Hetedhéthatár | Júniusban Kecskeméten mutatják be a kaTARzis vándorkiállítást

Kultúra, művészet

Júniusban Kecskeméten mutatják be a kaTARzis vándorkiállítást

2017. június 24. – július 21. között Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában lesz megtekinthető a kaTARzis vándorkiállítás.

A kaTARzis kiállítás keretében tizenhat színes plakát, valamint húsz fekete-fehér életkép látható. A plakátok különlegessége, hogy azokon a foltos hajhullással érintett nők szerepelnek, az 50-es évek plakátstílusában, a pin-up ihlette alapkoncepcióban, kopaszon. A fekete-fehér képek a fotózás folyamatába, valamint a foltos hajhullással érintett nők mindennapi életébe engednek betekintést.

Foltos hajhullás (alopecia areata) esetében a haj általában minden előzetes tünet nélkül hullik ki, jellemzően kisebb-nagyobb foltokban. A foltos területre a haj ugyan bármikor visszanőhet, de később újra ki is hullhat. Ez a hullámzás érzelmileg nagyon megterhelő az érintettek számára. Az esetek egy részében az összes haj kihullik (alopecia totalis), más részében pedig a haj- és szőrzetvesztés a teljes testre kiterjedhet (alopecia universalis), és ez az állapot évekig, évtizedekig is fennállhat. Ha a kivizsgálások során nem találják a hajhullás okát, akkor autoimmun eredetet feltételeznek a haj- és szőrzetvesztés hátterében.

A kopaszsághoz és különösen a nők kopaszságához a közvélemény gyakran a betegség, veszteség, gyengeség fogalmát társítja, ami a nőiességgel nehezen egyeztethető össze. Ehhez az állapothoz számos előítélet, félelem, szégyenérzet kapcsolódik, ezért az érintettek gyakran titkolják, legbelsőbb magánügyüknek tekintik kopaszságukat, és paróka mögé rejtik azt, ami további szorongást eredményezhet.

A kaTARzis kiállítás alkalmi modelljei – akik a Magyar Alopecia Areata Közösség nevű önsegítő csoport tagjai – azzal a céllal álltak modellt, hogy a képek hatására az emberek másképp tekintsenek a női kopaszságra. Azt szeretnék megmutatni, hogy nem a haj teszi a nőt, és hogy ezzel az állapottal együtt is lehet teljes életet élni. A modellek – akik többsége kendőt vagy parókát hord a hétköznapokban – a képeken keresztül legintimebb szférájukba engedik be a látogatókat, és remélik, hogy sikerül elgondolkodtatniuk az embereket egymás különbözőségeinek természetességéről és ennek elfogadásáról. Az emberek tájékoztatása mellett szeretnék bátorító üzenetüket a potenciális sorstársakhoz és a hasonló nehézségekkel együtt élőkhöz is eljuttatni.

A kiállítás Verbőci Patrícia fotográfus, Ugrai Judit sminkes-grafikus, valamint Tartóczki Éva stílustanácsadó segítségével jött létre. A tárlatot eddig országszerte tíz helyszínen láthatta a közönség.

A kiállítás legközelebb Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában (6000 Kecskemét, Árpád krt. 4.) látható, 2017. június 24.-július 21. között. Megnyitó: 2017. június 24. 19:00 óra. A megnyitó zenei programját a Café Trió biztosítja.

Bővebb információ: http://bit.ly/kaTARzis-kiallitas

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Júniusban Kecskeméten mutatják be a kaTARzis vándorkiállítást”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés