Made in Pécs - díjazták a legjobbakat • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Made in Pécs – díjazták a legjobbakat

2016. január 8-án tartották a Pécsi Est Caféban a Made in Pécs Díj-2015 átadóját. A közkedvelt pécsi programajánló magazin munkatársai évről évre díjazzák a városban az elmúlt évben megvalósult kulturális, művészeti események és létesítmények, valamint vendéglátóhelyek közül a legjobbakat, legértékesebbeket, leginnovatívabbakat. Az idei díjátadón minden a Star Wars körül forgott, a rendezvényen „személyesen” megjelent R2-D2 is.

2015 legjobbjai a következők lettek. A díjazottak bemutatásakor a Made in Pécs ismertetőit vettük át, változtatás nélkül.

 

Márkus István helyszíni tudósítónk R2-D2 társaságában a díjátadón

Márkus István helyszíni tudósítónk R2-D2 társaságában a díjátadón

Az év civil kezdeményezése:
Pio atya ételládái
Pio atya (Morvay Imre), a Betegápoló Irgalmasrend pécsi házfőnöke januárban ételládákat helyezett el a Munkácsy utcában, melyekbe adakozók ételt helyezhettek a rászorulók számára, a rászorulók pedig szabadon kivehették onnan azokat. A hatalmas érdeklődés miatt néhány hónap múlva már négy ételláda várta az adományokat, melyek azóta is – igaz, némi szabályozással kiegészülve – ellátják étellel, itallal azokat, akiknek a legnagyobb szüksége van rá. 

Az év új vendéglátóhelye:
Eleven Bor & Tapas
Tapasztalt tapaszozók tanakodva-tanácstalanul tapogatóznak tévedést tallózva – totális kudarcra ítélve! Az Elevenbe ugyanis nem lehet belekötni. A pécsiek láthatóan villámgyorsan felvették a spanyol ritmust, és délutántól késő éjjelig falatoznak-boroznak gyönyörűen a Jókai téren vagy az Eleven fantasztikusan kialakított belső terében. Sajnos a pincér-sommelier-t szerkesztőségünk személyes érintettség miatt nem dicsérheti szembe nyilvánosan, így csak kacsintós szmájlikat küldünk Ricsinek, Petráéknak pedig egy óriási gratulációt, mert minőségben és menőségben is újat hoztak a pécsi vendéglátásba!

Az év boltja:
Kisüzem
Nem csináltunk abból soha titkot, hogy a kézműves sörök szerelmesei vagyunk. Akkor robbant be a mi életünkbe is a magyar kisüzemi sörök feltétel nélküli imádata, amikor Pécs életébe. A Művész Presszó kezdte az ismertetést, az Egylet emelt a téten, az idén nyílt Kisüzem pedig végérvényesen bevitte a döntő ütést. A Ferencesek utcájában található üzlet a hazai üveges kézműves sörök Mekkája, emellett pedig a házi sörfőzéshez szükséges kellékek, alapanyagok pécsi bázisa. A Kisüzem megnyílásával szerkesztőségileg elértük azt, hogy most már nem csak kocsmákban iszunk finom söröket, hanem otthon is. Ez egyrészről jó, másrészről viszont nem, de ez van.

Az év rendezvénye:
Europa Cantat
Az év legnagyobb rendezvénye az Europa Cantat volt, ehhez nem férhet kétség. Több mint hatezer fellépő volt Pécsett a világ minden tájáról a nemzetközi kórusfesztivál tíz napja alatt, ami igazi multikulti várossá varázsolta Pécset július végétől augusztus elejéig. A rendezvény nagyszerűségét az adta, hogy azok is kiválóan érezték magukat, akiket egy kicsit sem vonz a kóruszene, hiszen az emberekkel benépesített utcák, terek hangulata mindenkit beszippantott. És ha egy kicsit nem figyelt oda a belvárosban bóklászó delikvens, egy idő után azon kapta magát, hogy ő is együtt énekel a tömeggel. Szép 10 nap volt, több ilyet is el tudnánk viselni!

Az év művészeti eseménye:
Zeneszüret Fesztivál
Az idei Zeneszüret szerintünk az eddigi legszínesebb és legsikeresebb volt, és ezt nem csak mi állítjuk, hanem a komolyzenében jártas szakértők is. A társművészeteket is segítségül hívó fesztiválon idén sok egyszeri, megismételhetetlen, kifejezetten erre az alkalomra született előadás szórakoztatta a nagyérdeműt. Arról nem is szólva, hogy a fesztivál ideje alatt olyan helyszíneken (pl. Árkád, Jókai utcai főposta) is felcsendült egy-egy komolyzenei minikoncert, ahol nem számítottak rá az emberek, ez pedig mindenképpen dicséretes kezdeményezés a komolyzene szélesebb körben való elterjesztéséhez. Gratulálunk!

Az év nagykövete:
Halott Pénz
A Halott Pénz idén végérvényesen letarolta az országot, ehhez nem férhet kétség. Fogalmunk sincs, hogy mi a zenekar titka, de hogy valamit nagyon tudnak, az tuti. Azon túl, hogy keresztül-kasul bejárták az országot, az sem elhanyagolható, hogy a Parkot kétszer rottyra vágták, ami barátok közt is minimum kétszer 10.000 nézőt jelent. De ami mindebből számunkra a lényeg: a srácok minden koncertjükön minimum háromszor elmondják, hogy ők pécsiek, Pécsről jöttek, és szeretik lenyilatkozni, hogy büszkék a városukra. Mi meg rájuk vagyunk nagyon büszkék!   

Made in Pécs Nívódíj:
Janus Egyetemi Színház, Jelenkor folyóirat, Apolló mozi megosztva
A Janus Egyetemi Színház régi nagy szerelmünk. Még a kezdetek kezdetén, a Szántó Kovács János utcában szerettünk beléjük, és ez a szerelem az idők során nemhogy lanyhult volna, hanem kifejezetten erősödött. Példaértékű az a munka, amit a hosszú évek alatt elvégeztek, és példaértékű az is, amit ma elvégeznek. Aktuális előadásaik vastagon a máról szólnak, elgondolkodtatnak, tanítanak, és egyáltalán nem elhanyagolható módon mindezt mesteri színvonalon teszik. Köszönet érte!
A Jelenkor első száma 1958 októberében látott napvilágot. Az a tény, hogy a folyóirat még ma is létezik, már önmagában hihetetlen. Hihetetlen továbbá az is, hogy a lap szerkesztői, munkatársai mekkora áldozatokat hoznak azért, hogy a Jelenkor 2015-ben is működjön, és mindezt úgy teszik, hogy a megszokott magas minőségből egy jottányit sem engednek. Mivel mi kizárólag a papír erejében hiszünk, ezért nagyon szurkolunk a Jelenkornak, és innen is sok sikert kívánunk nekik a további évekhez!  Amúgy meg azt is szívesen bevalljuk, hogy a szerkesztőség tagjaival kifejezetten szeretünk inni a Nappaliban.
Nagyon szomorúak voltunk akkor, amikor az Apolló mozi bezárt, mert igazából senki nem tudta megmondani, hogy valaha kinyit-e még. Szerencsére kinyitott, mi megnyugodtunk, és azóta is ugyanolyan kedvvel és szeretettel járunk oda filmeket nézni, mint amilyen szeretettel gondozza a mozi ügyét az a lelkes kis  csapat, aki ott dolgozik. A kitűnő filmeken kívül folyamatosan programokat szerveznek, és olyan mini filmfesztiválok pécsi helyszíneként is működnek, melyek hiánypótló filmekkel próbálják ezt a cudar világot egy kicsit élhetőbbé tenni. Nagyon fontos intézmény az Apolló, szívből kívánunk még neki sok hosszú évet.

Kultúra Junior:
Bóbita Bábszínház
A Bóbita Bábszínház 1961 óta Pécs egyik legfontosabb kulturális intézménye, neve a hosszú idők során a minőség szinonimájává vált. Nem tudunk elég hálásak lenni a Bóbita vezetőinek, színészeinek és mindenkinek, aki ott dolgozik, hiszen a legfontosabb és legfelelősségteljesebb munkát végzik évről évre, maximális alázattal: a legkisebbeket szórakoztatják, okítják és nevelik nagyszerű előadásaikkal. Arról nem is beszélve, hogy a gyerkőcökön kívül a felnőttek is szívesen járnak a Bóbitába, mert előadásaik színvonala magasan kiemelkedik a pécsi színházi mezőnyből. Kedves Bóbita, kösz, hogy vagy!

Közönségdíj:
Pécsi Kávé
Szexi barista fiúk készítik a legjobb kávét a városban csak nekünk, pécsieknek. Na jó, meg néha országos versenyeken is megmérettetik magukat creative brewingban, akármit is jelentsen ez. Aeropress, clever dripper, hario syphon, Kenya Gakuyuni kávé – ilyen varázsszavakat mormolunk magunk elé a helyen, ahol büszkén képezheti magát az ember kávésznobbá, de bátran ihat egy nagy lattét is nyolc kockacukorral, akkor sem fog haragudni rá senki. Köszönjük nektek, srácok, hogy ennyire komolyan veszitek a missziót, hogy jobb hellyé tegyétek ezt a várost!

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS