A grafika bűvöletében • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A grafika bűvöletében

A mohácsi Hegyibeszédesek Baráti Társasága füzetsorozatának minden darabja különleges, a széles olvasóközönség számára talán kevéssé ismert témákat tár az olvasók elé. A kiadványok mindegyikére jellemző a szakmai alaposság, mely körültekintő kutatómunkát, a feldolgozott téma mély ismeretét feltételezi.

Dr. Semsey Andor

Dr. Semsey Andor (Dr. Palóczy Gyula festménye)

Mégsem „száraz”, tudományos, meghatározott kör számára jelentőséggel bíró munkák ezek, hanem közérthető stílusban írt, látókört szélesítő művek, melyek sok esetben kaput nyitnak az olvasók számára addig ismeretlen területek felé. Lehetőséget teremtenek arra, hogy egy-egy témában – elsősorban az irodalom és a képzőművészet világában – eddig rejtve maradt kincsekre bukkanjunk. Különösen érvényes ez A grafika bűvöletében – Dr. Semsei Andor ébresztése című kiadványra, amely Imolay dr. Lenkey István, a Kisgrafika Barátok Körének 2014. novemberi összejövetelén tartott előadása szerkesztett szövegét tartalmazza.

Fery Antal fametszete

Fery Antal fametszete

Lenkey István személyes visszaemlékezéssel vezeti fel Semsey Andor életének és munkásságának bemutatását, hiszen közös érdeklődési és kutatási területük, az ex libris gyűjtés révén barátságban álltak. Semsey Andor (1917-1986) jogi doktorátust szerzett 1941-ben, majd jogászként helyezkedett el. Munkája mellett a Pázmány Péter Tudományegyetemen művészettörténeti tanulmányokat folytatott. Két kutatási területe is volt: Aba-Novák Vilmos munkássága, valamint a régi magyar grafika története. Kutatómunkája során megismerkedett a korszak kiemelkedő grafikus-, festő-, szobrászművészeivel, és többükkel igen hamar őszinte baráti kapcsolatba került. Semsey Andor tagja lett a Kisgrafika Barátok Körének (KBK), aktív közreműködővé vált a kutató és feldolgozó munkákban, valamint kiállítások szervezésében. Rendkívül jelentős, tudományos alapossággal rendszerezett ex libris gyűjteményt hozott létre, a 18-19. századi magyar alkotásoktól kezdve a huszadik század jelentős műveivel bezárólag. A grafika e különleges területének népszerűsítését a kiállítások szervezésén túl 1975-től lapszerkesztői munkával is szolgálta. A hazai művészek mellett külföldiekkel is intenzív kapcsolatot ápolt. Portugáliától Finnországig, Görögországtól Angliáig voltak gyűjtőtársai, szakmai partnerei. Munkájának alaposságát, komolyságát jelzi, hogy négy éven át az Ex Libris Barát Egyesületek Nemzetközi Szövetsége (FISAE) alelnöki tisztét tölthette be. Külföldi kapcsolatai közül a lengyelországit kell feltétlen kiemelni, melynek nyomán az egyik legjelentősebb külföldön levő lengyel ex libris gyűjteményt hozta létre.

Edward Grabowski fametszete

Edward Grabowski fametszete

Semsey Andor munkásságát három idézettel összegzi a szerző:

1. az ex libris és a kisgrafika „csak méreteiben kicsiny, a valóságban értékes hajtása a grafikai művészetek félévezredes hatalmas fájának”
2. az ex libris- és a kisgrafika-gyűjtés olyan „kultúrmunka, mely baráti kapcsolatokat teremtő és szervező erő”
3. „számomra a KBK nemcsak az örömszerzés helye volt, hanem szolgálat is”.

A kiadványt gazdag illusztráció-válogatás teszi teljessé, melyben Semsey Andor részére, valamint általa készített metszetek reprodukciói tekinthetők meg.

 

Imolay Lenkey István e munkájával nem csupán Semsey Andort „ébreszti”, hanem azt a korszakot is, amelyben a könyvgyűjtemények nem egyetlen e-book olvasón kaptak helyet, hanem polcokon, s a könyveket kinyitva a tulajdonosuk számára készült egyedi grafikai alkotásokat pillanthattuk meg elsőként.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS