Megkezdődött a tizedik BuSHo • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Megkezdődött a tizedik BuSHo

A 2013-as fesztivál legjobbjainak vetítésével elkezdődött a vasárnapig tartó 10. BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. A főváros mellett több vidéki és határontúli városban is várják az érdeklődőket.

Több mint 80 fikciós, kísérleti és animációs rövidfilm – köztük 12 magyar produkció – versenyez a jubiláló BuSho díjaiért, de versenyen kívül is akad legalább ennyi nemzetközi, animációs és magyar kisfilm is, amit megnézhetnek az érdeklődők. A filmrajongók megismerkedhetnek az Európai Filmakadémia rövidfilmes díjának tavalyi jelöltjeivel, láthatják a visegrádi országok egy-egy filmfőiskolájának válogatását hallgatóik munkáiból, valamint a BuSho által korábban szervezett workshopokon készült alkotásokat is levetítik.

BuSho_2

A tavaly a Bohumil Hrabal-centenárium apropóján meghirdetett és idén tavasszal az A38 hajón lezárult Hrabal habbal rövidfilmpályázat díjnyertes alkotásai is láthatók.

Az idén is minden alkotó és érdeklődő számára nyitottak a nemzetközi zsűri esti konzultációi. A zenére sem lehet panasz, a fővárosi Trafikban esténként olyan előadók lépnek fel, mint Tövisházi Ambrus, az Ati Edge & The Shadowbirds rockabilly trió, az amerikai rocksztár Adam Bomb vagy a Blue sPot zenekar.

A jubiláló BuShót kedd este 7 órakor Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára, a fesztivál fővédnöke nyitotta meg a Puskin moziban. Köszöntőt mondott M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, a tavalyi zsűri elnöke.

Budapest mellé idén Sopron, Szolnok, Nagyvárad, Érsekújvár és Ungvár sorakozott fel. A részletes programért figyelje a BuSho Facebook-oldalát és honlapját!

A zsűri három fődíját és további hét díját, a diák zsűri elismeréseit, valamint a főtámogató Nemzetközi Visegrádi Alap első alkalommal odaítélendő különdíját szombat este osztják ki.

Jegyet csak a versenyblokkokra kell váltani, a BuSho többi vetítése és programja ingyenes. Idősebbeknek nem ajánlom .mert a Corvin tetőn, ahol a vetítés van Budapesten négy emeletnyi magasságba kell felmászni, viszont mindenki annyi pattogatott kukoricát ehet ingyen amennyit bír. Az összes film angol feliratos, ha valaki netán nem szereti a szinkront, csak akkor van bajban, ha nem perfekt angolban.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS