Demján Sándor: Háromszázezer felesleges alkalmazott tevékenykedik • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Demján Sándor: Háromszázezer felesleges alkalmazott tevékenykedik

Nem hajtja végre a kormány azt a korábbi elképzelését, hogy a  400 méternél nagyobb alapterületű üzletek minden 70 négyzetméterére vetítve egy alkalmazottat kell foglalkoztatni – ezt jelentette be pénteken Lázár János kancelláriaminiszter Budapesten, a Művészetek Palotájában a Vállalkozók Napja alkalmából tartott rendezvényen december 4-én.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter átadta Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét, majd Demján Sándor érdemeit ismertette. A miniszter szövetséget ajánlott a magyar vállalkozóknak, ezért kinyilvánította a kormánynak azt a szándékát, hogy az eredményesen dolgozó magyar termelő kkv-k számára ne csak hiteleket nyújtson, hanem tőkejuttatást is. A kancelláriaminiszter elismerte, hogy a magyar állam inkább megnehezíti a vállalkozók dolgát az elburjánzó bürokráciájával, mint együtt működik velük, a túlzott adminisztráció „megöli az ambíciót” – mondta Lázár János.

A növekedésnek is ez az egyik gátja, ezért a kormány az olcsóbb állam kialakítására törekszik. Ígéretet tett arra is, hogy a kormány programjának kialakításakor együttműködik az érdekvédelmi szervezetekkel, köztük a VOSZ-szal is. Figyelmeztetett arra is, hogy 2020 után hazánk már nem kap uniós felzárkóztatási hitelt, ezért addigra olyan gazdasági növekedésre van szükség, hogy támogatás nélkül is stabilan tudjon bővülni.

Demjan_Sandor

Demján Sándor

Az állam ne nyúljon bele a vállalkozások életébe – kezdte beszédét Demján Sándor aki influenzával küzdve jelent meg az ünnepségen. Megjegyezte, felszólalásában tiltakozni akart a kereskedelmi vállalkozások ellen induló újabb kormányzati támadás ellen, a kancelláriaminiszter bejelentése miatt ezt törölte. A VOSZ ügyvezető elnöke emlékeztetett arra, hogy már több kormánytól hallott a bürokráciacsökkentés szándékáról, ám azután nem sok valósult meg belőle. Így 50 százalékos esélyt adott annak, hogy a mostani elképzelések eredményesek lesznek. Úgy vélte, hogy 300 ezer felesleges alkalmazott tevékenykedik az állami és az önkormányzati szférában. Nélkülük 1000 milliárd forint maradna meg a költségvetésben, amit a gazdaság fejlesztésére lehetne fordítani. Üdvözölte a kisvállalkozói tőkejuttatás tervét, amelyet a VOSZ már régóta javasolt. Több kórház bezárása mellett tette le a voksát.

Meglepő kijelentést tett: az adósságot nem kell visszafizetni, hozzátette a gazdaságnak ki kell nőnie azt! Demján Sándor egyúttal üdvözölte Lázár Jánosnak azt a szándékát, hogy a kormány nevében is a párbeszédre törekszik.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS