Kemény György kiállítása a Fészek Galériában • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Kemény György kiállítása a Fészek Galériában

Kemény György 1956 és 1961 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult. Gábor Pálnál tanulta meg a tervezőgrafika alapjait, a művészetről minden mást elsősorban Barcsay Jenőtől. Ezután színházi, kiállítási és filmplakátok hosszú sorát kezdte tervezni, továbbá katalógusokat, könyv- és lemezborítókat, arculatokat, évtizedeken át az IPM nemzetközi merítésű magazint, és kilenc évig a Színház folyóirat címlapjait is.

Kemény György (Fotó: plakátgaléria.hu)

Kemény György
(Fotó: plakatgaleria.hu)

Kiállítási installációja volt a párizsi Centre Pompidou-ban a magyar filmről (1979), de a – legalábbis méretre – legnagyobb munkája a műcsarnokbeli 100+1 Éves a Magyar Plakát című monstre tárlat teljes koncepciója, térberendezése, plakátja, katalógusa és hanginstallációja volt (1986). Párhuzamosan tervezőgrafikai munkáival képeket, plasztikákat, nagyméretű rajzokat, installációkat is létrehozott (az 1980-as évek elején például működő tévékészülékekkel), amelyekkel néhány egyéni és igen sok csoportos kiállításon szerepelt. Legfontosabb a Dorottya Galéria-beli Az utolsó vacsora című egyéni kiállítása, térberendezése és videóinstallációja volt (1981).

A Pécsi Galériában rendezte életmű-kiállítását 1999-ben. 2003-ban a Soros Alapítvány életműdíjjal jutalmazta. 2005-ben a Műcsarnokban performanszot mutatott be. Az utóbbi években a KOKSZ (Kortárs Karikatúra és Szatíra) csoport, továbbá az MPT (Magyar Plakát Társaság)tagjaként állított ki többször Budapesten, továbbá Rómában (2005), Prágában (2006), Bécsben (2007), Varsóban (2007) munkákat, végül a Pixelen (Digitális nyomatok I. országos szemléje) is (2006). „Vanmensója”, négy felületre vetített DVD-programja és performansza a Nyitott Műhelyben volt szintén 2006-ban. 2008-ban a Varsói Plakátbiennálén, továbbá a békéscsabai Országos Tervezőgrafikai Biennálén szerepelt plakátokkal, ahol Konecsni Életműdíjjal jutalmazták. Egyik utóbbi csoportos kiállítása Szentendrén volt 2014 júliusában, a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában, a kiállítás címe: MEGA-PIXEL 2014 – 3. Digitális Alkotások Országos Tárlata. (Wikipédia)

 

2016. május 31-én 18 órakor nyílik Kemény György kiállítása a budapesti FÉSZEK Galériában, Horror Vacui címmel. A kiállítást megnyitja Fehér Dávid. A megnyitót követően, 21.00-kor kerül sor Forgács Péter KEMÉNY 80 című filmjének bemutatójára a Fészek Művészklub színháztermében.

A kiállítás június 30-ig tekinthető meg, hétköznapokon 14.00-19.00 óra között.

Cím: Budapest, Kertész u. 36.
www.feszek-muveszklub.hu
Facebook

 

Kemeny_Gyorgy


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS