Farkas Bertalan: Leírhatalan érzés volt megpillantani Magyarországot az űrből • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Farkas Bertalan: Leírhatalan érzés volt megpillantani Magyarországot az űrből

Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, az első magyar űrhajós emlékezett vissza 35 évvel ezelőtti űrutazására az évforduló alkalmából rendezett ünnepi konferencián május 27-én a Budapesti Műszaki Egyetem Dísztermében.

Szarvas István, Farkas Bertalan, Dzsugderdemidín Gurragcsá (fotó: Kristóf Lajos)

Szarvas István, Farkas Bertalan, Dzsugderdemidín Gurragcsá (fotó: Kristóf Lajos)

Farkas Bertalan űrrepülése nemcsak azért jelentős, mert a magyarokat a világon hetedikként beemelte az űrhajós nemzetek sorába, hanem azért is, mert megalapozta a hazai űrtevékenység máig ható fejlődési irányait – jelentette ki Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. Az évfordulón tartott ünnepi konferencián számos külföldi űrhajós és az Európai Űrügynökség képviselői tisztelegtek a magyar űripar szakembereinek teljesítménye előtt.

Farkas Bertalan űrrepülése alkalmával kiadott bélyegblokk, az űrhajós dedikálásával

Farkas Bertalan űrrepülése alkalmával kiadott bélyegblokk, az űrhajós dedikálásával

Ott volt Magyari Béla kiképzett űrhajós, valamint a Szovjetunió által vezetett egykori Interkozmosz program több más egykori űrhajósa: az orosz Vlagyimir Dzsanyibekov, a mongol Dzsugderdemidín Gurragcsá, a lengyel Miroslaw Hermaszewski és a bolgár Georgi Ivanov. Az Európai Űrügynökséget (ESA) Reinhold Ewald űrhajós képviselte.

Lapunk nevében jó egészséget kívántam és gratuláltam Farkas Bertalannak 35 évvel ezelőtti, és a mongol űrhajósnak, Dzsugderdemidín Gurragcsának 34 évvel ezelőtti teljesítményéhez.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS