Humorfesztivál a Tháliában • Hetedhéthatár

Színház

Humorfesztivál a Tháliában

A Thália Színház Új Stúdiójában tartották a 4. Thália Humorfesztivál sajtótájékoztatóját Bereményi Géza színházigazgató, Lantos Anikó fesztiváligazgató, valamint Györgyi Anna és Simon Kornél színművészek részvételével. A február 24-28 között megrendezésre kerülő fesztivál kísérőeseményeként már most látható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet fotótárának válogatásából készült kiállítás az előcsarnokban. Az esemény egy különleges produkcióval kezdődött: a Németországban élő zsonglőr, az elegancia művészeként aposztrofált Jeton kápráztatta el parádés mutatványaival a jelenlévőket.

 

A Thália Színház honlapján Lantos Anikó fesztiváligazgató így felelt az alábbi kérdésre:

Idén összesen tíz produkció szerepel a programban, köztük több vidéki előadás. Milyen szempontok alapján válogatjátok a versenybe bekerülő darabokat?

Részlet a Dollárpapa című előadásból Fotó: Szánkai Nikolett - Móricz Zsigmond Színház

Részlet a Dollárpapa című előadásból
Fotó: Szánkai Nikolett – Móricz Zsigmond Színház

Nyilván figyelembe kell vennünk, hogy a kiválasztott előadás színvonalas, szórakoztató, utaztatható és persze eladható is legyen. Nem könnyű a választás, sok szempontot kell mérlegelnünk, de egy biztos: a minőségből nem engedünk! A műsorfüzet alapján kijelenthetem, a sokszínűségből sem. Bohózat, vígjáték, interaktív impróshow, (romantikus) komédia, szatíra, szkeccsparádé is szerepel a programban. Kétségkívül a Humorfesztivál érdekessége és egyben az egyik erőssége is a sokszínűsége: készülünk stand-upos önálló esttel, de bemutatkozik például a Momentán Társulat is, akik nem a klasszikus színházi vonalat képviselik, ugyanakkor rendkívül humorosak és nagyon profik a maguk területén. És természetesen gondoltunk a klasszikus bohózatot kedvelőkre is… Mi több, ismét kiállítással és kis meglepetés programmal várjuk az érdeklődőket.

Jelen sorok írója a Dollárpapára kíváncsi, mert a közel 100 éves remekmű nem túl gyakori a magyar színpadon, mindössze 10 színrevitelét őrzi az emlékezet, s talán egy olyat sem, amelyben a konfliktushelyzetbe keveredett szereplők rendre dalra fakadnak. A Móricz Zsigmond Színház előadásában viszont ezt teszik, egyrészt: bolondok lennénk nem látni és hallani a színészek legendás muzikalitását, kifogyhatatlan mókázó kedvét, másrészt: a darabíró maga is úgy híresült el, mint a „pesti kabaré minden hangon verselni képes napszámosa”, ilyen minőségében több tucatnyi kuplét, sanzont és slágert hagyva hátra. A másik ok: 1956-ban ebben a filmben szerepelt mint statiszta, és nem felejtette el az akkori Dollárpapát: a főszereplő Kabos Lászlót.

A IV. Humorfesztivál előadásaira kedvezményes fesztiválbérlet kapható – 3 szabadon választott előadás (1 nagyszínpadi+2 stúdió-előadás) 4500 Ft-os áron – részletek itt!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS