A Ferihegyi Repülőtéri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gyakorlatán jártam • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A Ferihegyi Repülőtéri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gyakorlatán jártam

Egy repülőgépen történő tűzesetnél, vagy repülőtéren kialakult vészhelyzetben nincs idő mérlegelni. Egy repülőgép tüzénél csak rövid percek állnak rendelkezésre a megfelelő döntésre és cselekvésre, viszont a nem megfelelő beavatkozás esetén az áldozatok száma jelentős lenne.

Konténer oltás oldalról

A repülőtéri tűzoltóság kollégái (szerencsére) napi szinten nem vesznek részt légi-katasztrófák oltási feladataiban, de pontosan ezért még nagyobb szükség van a valós körülmények közötti gyakorlatozásra. 2011-ben a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, számos külföldi szimulációs vizsgálat áttanulmányozása után, egy teljes mértékben saját tervezésű, a zárt-téri tűzesetek szimulálására alkalmas konténert tervezett és alkotott meg, ahol is a legveszélyesebb tűzeseteket is ellenőrizhető módon képesek előidézni.

A 2011 februárjában készült konténerhez a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság olyan hőszigetelést szeretett volna találni, ami a gyakorlatozások során, hosszútávon is megfelelő védelmet nyújt a fém konténernek. A ROCKWOOL Hungary Kft. akkor az alufólia kasírozású Conlit Steel Protect Board lemezét ajánlotta erre a célra, ami egyébként is acél és vasbeton szerkezetek tűzállósági teljesítményének a növelésére szolgál, mint tűzvédelmi szigetelés. A szükséges 70-80 m2-nyi szigetelőanyagot adományként adta a cég.

Konténer oltás elölről

A projekt szinte feledésbe merült, amikor az idei évben a tűzoltók ismét felvették a kapcsolatot a ROCKWOOL szakembereivel annak okán, hogy időszerűvé vált a szigetelés cseréje. A tapasztalatok gyors kiértékelése meglepő eredményt hozott. A konténer 2011 óta több, mint 100 gyakorlat során, alkalmanként kettő-négy flashover-t vészelt át. Ez azt jelenti, hogy a 2011-ben adományozott CONLIT szigetelés megközelítőleg háromszáz flashover során védte meg a konténert az elmúlt hat évben – miközben a termékkel szembeni elvárás az, hogy egyetlen tűzeset során legyen képes megvédeni az adott szerkezetet!

A gyakorlókonténert két húszlábas konténer alkotja. Az egyik végében egy magasított pódiumon helyezkedik el a tűzfészek, itt a legnagyobb a hőterhelés, ezért ezen a területen kell védeni az acélszerkezetet szigeteléssel, hogy ne deformálódjon el a tűz hatására. A tűz fészke egy kétszáz literes fém olajoshordó és három raklap, amelyben megfelelő mennyiségű fa, papír és rongy táplálja a minél hevesebb tüzet és minél nagyobb füstöt. A cél az égés során felszabaduló gázokban, gőzökben lévő tűzveszélyes részecskék belobbanása 680 °C feletti hőmérséklet-tartománynál, azaz a flashover előidézése. A pódium alatt szabályozható légbevezető nyílásokat alakítottak ki, hogy a tűz intenzitása szabályozható legyen az égéshez biztosított oxigénnel.

A flashover – teljes lángba borulás, tűz-átcsapás – jelensége az egyik legveszélyesebb a zárttéri tűzesetek során. Az égésben résztvevő gyúlékony anyagokból, elszigetelt környezetben, a tűz és hőhatás következtében az égésük, hőbomlásuk révén tűzveszélyes anyagok képződnek, amelyek a hőmérséklet emelkedésével megközelítőleg 680C° környékén képesek belobbanni, hirtelen, nagy erővel teljesen lángba borítva a helyiséget.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS