Közeleg a feltámadás • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Közeleg a feltámadás

 

 

Egy tucat fokhagymás éticsiga elfogyasztása alaposan felcsigázta doktor professzor Knédly Ábrahám érdeklődését német kollegáinak azon megállapítása, miszerint újabban már csak a tüntetők oszlanak, a halottak nem. Rögtön huszonöt éves Opel autójára gondolt. A karosszéria ihol-néhol ugyan megkarcolva, mégis majdnem hibátlan, a motor azonban felmondta a szolgálatot, ki kellene cserélni. Ez a tény szöget ütött a fejébe. Valami hasonló történik az emberekkel is, gondolta. A külső még ép, csak a ketyegő döglik be.

Igaz, ami igaz, mindig gondját viselte a karosszériának, hetente kétszer lemosta, havonta kétszer levakszolta, alapos törődésével óvta, tartósította állagát. A motorra már közel sem fordított ekkora figyelmet, igen gyakran még az előírt olajcseréről is megfeledkezett.

E gondolatmenetet követően újra, s most még tüzetesebben elolvasta a német kollegák felfedezését, akik exhumált holttesteknél azt figyelték meg, hogy még olyan is, aki húsz éve volt eltemetve, úgy nézett ki, mintha csak pár hete hantolták volna el. Szinte épségben voltak a föld alatt, azaz úgy tűnt, tartósítva voltak.

S ez, folytatta leszűrt következtetését doktor professzor Knédly Ábrahám, egy cseppet sem meglepő, hiszen táplálkozásunk alapanyagai mostanság kizárólag tartósítószerekből állnak, s ezek nemcsak az élelmiszereket konzerválják, hanem azok fogyasztóit is. És akkor még nem szóltunk azokról a kozmetikai kenceficékről, amelyeket ráncosodás vagy öregedés ellen magunkra kenegetünk.

Következett az újabb gondolat, amely tejesen felvillanyozta az idős doktor professzort. A mai tartósítószerek egyelőre még nem tökéletesek, sokat kell módosítani rajtuk, hogy – például – a hűtés nélkül tíz évig tárolt tej, az ugyanennyi ideje levágott disznó húsa is fogyasztható legyen. Ehhez mindössze az kell, hogy ne az élelmiszerekhez adagoljuk a tartósítót, hanem fordítva. A tartósítószerekhez adjunk egy-két százaléknyi tejterméket, húsárut vagy zöldséget. Éppen csak ízesítőnek. Ha ezt sikerül elérni, akkor a holttestek teljes és hibátlan épségben megmaradnak mindaddig…

De ehhez már egy műszaki zsenire van szükség, aki képes a makulátlan testbe visszahelyezni a megjavított motort. A valódinál jobb műszívet, művesét, rugóra járó izmokat, elektronikus agysejteket, s minden egyéb, az élethez szükséges mechanizmust. S ekkor elérkezik majd a várva várt feltámadás. Nem isten kegyelméből, hanem az ember akaratából. Isten megsegít, ha az ember is úgy akarja.

És doktor professzor Knédly Ábrahám képzeletében már fel is támadtak a rég elhunyt barátok, ismerősök, hogy új, tartósított életükben ismét elkövethessék a korábban vétett hibáikat. Rögtön közzétette az élelmiszereket gyártó és forgalmazó vállalatokhoz intézett felhívását, amelynek tömör lényege: még több tartósítószerrel a feltámadásért.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS