A tájegység értékeire hívja fel a figyelmet az Ormánság-Bőköz fesztivál • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A tájegység értékeire hívja fel a figyelmet az Ormánság-Bőköz fesztivál

A Dél-Baranyában elhelyezkedő Ormánság kulturális értékeire, építészeti kincseire, népművészetére és gasztronómiájára hívja fel a figyelmet a Bőköz Fesztivál, amelyet első alkalommal szerveznek meg szeptember 23. és 25. között Kémes, Szaporca és Tésenfa településeken.

 

bokoz

 

„Alapkőletételi fesztivál lesz ez”, amely a nagyközönség figyelmét szeretné felhívni a kelet-ormánsági térség ökológiai kincseire, épített örökségére, a helyi hagyományokra, valamint az ott őrzött népdalkincsekre és gasztronómiai értékekre − hangsúlyozta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a fesztivál szerdai sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színházban.

Márta István zeneszerző, a fesztivál igazgatója elmondta, hogy a hagyományteremtő szándékkal szervezett programnak a horvát határ melletti Kémes, Szaporca, Tésenfa, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogatóközpontja ad helyet. A mintegy 50 program 23 helyszínen és kétszáznál is több közreműködő részvételével zajlik majd. Kifejtette, hogy a rendezvény műfaji sokszínűségre törekszik, így a programok között szerepelnek színházi produkciók, népzenei-, komolyzenei- és blues koncertek, kiállítások, performanszok, néptáncbemutatók, filmvetítések, közösség építő programok és konferenciák is. A fellépők között lesz mások mellett Ferenczi György és a Rackajam, Gryllus Vilmos, Hobo, Pál István Szalonna és bandája, Varnus Xavér és a Pécsi Balett is.

A programoknak helyet adnak a települések templomai, közösségi házai, tájházai, de zajlanak majd események játszótereken és több szabadtéri helyszínen, többek közt a településekhez tartozó vizeken és vízpartokon is. Így lesz például kenutúra a Fekete-vízen, madárgyűrűzési bemutató az Ős-Dráva Látogatóközpontban, helyi termékek piaca, kovácsmesterség- és hagyományőrző bemutató, de még filmvetítés és számos kiállítás is.

Kiemelt esemény lesz Varnus Xavér szaporcai református templomban rendezett koncertje, amellyel a templom 1888-ban készült Angster-orgonájának felújítására gyűjtenek.

Márta István elmondta azt is, hogy a program részeként és kultúrmissziót teljesítve, a fesztivál után a helyi iskolák diákjait a Nemzeti Színház és a Fővárosi Állat- és Növénykert látja vendégül.

 

A fesztivál Facebook-oldala

Facebook-esemény

A Bőköz Fesztivál részletes programja (letölthető PDF)

Fesztiválprogram és térkép (letölthető PDF)

(Forrás: MTI)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS