Megjelent a Tompa Mihály bibliográfia • Hetedhéthatár

Asztaltársaság

Megjelent a Tompa Mihály bibliográfia

Az idén 200 éve született Tompa Mihály előtt tiszteleg Dr. Lenkey István barátunk és szerzőtársunk „Ősszel születtem én: tavasz leend, Mikor rám esteledik…” címmel a közelmúltban megjelent könyve. A Gömöri Múlt és Jelen könyvsorozat részeként napvilágot látott elegáns, A4 méretű, 300 oldalas, keménytáblás kötet a legapróbb részletekbe menően tárja az olvasó elé Tompa Mihály életét, munkásságát.

Dr. Lenkey István 2010 óta a teljességre törekedve kutatja, rendszerezi Tompa Mihály műveinek megjelenéseit, valamint a költőről és alkotásairól készült írásokat, elemzéseket, valamint rádiós és televíziós megjelenéseket. Az újonnan megjelent, rendkívüli precizitással megalkotott könyv nem kevesebb, mint 22 szempont szerint csoportosítja a Tompa Mihálytól valamint Tompa Mihályról megjelent írásokat.

A kötet amellett, hogy figyelemre méltóan részletes adattárat foglal magába, ami a költő életét, munkásságát feltárva segíti a kutatók munkáját, fényképek segítségével igyekszik közel hozni az olvasóhoz a költőt, az őt magát, valamint életének fontos állomásait, helyszíneit ábrázoló felvételek segítségével.

A könyv megjelentetésének nem titkolt célja a Tompa Mihály iránti figyelem felkeltése, valamint az, hogy a költő és életműve elfoglalhassa méltó helyét Arany János és Petőfi Sándor mellett; a 19. század költőinek „második vonalából” előléphessen az őt megillető helyre.

A kötet tartalmi részét – az adattárat – 14 oldal terjedelmű felvezetés előzi meg: É. Kovács László ajánlója, Sándorné Gyurcsik Erika Tompa Mihályról szóló tanulmánya, valamint a szerkesztő jegyzetei. A kötet szerkesztőjének személyes vallomása elárulja indíttatását. Ezek az őszinte mondatok teszik a szakmai szempontokon túl érzelmileg is igazán értékessé e művet: „Ez a munka elsősorban – talán kizárólagosan – a gömöri kötődésemből és gyermekkori elkötelezettségemből következő lelkesedésem, kitartásom és türelmem eredménye. Megtettem mindent, hogy minél szélesebb körűen közelítsem meg a lelkipásztor-költő, Tompa Mihály életútját és munkásságát, hogy a további évszázadokra is ébren tarthassam emlékét.”

 

*

 

Kiadó: Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület
Sorozatszerkesztő: Zs. Ujvári Mária
Szerkesztette: Dr. Imolay Lenkey István
Nyomdai előkészítés: Tellinger András
Gömörszőlős – Putnok, 2017.
Terjedelem: 300 oldal
ISBN 978-963-08-6851-8

 

Kapcsolódó írásunk: Köveskuti Péter: Megjelent a Tompa bibliográfia


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS