Az éjszakai látogató • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Az éjszakai látogató

Arra ébredtem az éjjel, hogy valaki járkál a szobában. Nem oson, nem settenkedik, nem sompolyog, sőt még nem is téblábol, hanem határozott léptekkel jár-kál. Először arra gondoltam, hogy valami besurranó tolvaj, vagy álkulcsos betörő, aki azt gondolta, hogy nem vagyok itthon, és most összeszedhet minden mozdíthatót. De nem. Rám nézett, elmosolyodott, aztán odalépett a szék karfáján nyugvó zakómhoz, kivette a zsebéből az utolsó százasomat, leült az ágyam szélére, és fintorogva vizsgálgatta.

– Fuj! – mondta. – Micsoda izzadságszaga van…

– De kérem! – ültem föl szikrázó szemmel. – Azonnal tegye vissza, az az én pénzem!

– Hunyd le a szemedet, mert még fölgyújtod az ágyneműt! – szólt rám recsegő hangon, és úgy homlokon vágott, hogy visszaestem a párnára. – Eléggé elnyűtt, kopott ez is, de hát mit várhat tőletek az ember? Préda, hálátlan népség… No mindegy, valamire csak jó lesz ez is… – Ezzel kirángatta a fejem alól a párnát, lehúzta rólam a paplant, és egy feneketlen, nagy zsákba gyömöszölte.

Odaugrottam az ablakhoz, és sarkig kitártam.

– Ha azonnal nem rak mindent a helyére, segítségért kiáltok, sőt, hívom a rendőrséget!

– Az jó lesz – mondta bólogatva –, mert egyedül nem tudok elvinni mindent. Nem is gondoltam, hogy ennyi tartalékod van még.

– No megállj, te zsivány betörő! – gondoltam, és odaugrottam a villanykapcsolóhoz. – Rögtön fényt derítek én az arcodra… Majd meglátjuk, világosban is ilyen bátor leszel-e?!

– Kapcsold le azonnal, mert hatszorosára emelem az energiaárakat! – sziszegte. – Sőt, fölemelem a postai díjakat, meg az üzemanyag árát  is.

– Állam Bácsi… – motyogtam elképedve. – Már neked se elég a nappali műszak?

– Ne is mondd, fiam! Emberfeletti ez a hajsza, nem is tudom, hogy bírom. Mert ugye nappal mást se teszek, csak kivonulok. Kivonulok a gazdaságból, a kultúrából, a szociálpolitikából, az oktatásból… szinte mindenből kivonultam. Ha jól meggondolom, magamban is alig vagyok már. Rátok bízom, csináljatok magatokkal, amit akartok. Igen ám, de valamiből nekem is meg kell élnem. Gondoltam, majd vénségére eltartjátok a jó öreg Állam Bácsit, hiszen törvényt is alkottam róla. De ti csak morgolódtok. Nem tetszik az adó, nem tetszik a munkanélküliség, nem tetszik az infláció, nem tetszik a banki törvény… Hát mi a fene tetszene?

– Már megbocsáss a szókimondásomért, de talán az, hogy ha úgy élhetnénk, mint te és a keresztfiaid.

– Micsoda? Már a családomat is a szátokra veszitek? Arcátlan népség! A szólásszabadságnak is van határa!

– Tudjuk mi azt, uram. S ha netán elfelejtenénk, rögtön eszünkbe jut, amikor megszüntetik a munkaszerződésünket.

– Hallatlan! Még egy szó, és úgy itt hagylak, hogy a mandátumom lejártát se várom meg…

– Tégy belátásod szerint, uram.

– Hát… ezt még meggondolom, de azért elviszem a zakódat is.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS