A Szegedi Tudományegyetem a második tízben a QS egyetemi rangsorában • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A Szegedi Tudományegyetem a második tízben a QS egyetemi rangsorában

Ismét orosz, cseh és lengyel egyetemek taroltak a QS kelet-európai és közép ázsiai egyetemi rangsorában. A 2015/16-os év listája magyar idő szerint szerda hajnaltól nyilvános. A TOP 10-ben idén sincs magyar egyetem. Az itthoni felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem szerepelt a legjobban, a 13. helyre sorolták. Idén a Miskolci Egyetem is rákerült a listára, méghozzá a 78. helyre.

A Quacquarelli Symonds (QS) szeptemberben hozta nyilvánosságra a 2015/2016-os felsőoktatási világrangsorát. Az élen idén is a Massachusetts Institute of Technology áll, amelyet a Harvard és Cambridge követ. Az egyesített listára négy magyar egyetem került fel.

A magyar felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb eredményt, a QS-rangsor készítői az idén az 501-550. helyre sorolták – ezzel valamennyit javított tavalyi helyezésén. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem is megőrizte a tavalyi helyezését, mindkettő a 601-650. helyen szerepel. A Budapesti Corvinus Egyetem is maradt a 701+ kategóriában – derül ki az Eduline összefoglalójából.

A QS most előrukkolt a kelet-európai és közép-ázsiai egyetemek rangsorával is. Az idei második év, amikor készítenek ilyen listát, a tavalyiról itt olvashatnak.

A 2015/16-os, 150-es régiós rangsort a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem vezeti, akárcsak a tavalyit. A második helyre is orosz intézmény a Novoszibirszki Állami Egyetem került, a harmadikra pedig a tavalyi második helyezett, a prágai Károlyi Egyetem. A Varsói Egyetem a hatodik, a Jagello Egyetem a hetedik. Az első tíz helyezettnél nagy meglepetés nincs, gyakorlatilag a tavalyi szereplők javítottak vagy rontottak a pozíciójukon.

A magyar intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem tavalyhoz képest kilenc helyet javított, és a 13. helyre került – ezzel a legjobb lett az itthoni egyetemek közül ebben a rangsorban. Az ELTE egy pozíciót rontott, és a 16. lett. Ennek a két intézménynek köszönhetően Magyarország lett a hét érintett nemzet közül az egyik olyan, amelynek vannak TOP 20-as egyetemei.

A Miskolci Egyetem új belépő idén, és máris benne van 78. helyezésével a száz legjobban.

A rangsorról a QS oldalán érhetőek el részletesebb információk. A friss listát Törökországban, az isztambuli Boszporusz Egyetemen mutatják be szerdán. A helyezések változása mellett ott mondják el az érdeklődőknek azt is, pontosan milyen szempontok alapján készítették el a friss rangsort.

 

EECA_Top10

 

EECA_Top_HUForrás: HVG


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS