Csaba László: Európai közgazdaságtan • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Csaba László: Európai közgazdaságtan

Csaba_LaszloA könyv méltatását DSc. Moczár József egyetemi tanár recenziójával kezdem:„A mintegy 250 oldal terjedelmű kötet célja, hogy a világ közgazdaságtanában folyó viták bemutatásával, elemzésével és a tanulságoknak az európai uniós országokra történő alkalmazásával elősegítse a jelenleginél jobb kézikönyvek és tananyagok kialakítását, illetve, hogy maga is ebben a minőségben szolgáljon MA és PhD szinten. A kötet bevezetőből és négy fő részből áll. Az első fő rész a világ főáramában megindult önvizsgálatot és a módszertani pluralizmus újjáéledését mutatja be, ebből konkrét javaslatokat fogalmaz meg a tananyagfejlesztésre. Mindenekelőtt a nemzetgazdaság folyamatok globális beágyazását és a pénzügyek beépítését sürgeti. A kötet törekszik a túlságosan technikai eszmefuttatások korlátozásra, a nemzetközi folyamatok dokumentálására és következtetéseknek mind a társtudományokban, mind az oktatásban való hasznosítását lehetővé tevő kifejtésre. A közgazdaságtudomány forradalmi változások előtt áll, a nemzetgazdaságok soha nem függtek ennyire az európai és világgazdasági folyamatokról. Csaba László kitűnő könyve a rendszerváltozás tükrében vizsgálja mindezt. Hallgatóknak és kutatóknak melegen javasolom a kötet tanulmányozását.”

Nézzünk egy másik összegzést, Erdős Tibor, az MTA rendes tagja: „A szerző eddig publikált, nem kisszámú könyvei közül ez a legjobb, a legbátrabb hangvételű és talán a leginkább aktuális és tanulságos.”

Csaba László professzor a Néhány záró észrevétel fejezetben így fogalmazza meg, hogy mit szeretne látni a jövőben:

„Közgazdasági vallásháború helyett a közös erővel, toleranciával és a valóság tiszteletére alapuló együttes munkálkodást látnánk szívesen a jövőben – akkor is, ha ennek lehetősségét a mai főáram szerkezeti korlátai szűkre szabják. De a fő sodor, mint annyiszor, megváltozhat a jövőben, és az eszközrendszerre összpontosító közelítés új paradigma kialakulásának is teret adhat, annak befogadására – jó szándéka esetén – képesnek bizonyulhat.”

Az Akadémiai Kiadó által kiadott közel kétszáz oldalas könyv hat fejezetből tevődik össze. Ezek a következők: 1 Előszó, 2. Célválasztás, módszer és a könyv felépítése, 3. Mi lehet európai a mai közgazdaság tudományban, 4. Az európai szociális piacgazdaság, 5. A rendszerváltozás mérlege. Félig üres vagy félig tele van a pohár? 6. Mit adott a posztkommunista átmenet tanulmányozza a világ közgazdaság. tudományának?

 

Csaba László életútja
Csaba László A CEU és a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. 2013 óta az MTA rendes tagja. Publikációnak száma 350, amelyek összesen tizennyolc országban jelentek meg. 2012-ben a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS