Szarvas István | Zeneoktatás általános és középiskolásoknak felső fokon

Kultúra, művészet

Zeneoktatás általános és középiskolásoknak felső fokon

November 13-án Budapesten Zugló felső tagozatos és középiskolás diákjaival én is jelen lehettem a Szent István Király Szimfonikus Zenekar közreműködésével lebonyolított időutazáson, amely Beethoven világába kalauzolt. A színes programot a Szent István Király Zeneiskola szervezőcsapata, élükön Zugló díszpolgárával, Záborszky Kálmán karnaggyal, iskolaigazgatóval, Solymosi Tari Emőke zenepedagógussal állítottak össze.

A zenés utazás során többek között azt is megtudhattuk, hogy a világ egyik leghíresebb zeneszerzője ezer szállal kötődött Magyarországhoz. A hagyatékában fennmaradt közel 2000 levél közül nagyjából 500 magyar embernek volt címezve. Szoros baráti kapcsolat fűzte a Brunszvik-, a Keglevich- és az Erdődy családokhoz. Legendás szerelmi élete is hozzájuk fűződik, a zenetörténészek szerint Beethoven ismeretlen múzsája vagy Brunszvik Teréz vagy a húga, Jozefin lehetett. A Columbus utcai Zeneházat ez alkalommal is zsúfolásig megtöltő érdeklődők, Beethoven több darabjából is részleteket hallgathattak meg, amelyeket Solymosi Tari Emőke zenetörténeti érdekességekkel egészített ki. A Szent István Király Zeneiskola negyedik éve rendez ismeretterjesztő előadásokat a kerület diákjai számára.

Az ötven perces bemutató után arról beszélgettünk Zaborszky Kálmánnal, – akivel egy iskolába, a Szent István Gimnáziumba jártunk: ő utánam járt négy évvel, és azonos volt osztályfőnökünk, Dr. Draskovics tanár úr – hogy mit szólna a Kelemen Kvartett zuglói hangversenyéhez jövőre. A karnagy jó gondolatnak tartotta felvetésemet.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Egy hozzászólás van ehhez: “Zeneoktatás általános és középiskolásoknak felső fokon”


  1. Beethoven atyai barátja Zmeskall Miklós gróf, a kiváló csellista volt, aki maga is 15 vonósnégyest komponált és anyagilag is támogatta a zenefejedelmet.

    Hozzászóló: Zmeskall Zoltán Tamás | 2014. november 24., 16:11

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés