Bányai Tamás, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Bányai Tamás

Bányai Tamás írásai: 175
Bányai Tamás

Esély az öregotthonban

Hans-Jürgen Taschentücher a húszas éveit tiporta és szerette a nőket, akiknél sajnos nem volt sok szerencséje. Túltengő vágyait csillapítani igyekezvén, olcsó bordélyházakat látogatott többnyire rendszeresen.

Szentségtörés

Billy kis híján keretéből szakította ki az ajtót, amint berontott az irodába. Nagy hévvel érkezett, alig tudta lefékezni magát főnöke íróasztala előtt. Légszomja volt és karjaival összevissza kalimpált az orra előtt.

Külföldinek lenni nem könnyű

Az esti híradóból hallgatom a Németországból érkező szilveszteri híreket. Hál’istennek nem volt terrortámadás, köszönhetően a nagy rendőri készültségnek. A biztonságért felelős hatósági emberek semmit sem bíztak a véletlenre.

Akik a sorsunkat meghatározták

1956. október huszonharmadikán délutános voltam a Sziget utcai általános iskolában. Nyolc óra körül volt vége a tanításnak, s kijövet az iskolából, valakitől hallottam, hogy felvonulás van a körúton.

Két emlék a Népszabiról

Hatvan év után (ha a Szabad Nép című elődjét nem számítjuk) megszűnt a Népszabadság, hosszú ideig az ország vezető napilapja. Hogy végleg vagy átmenetileg, az majd kiderül.

Páriák és bennszülöttek

Dubaj a magyar turisták számára is egyre közkedveltebb célpont, főleg mióta a Wizzair elérhető áron közvetlen járatot indított Budapest és az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb városa között.

Örömskála

Angol kutatók nyolcvan ember agyi aktivitását górcső alá véve megállapították, hogy egy száz egységre felosztott örömskálán, a legmagasabb pontot, szám szerint nyolcvanhatot pénztalálással lehet elérni.

Az arany ára

Valamikor, és nem csak az ókorban, az olimpiai bajnokoknak babérkoszorú járt, majd aranyérem. És természetesen a dicsőség, az emberek ámulata és tisztelete. Mindez az olimpiák amatőr jellegét volt hivatva bizonyítani.

Oszt rák

A körzeti orvossal kezdődött. Azt mondta: látni szeretne, mert már nagyon rég voltam nála. Talán meg sem ismerne. Fényképe nincs rólam. Mi mást tehettem volna, ha már ilyen szépen kért, felkerestem.

Szex és más semmi

A szexualitás nem csak élvezetes, de gyakori beszédtéma is. Sőt, rendszeres időközönként szakembereknek nevezhető egyedek is foglalkoznak a hétköznapi szexualitás égető kérdéseivel.

Új kiadás

Dantész Ede a Fára Jó nevű Mahart hajó kapitánya. A parton a csaja várja őt, akivel össze akar költözni. Ebből nem lesz semmi, mert az összeköltözés előtt Dantész Edét csőbe húzza legjobb haverja.

A főnővér

Soromra várok a kórházi folyóson. A mellettem ülő úriemberrel szóba elegyedünk. Néhány közömbös szóváltás után megbök: nézze azt a pasast, mutat a főnővéri iroda ajtaja felé.

Lőttem a rigót

Megállít egy hajléktalan az utcán. Nekem adná? Kérdem: mit? A félig szívott cigarettáját. Azt már nem! Megkínálom a dobozból. Kivesz egy szálat. Hálás. Engem pedig megrohannak az emlékek.

A kommunikáció veszélyei

Az egyik leghírhedtebb náci nagykutyáról, Martin Bormanról egész életében alig készült néhány fénykép. Míg náci társai szívesen pózoltak a kamerák előtt, addig ő messze elkerült minden fényképészt.

Petőfi és a hun király

Időnként mindig felvetette valaki, hogy Petőfi Sándor nem halt meg Segesvárnál, hanem fogságba esett, s csak évekkel később, valahol Szibériában szólította magához a kaszás. Ezt a feltételezést sokan elutasították, mint képtelenséget.Archívum

Hirdetés