Várható egy második menekülthullám is • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Várható egy második menekülthullám is

Előrelátó okos emberek már a hidegháború idején is azt állították, hogy nem a Kelet és Nyugat között fennálló viszály a veszély, hanem az Észak és Dél között feszülő, elsősorban gazdasági ellentét. Hogy mennyire vannak gazdasági okai az Európát elárasztó menekülthullámnak, döntsék el nálam okosabb emberek. Szíriában (és Irakban is) háború folyik, s köztudott, hogy a háborúk kiváltó okai majd minden esetben gazdasági okokra vezethetők vissza. Miként a globális felmelegedést is az ipari szennyeződés rovására írják, azaz ennek is gazdasági oka van.

A menekültáradat elsősorban kulturális és politikai feszültséget eredményez, s ennek csak akkor vethetünk véget, ha a Közel-Keleten rendeződnek a dolgok. Nehéz megmondani, hogy erre miként és hogyan fog sor kerülni, de remélhetőleg nem kell sokat várni rá.

Hogy érkezzen majd egy újabb özön, más okokból, de ugyanarról a fertályról.

A klímaszakértők szerint – s miért ne hihetnénk nekik – a globális felmelegedés a Perzsa-öbölben katasztrofális éghajlatváltozást fog előidézni. Nem most, de a várható közeljövőben.

A régió országainak – Irán, Szaúd-Arábia, Katar, illetve az Egyesült Arab Emírségek – jelentős részében már most is elviselhetetlen a nyári hőség. Igen gyakran az 50 Celsius fokot közelíti meg a hőmérséklet, s ha ez magas páratartalommal keveredik, az már nagyon sok ember számára halálos lehet.

Nemrég Dubajban jártam, ahol például minden buszmegálló zárt és klimatizált, hogy a járművekről, épületekről ne is beszéljek. Nyáron szinte egy lelket sem látni a szabad ég alatt. Ha már amúgy is a tűréshatárt közelíti meg a hőmérséklet, akkor mi várható, ha a higanyszál ennél is magasabbra kúszik fel?

Márpedig egy klímakutató szerint ez be fog következni. A Perzsa-öböl vize viszonylag sekély, így sokkal több hőt képes felszívni, mint más óceáni öblök. A várható problémát növeli a magas hőmérséklet és páratartalom együttese, amely tömeges halálozásokhoz vezethet. Ezt megelőzendő, menekülni fognak az emberek hűvösebb égtájakra. Elsősorban Európába.

Nem úgy tűnik, hogy azon a vidéken sokat tennének a globális felmelegedés elkerülése érdekében. Hatalmas építkezések folynak ma is mindenfelé, ami szükségszerűen megnöveli a légkondicionálók számát is. Ezek egyre nagyobb mennyiségű szén-dioxidot juttatnak a levegőbe, fokozva az üvegháztartást, fokozva a felmelegedést okozó légköri gázok koncentrációját.

Sci-fibe illő vízió az elhagyott felhőkarcolók, épületek látványa, márpedig valósággá válhat, ha nem teszünk semmit ellene. Mert az nem megoldás, hogy újabb menekülteket fogadjunk be. Elvégre egy bizonyos határon túl már mindegy, hogy a háború vagy az elviselhetetlen hőség üldözi el otthonukból az embereket.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS