Minden téren ott a Pécsi Harmadik Színház! • Hetedhéthatár

Színház

Minden téren ott a Pécsi Harmadik Színház!

A Pécsi Harmadik Színház 6 produkciójának 16 előadását láthatta a közönség a Dél-Dunántúl 10 településén az elmúlt két évadban. Barcstól Görcsönyön és Kővágószőlősön át Vajszlóig sok helyütt felléptek, az ormánsági kisvárosokban (is) visszatérő vendégnek számítanak, immár két évtizede. A teátrum ugyanis kezdettől fogva vállalta azt a kulturális missziót, hogy értékes előadásait elvigye akár a leghátrányosabb vidékeken élőkhöz is.

Jelenet a Bányavirágból (Fotó: Tóth László)

Jelenet a Bányavirágból (Fotó: Tóth László)

Kulturális alapellátás – ezt az új fogalmat az emberi erőforrások miniszterétől, Balog Zoltántól, valamint Hoppál Péter államtitkártól hallhattuk először 2014 őszén, amikor a szaktárca meghirdette nagyszabású programját, s létrehozta a Kulturális Alapellátás Kerekasztalát azzal a céllal, hogy senkinek ne kelljen Magyarországon minőségi kultúra nélkül élnie, s a kulturális javakhoz való hozzáférést ne befolyásolja az, hogy ki hová született vagy milyen hátrányos helyzetű közösséghez tartozik. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szándéka egybeesik a Pécsi Harmadik Színház törekvésével. Gyermek- és felnőtt előadásaikkal rendszeresen vendégszerepelnek nemcsak a fővárosban és az infrastrukturálisan előnyösebb helyzetben lévő kisvárosokban, hanem a nehéz sorsú, mostoha intézményi adottságú ormánsági aprófalvakban is. Ott, ahol a legtöbben nem is álmodhatnának arról, hogy az élő színház varázsát valaha is átéljék, megtapasztalják. Csak az utóbbi másfél évben Barcson, Geresdlakon, Görcsönyben, Hévízen, Komlón, Kővágószőlősön, Pakson, Sellyén, Siklóson és Vajszlón játszották Völgyhíd előadásuk tantermi színházi változatát, a Bors néni című zenés mesét, valamint felnőtteknek szóló produkcióik közül a Bányavirág, a Piszkavas, a Kövek a zsebben című drámát, s a Piaf két arca című zenés játékot.

Ibusár (Fotó: Tóth László)

Ibusár
(Fotó: Tóth László)

– A Pécsi Harmadik Színház 20 éves működésének általam meghatározott fő célkitűzése mindig is a minőségi kultúra terjesztése volt. Ezt a célt szolgálta a jelentős irodalmi és gondolati értékeket, minőséget közvetítő kortárs magyar drámák következetes színrevitelével és gyermekszínházi előadások rendszeres bemutatásával – szögezi le Vincze János igazgató. – Közülük ősbemutatóként tűzték műsorukra Pilinszky János (Gyerekek és katonák), Forgách András (Vitellius), Spiró György (Kvartett, Szappanopera), Háy János (A Herner Ferike faterja), Sultz Sándor (Mal’haba), Kiss Judit Ágnes (Prága, főpályaudvar) és Thuróczy Katalin – Horváth Krisztián (Game over) darabjait, valamint a gyermekeknek szánt előadások közül a Szabó Attila – Bogárdi Aliz szerzőpáros (Csipkerózsika), továbbá Thuróczy Katalinnak Papp Zoltánnal (Mátyás mesék, Keszekusza), az InterMagyar Zenekarral (Meseurópa) és Bókai Zoltánnal (Csizmás Kandúr) írt zenés, interaktív mesejátékait.

Ha sorra vesszük, hogy az elmúlt húsz évben hová jutottak el színvonalas produkcióikkal, figyelemre méltó a lista, hiszen bejárták szinte az egész országot. Felnőtt előadásaikkal 44, gyermekeknek szóló mesedarabjaikkal 28 településen léptek fel. Ebben a fővárosi színházaktól az ormánsági zsáktelepülésekig a legkülönbözőbb helyszíneket találjuk, igencsak eltérő kulturális közeggel, intézményi adottságokkal, infrastrukturális háttérrel.

Piszkavas (Fotó: Tóth László)

Piszkavas
(Fotó: Tóth László)

– Tájelőadásaik alkalmával sok helyszínre már visszatérő vendégként érkeznek, s eddigi korrekt szakmai együttműködésüket igyekeznek a jövőben is ápolni, fenntartani az érintett intézményekkel. Mindemellett új kapcsolatok kialakítására is törekednek, folyamatosan bővítve azt a földrajzi kört, ahová eljuthatnak – teszi hozzá Vincze János. – Visszajelzéseik egyértelműen pozitívak, s ez megerősíti azt, hogy a kulturális alapellátás terén végzett tevékenység nem hiábavaló, s azt a jelenleg tapasztalható nehézségek dacára (a befogadó intézmények anyagi helyzete és felszereltsége igencsak eltérő) folytatni kell, minél szélesebb körben. Így belátható időn belül megvalósulhat a kulturális tárca tiszteletre méltó vállalkozása, és az értékteremtő-értékközvetítő kulturális, művészeti, közművelődési intézmények minden korosztálynak, az ország bármely pontjára eljuttatják a minőségi kultúrát, hogy az igazán közkinccsé váljon. A 2016/2017-es évadban NKA-s és minisztériumi pályázati támogatással Parti Nagy Lajos és Darvas Ferenc: Ibusár-megállóhely című monodrámáját és az idei POSZT-on két díjjal elismert Piszkavas előadásukat játsszák majd összesen 7 helyszínen.

Mentés


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS