Ötödször értékelték Az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám pályázatot • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Ötödször értékelték Az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám pályázatot

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, valamint a Roche Magyarország Kft. támogatásával, ötödik alkalommal pályázati felhívást tettek közzé az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” címek elnyerésére.

2013 óta, az Év Gyógyszerésze pályázatra csak előzetes szavazatok alapján juthatnak be a jelöltek. 2015-ben is, ezt, a már jól bevált formát követve a szakmai oldalról is szép számban érkeztek jelölések éppúgy, ahogy a páciensektől. A 20 kiválasztott gyógyszerészből, akik a szabályok szerint részt tudtak venni a pályázaton, az idei Év Gyógyszerésze Dr. Gálné Dr. Kartali Edit lett Makóról. A szakmai zsűri úgy gondolta, a második helyezett megosztott lett, a két díjazott Dr. Széles Katalin és Császárné Dr. Sulyok Mária lett. A harmadik helyezett pedig, a pályázaton már több éve, egyre jobb helyet elérő Patakiné Dr. Karancsi Anna lett. Idén, a tavalyi szavazatokhoz hasonlóan közel 3500-an jelezték, hogy kit szeretnének a pályázaton részt vevők között látni.

Az idén a Kedvenc Patikám pályázaton a legfontosabb cél a betegek patikai szolgáltatásokkal való elégedettségének felmérése volt. Az érdeklődők szavazatainak feldolgozása után, a 2015-ös és Kedvenc Patikája: Málnalevél Gyógyszertár, Kismaros. A további helyezetteket a kampány weboldalán lehet megtekinteni.

Dr. Mikola Bálint és Szarvas István

Dr. Mikola Bálint és Szarvas István

A záró sajtótájékoztatóján Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke szerint az idei év minőségi változást hozott az Év Gyógyszerésze pályázaton mind tartalmilag, igényességében, az eddigieknél még jobb pályaművek érkeztek. A témakörök között megtalálhatóak voltak az önmenedzselés, betegségtudatos magatartás, labordiagnosztika, a gyógynövények alkalmazása a terápián, és a szűk terápiás indexű gyógyszerkészítmények alkalmazásának feltételei. Az Év Gyógyszerésze pályázat első helyezett pályaművének azért is van nagy jelentősége, mert saját kutatási eredményeit mutatta be, ami óriási dolog és arra próbálja a figyelmet ráirányítani, hogy a betegek a saját gyógyulásuk érdekében milyen felelősséggel rendelkeznek, és milyen módszereket követhetnek.

Az Év Gyógyszerésze pályázat nyertese, Dr. Gálné Dr. Kartali Edit elmondta, hogy a pályázat kialakításánál kíváncsiak voltak arra, hogy a betegek mennyire vannak tisztában azzal, hogy a gyógyszerészi gondozás egyáltalán létezik, mit csinálnak ennek kapcsán a gyógyszertárban. A konklúzió során volt több olyan eredmény, amire számított, de egyben csalódott is, hogy a náluk megfordult betegek nagy része nincs tisztában ezekkel a lehetőségekkel, nem is éltek velük olyan szinten, mint ahogy lehetne – véleménye szerint a feladatuk ezen programok népszerűsítése, hogy tudatos életmódjukkal, egészségmegtartással, a betegségek megfelelő kezelésével, magas életminőséget érhessenek el.

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke nagyon örült, hogy az a munka amit most már több, mint egy évtizede végeznek, csak beért, mert a pályamunkák jelentős része ezen a területen mutatta meg a gyógyszerészi aktivitást.

A kampányértékelő sajtótájékoztatón a Roche Magyarország képviseletében Dr. Hodossy Lajos elmondta: látni kell, hogy az országban nagyon sok olyan dolgos, tisztességes ember él, akiknek nyilván olyan fontos a saját egészségük, mint bárki másnak – a gondolat, hogy legyen önmenedzselés a labordiagnosztikában a pályázat része, innen is jött. Személyes véleménye, hogy az idei Év Gyógyszerésze pályázat nyertesének pályamunkája nagyon közel áll hozzá, úgy érzi, ha ezt a szemléletet sikerül továbbvinni, nagyon sok embernek lehet még viszonylag egyszerűen, igen sokat segíteni. A szakmai zsűrihez három éve csatlakozott Dr. Szökő Éva hozzátette: akik nyomon követték a pályaművek témáit, azt láthatták belőlük, hogy a patikai munka hangsúlya kicsit eltolódik a betegközpontúság felé. Az idei pályázatban is az a lényeges, hogy két fontos területre hívják fel a figyelmet. Egyrészt, hogy a patikusoknak is nagy szerepe van abban, hogy a gyógyszerek alkalmazásának biztonságosságát kövessék, felügyeljék. A másik nagyon fontos terület a gyógyszerészi tanácsadás, a megelőzés – miként lehet a betegeket segíteni abban, hogy időben felismerjék a problémákat, kockázatokat.

Az idei Kedvenc Patikám megmérettetésen a megtisztelő első helyezettnek járó címet a Kismarosi Málnalevél Gyógyszertár kapta. A patika képviseletében Kocsisné dr. Balogh Annamária elmondta, hogy egy igen speciális helyzetben voltak, lévén egy friss gyógyszertárról van szó, alig második évesek lesznek a közeljövőben. Ők maguk is aktív résztvevői a gyógyszerészi gondozási programoknak, náluk is több lehetőség adott a betegek számára. Fontos volt számukra, hogy olyan emberek dolgozzanak náluk, akik magas szakmai színvonalon vannak, tudnak segíteni minden téren, ugyanakkor kezesek, odafigyelőek, segítőkészek legyenek.

 

Lapunk két kérdést tett fel:

Az idei Siófoki Gyógyszerész Kongresszuson a szemcseppek használatáról volt előadás. Mikor lesz A COPD-hez használatos eszközökről (inhalációs készülékekről), mivel ezek használata igen bonyolult, és sok gyógyszertárban nem tudnak segítséget nyújtani?

Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alelnöke elmondta, hogy egyetért a felvetéssel, jelenleg vannak olyan patikák, amelyek szakértői a kérdésnek, de többre lenne szükség.

Kocsisné dr. Balogh Annamáriától azt kérdeztem, hogy a település vezetői gratuláltak-e neki ehhez nagy teljesítményhez?

A Málnalevél Gyógyszertár vezetője elmondta, hogy a település lakói személyesen és interneten sokan gratuláltak, a település vezetői nem.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS