Afrikai mesétől a homokanimációig • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Afrikai mesétől a homokanimációig

A július 1-3. között Pécsen zajlott Zsolnay Fényfesztivál egyik legizgalmasabb programhelyszíne volt a Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtárának udvara, a Király utca 9. szám alatt. Amíg a város számos pontján fényfestések díszítették az épületeket, a tereken kisebb vagy nagyobb koncertek, artisták, újcirkuszi előadások szórakoztatták a közönséget, addig ebben a hangulatos belső udvarban médiaművészek varázsoltak a közönség elé képeket, videókat, meséket.

Meseablak

Meseablak

Animációs produkciókat láthattunk, amelyek fontos közös motívuma volt, hogy a mozgó képek, alakzatok, jelenetek nem előre rögzített teljes filmek voltak, hanem minden ott a helyszínen, élőben, a szemünk láttára jött létre, egyszeri és megismételhetetlen módon, többségében élő zenével kísérve. Az udvar bensőséges hangulatán csak egyetlen tényező rontott valamit, mégpedig az, hogy a szinte állandó teltház miatt előfordult, hogy csak oldalt, a falnak dőlve, fél lábon állva lehetett végignézni egy-egy előadást.

Gergely Orsolya, Pérez L. Natália és Rédei Viktória Meseablak című produkciójában mesék elevenedtek meg árnyjáték formájában. Zsin Bence és Komjáthy Máté Madarakká leszünk című alkotását a közönség egy sok elemből felépített izgalmas megjelenésű vetítővászon-rendszeren tekinthette meg, amelyre álló- és mozgóképeket egyszerre vetítettek, természetesen meghatározott koreográfia szerint, élőzene kíséretében. A Győrből érkezett Papp Norbert Fényvászon című előadásában homokanimációt mutatott be, szemünk láttára jöttek létre szebbnél szebb alakzatok, emberi arcok, különböző életkorú nők és férfiak, szeretettel teli formában, néha vidám, néha kissé melankolikus érzéseket kiváltva a szemlélőkből.

Madarakká leszünk

Madarakká leszünk

Az emlékezetes programoknak helyszínt adó udvar nem először kínált egyedi programokat a betérőknek. 2012 óta mondhatni ez már hagyomány, azonban az azt megelőző években még más volt a helyzet. Az udvar és az azt körbeölelő épületek nagy részének kulturális, közcélú szerepe 2010-ben, a Városi Könyvtár Tudásközpontba való költöztetésével megszűnt, funkciók híján elkezdődött az épületkomplexum állapotának leromlása. Ezt a folyamatot állította meg a Csorba Győző Könyvtár (akkori nevén Csorba Győző Megyei – Városi Könyvtár) a Belvárosi Fiókkönyvtár létrehozásával. Az épületkomplexum több szakaszban, pályázati támogatások felhasználásával megújult, a belvárosban élők számára 2012. május 16. óta kínál magas színvonalú könyvtári szolgáltatást olvasóteremmel, oktatóteremmel. Itt kapott elhelyezést a Várkonyi Nándor Emlékszoba, Pécs neves tudósának személyes tárgyaival, könyvgyűjteményével.

Fényvászon

Fényvászon

A Belvárosi Könyvtár udvara a Csorba Győző Könyvtár munkatársainak koordinálásával, civil szervezetek bevonásával számos kulturális programnak adott helyszínt a 2012-től napjainkig eltelt időszakban. Ezek egyrészt a könyvtár saját kezdeményezésére, másrészt jelentős városi, illetve országos eseményekhez kapcsolódva valósultak meg. A múlt heti Zsolnay Fényfesztivál mellett az Örökség Fesztivál – Pécsi Napok, a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a Múzeumok Őszi Fesztiválja, az Európai Kulturális Örökség Napjai, a Nyitott Udvarok Napja és a Gasztronauta Fesztivál eseményei kerültek megrendezésre az udvarban, gyakran országosan ismert neves fellépőkkel. A visszajelzések alapján az utóbbi két – több belvárosi udvarra kiterjedő − programsorozat legsikeresebb helyszíne volt a Belvárosi Fiókkönyvtár udvara.

A programok több ezer vendéget vonzottak Pécsről és az ország területéről, valamint határon túlról egyaránt, hozzájárulva a könyvtár, valamint a város ismertségének növekedéséhez, a magas szintű kultúra terjedéséhez. Sok, a mostani hétvégihez hasonló rendezvényt szeretnénk látni a jövőben is itt az udvarban a könyvtár lelkes, kultúra iránt elkötelezett munkatársainak jóvoltából!

(Komlós Attila felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS