A Juncker-Bizottság: erős és tapasztalt csapat a változásért • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A Juncker-Bizottság: erős és tapasztalt csapat a változásért

Jean-Claude Juncker, a Bizottság megválasztott elnöke fellebbentette a fátylat leendő csapatáról, azaz a következő Európai Bizottság összetételéről. Miután az Unió történetének egyik leginkább embert próbáló időszakát hagyta maga mögött, az új Bizottság számára a legnagyobb kihívást talán az jelenti majd, hogy meggyőzze a polgárokat: ezentúl minden másképp lesz.

EBVáltozás csak úgy lehetséges, ha a Bizottság nyitott a reformok előtt. Az új Európai Bizottság azokra a jelentős politikai kihívásokra összpontosít majd, amelyekkel Európa ma szembesül: arra fog törekedni, hogy az embereknek ismét tisztességes munkahelyet biztosítson, felpezsdítse a beruházásokat, biztosítsa, hogy a bankok ismét hitelt nyújtsanak a reálgazdaságnak, összekapcsolt digitalizált piacot hozzon létre, szavahihető külpolitikát folytasson, és segítsen Európának a saját lábára állni az energiabiztonság terén. Az új Bizottság összeállítása során Jean-Claude Juncker mindvégig szem előtt tartotta azt a politikai iránymutatást, amely alapján az Európai Parlament megválasztotta őt erre a tisztségre.

Jean-Claude Juncker leendő bizottsági elnök személyes elbeszélgetést folytatott az összes biztosjelölttel, és arra a meggyőződésre jutott, hogy erős és tapasztalt csapata közös munkával komoly eredményeket lesz képes elérni. Juncker így nyilatkozott: „Példátlanul nehéz időket élünk, és ebben a helyzetben az európai polgárok eredményeket várnak tőlünk. A gazdasági nehézségekkel és gyakran fájdalmas reformokkal terhes évek után az európai nép végre jól teljesítő gazdaságra, fenntartható munkahelyekre, jobb szociális védelemre, biztonságosan őrzött határokra, energiabiztonságra és digitális fejlődésre vágyik. Ma bemutathatom Önöknek azt a csapatot, amely visszaállítja Európát a foglalkoztatás és a növekedés pályájára. Az új Európai Bizottságban a formai kérdések csak a tartalmi szempontok után következhetnek. Nyitottnak kell lennünk a változásra. Be kell bizonyítanunk, hogy a Bizottság képes a megújulásra. A mai napon egy politikai irányvonalak mentén haladó, dinamikus és eredményes Európai Bizottságot mutatok be Önöknek, amely készen áll arra, hogy ismét talpra állítsa Európát. A portfóliókkal nem országokat, hanem embereket bíztam meg. Huszonhét játékost állítok ki a pályára, akik mindannyian pontosan tudják, hogy a saját posztjukon mi a feladatuk. Ez az én nyerő csapatom.”

 

A Juncker-Bizottság tagjai

A Juncker-Bizottság tagjai

 


Új munkamódszerek

Az új Bizottság hét alelnöke (az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini, és további hat alelnök) egy-egy projektcsapatot vezet majd. Az alelnökök által irányított és koordinált, különböző biztosokból álló projektcsapatok összetétele a szükségletek és a felmerülő új projektek függvényében folyamatosan változhat. A projektcsapatok a politikai iránymutatásokat tükrözik, így olyan témákkal foglalkoznak majd, mint a foglalkoztatás, növekedés, beruházás és versenyképesség, a digitalizált egységes piac és az energiaunió. Ily módon lehetővé válik, hogy a statikus munkaszervezés merev válaszfalainak lebontása után a biztosi testületen belüli munka a dinamikus együttműködés irányába mozduljon el. Az alelnökök az elnök tényleges helyetteseként fognak eljárni.

Jean-Claude Juncker leendő bizottsági elnök ezt a következőképpen fogalmazta meg: „Az új Bizottságban nem lesznek első- és másodrangú biztosok, csak irányítók és csapatjátékosok, akik a kollegialitás és a kölcsönös bizalom légkörében dolgoznak együtt. Törekszem arra, hogy magunk mögött hagyjuk az elszigetelt munkavégzés gyakorlatát, és új, együttműködésen alapuló munkamódszert vezessünk be az Unió számára igazán fontos területeken.”

Jean-Claude Juncker érdeklődéssel várja a biztosjelöltek európai parlamenti meghallgatásait: e demokratikus folyamat lehetőséget biztosít a Parlamentnek arra, hogy megismerje és átvilágítsa a Bizottság célkitűzéseit és politikai programját.


Fontos újdonságok

bizottsag_300

A Bizottság tagjai (a képre kattintva megtekinthető eredeti méretben)

A Bizottság első alelnöke (Frans Timmermans) az elnök jobbkezeként működik majd. Ez az első alkalom, hogy a szabályozás javítására irányuló menetrendért felelős biztos kerül kinevezésre. Feladata arról gondoskodni, hogy a Bizottság javaslatai minden esetben valóban szükséges célokra irányuljanak, amelyeket tagállami szinten nem lehet kielégítően megvalósítani. Az első alelnök továbbá megfigyelői feladatot is ellát, és biztosítja, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartáját, valamint a jogállamiság elvét a Bizottság valamennyi tevékenysége során betartsák.

A belső piacot, valamint az ipar-, vállalkozás- és kkv-politikát magában foglaló új portfólió (Elžbieta Bieńkowska irányításával) a reálgazdaság motorházát jelenti majd. Az eddigiekhez képest jelentős újdonság, hogy a gazdaság gerincét alkotó kis- és középvállalkozások külön is említésre kerülnek.

További új elemet jelent a gazdasági, pénz-, adó- és vámügyeket tartalmazó portfólió (Pierre Moscovici irányítása alatt), amely biztosítani fogja, hogy az Unió adó- és vámügyi szakpolitikái szerves részét képezzék a valódi, szoros gazdasági és monetáris uniónak, valamint hozzájáruljanak az Unió átfogó gazdasági kormányozási keretének zavartalan működéséhez.

Létrehoztunk egy erős fogyasztópolitikai portfóliót. Így ezt a szakpolitikát a jövőben nem kell széttagolni különböző portfóliók között, hanem kiemelt helyet kap a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti egyenlőségért felelős biztos (Věra Jourová) feladatai között.

Ahogyan Jean-Claude Juncker, leendő elnök július 15-én, az Európai Parlament előtt elmondott beszédében bejelentette, létrejön a kifejezetten a migrációs kérdések kezeléséért felelős biztos posztja (Dimitris Avramopoulos), biztosítandó az új migrációs szakpolitika előtérbe helyezését, amely határozottan kezeli az illegális migrációt, ugyanakkor elősegíti, hogy Európa vonzó célponttá váljék a legkiemelkedőbb tehetségek számára.

Számos portfóliót átalakítottunk és egyszerűsítettünk. Lényeges változás, hogy egyesítettük a környezetvédelmi, a tengerügyi és a halászati portfóliókat (Karmenu Vella vezetése alatt), hogy ezzel visszatükrözzük a kék és zöld növekedés kettős célkitűzését: a környezetvédelmi és tengerpolitika kiemelt szerepet viselhet, és kell is viselnie a munkahelyteremtésben, a források megőrzésében, továbbá a növekedés és a beruházások ösztönzésében. A környezet védelmét és versenyképességünk fenntartását egyaránt biztosítanunk kell a fenntartható jövő érdekében. E logika mentén döntöttünk amellett, hogy az éghajlat-politikáért és az energiapolitikáért a továbbiakban egyetlen biztos felel majd (Miguel Arias Cañete). A megújuló energiák részarányának növelése nem csupán a felelős éghajlat-politika szempontjából fontos, hiszen az iparpolitika számára is elengedhetetlen, amennyiben Európa megfizethető energiához szeretne hozzáférni középtávon. Mindkét új portfólió hozzájárul majd az Alenka Bratušek által vezetett és koordinált, az energiaunió megvalósításán dolgozó projektcsapat munkájához.

arcok_300

A Bizottság tagjainak arcképcsarnoka (a képre kattintva megtekinthető eredeti méretben)

Az európai szomszédságpolitikát és a bővítésre irányuló tárgyalásokat felölelő portfólió (amelyért Johannes Hahn felel majd) a szomszédságpolitika megerősítése mellett hangsúlyt helyez a bővítési tárgyalások folytatására, elismerve mindamellett, hogy az Unió a következő öt évben – a leendő elnök politikai iránymutatásainak megfelelően – nem fog bővülni.

Az új, a pénzügyi stabilitást, a pénzügyi szolgáltatásokat és a tőkepiacok unióját magában foglaló portfólió (Jonathan Hill irányításával) egy kézben, egy újonnan létrehozott főigazgatóság keretében fogja majd össze a meglévő szakértelmet és felelősségi köröket, biztosítva, hogy a Bizottság továbbra is körültekintéssel és kezdeményezőleg lépjen fel a bankokra vonatkozó új felügyeleti és szanálási előírások végrehajtása terén.

A portfóliók elosztása során Juncker leendő elnök nagyon ügyelt arra, hogy megfelelő egyensúlyt találjon a nemek, a politikai hovatartozás és a kompetenciák között.

A javasolt Juncker-Bizottság erős és tapasztalt csapat: tagjai között öt korábbi miniszterelnök, négy miniszterelnök-helyettes, tizenkilenc korábbi miniszter, hét korábbi biztos és nyolc volt európai parlamenti képviselő van. Tizenegyen szilárd gazdasági és pénzügyi háttérrel, nyolcan pedig szerteágazó külkapcsolati tapasztalatokkal rendelkeznek. A Juncker-Bizottságban megvan a kellő szakértelem ahhoz, hogy sikerrel vegye fel a harcot az Európát jelenleg terhelő gazdasági és geopolitikai kihívásokkal.

Az új Bizottság tagjainak egyharmada (28-ból 9 fő) – köztük maga a leendő elnök is – részt vett az idei európai választásokhoz kapcsolódó kampányban, ahol párbeszédet folytatott a polgárokkal, és kérte támogatásukat.

Intenzív tárgyalásokat követően, miután Juncker leendő elnök ragaszkodott hozzá, hogy a biztosjelöltek között nők is legyenek, a Juncker-Bizottságnak kilenc női és tizenkilenc férfi tagja van, és a hét alelnök közül három nő.

Következő lépésként az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia a teljes biztosi testületet, beleértve annak elnökét, valamint az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, az Európai Bizottság alelnökét is. Mindezt megelőzően azonban – a Parlament eljárási szabályzatának 118. pontja értelmében – a biztosjelölteknek meghallgatáson kell részt venniük az illetékes parlamenti bizottságok előtt. Ha az Európai Parlament hozzájárulását adja, az Európai Tanács az EUSZ 17. cikkének (7) bekezdése értelmében hivatalosan kinevezi az új Európai Bizottságot.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS