítve az ott élő élőlények sokféleségének megőrzését. A védett terület további foltjaiban a botoló füzes megújítása és cserjeirtás is történik.

A fokozottan védett Szársomlyó száraz gyepeinek mintegy 100 hektárnyi területén az agresszíven terjedő fajok visszaszorítása nyomán a sziklagyep terület védett növényeinek élőhelye fog megnövekedni. E területek értékes fajai többek között a korongos lucerna, a törpemandula, vagy a magyar kikerics, melynek egyetlen hazai élőhelye ez a terület.

A Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzetben található gyűrűsi löszvölgyek területén a nagy ütemben terjedő invazív lágyszárúak visszaszorítása fog megtörténni, melynek eredményeképp a tátorján és gyapjas csüdfű élőhelye növekedni fog. Az ún. szegélyhatás lecsökkentése és élőhely-kialakítás érdekében mintegy 6 hektár szántóterület gyepesítésével pufferzónát alakítunk ki.

A projekt összköltsége: 212.076.975,- Ft

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Élőhelyrehabilitációk Dél-Dunántúlon”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés