A magyar gazdaság növekedése gyorsabb az EU átlagánál • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A magyar gazdaság növekedése gyorsabb az EU átlagánál

Vértes András, a GKI  Gazdaságkutató Zrt. elnöke és vezető munkatársai a Budapesten 2017. június 28-án tartott sajtótájékoztatón elmondták, hogy a magyar gazdaság 2017 első negyedévében 4,2%-kal, senki által nem várt sebességgel bővült. 2007 óta csak egyszer volt ennél gyorsabb növekedést mutató negyedév. A magas dinamikát az alacsony bázis is jelentős mértékben segítette. A magyar növekedés sokkal gyorsabb volt az EU átlagánál, a régióban azonban ez nem volt kiugró teljesítmény. A magyarnál több mint 1 százalékponttal gyorsabb volt a román és a szlovén, de dinamikusabb a lengyel és a három balti ország növekedése is. Az áprilisi adatok fékeződést jeleznek Magyarországon, a mezőgazdaságban az idei visszaesés jelentős lesz. Az év során a fogyasztás gyorsulása, de a beruházások markáns lassulása várható. Ezért a GKI az eddigi 3,2%-ról csak 3,5%-ra emelte idei növekedési prognózisát, bár az ennél kissé gyorsabb emelkedésnek is van esélye. A külső és belső egyensúly kissé romlik, az infláció gyorsul, de e folyamatok rövidtávon elfogadhatóak. A magyar gazdaság középtávú pályája szempontjából fontos, hogy az EU-ban – a német választások után – napirendre kerül a szoros együttműködésre kész országok integrációjának elmélyítése. Ez ugyanis az EU perifériájára szoríthatja Magyarországot, miközben a korábbinál kevésbé számíthat a jelenlegi működése szempontjából meghatározó fontosságú EU-transzferekre. A világgazdaság növekedési üteme a 2016. évi gyenge teljesítményhez képest 2017-ben jelentősen gyorsul.

 

Az előrejelzés kockázatai

A GKI növekedési és inflációs előrejelzésénél 2017-ben egyaránt a kissé magasabb értéknek van nagyobb esélye, mint az alacsonyabbnak. A GDP-növekedés két fő bizonytalansági tényezője a beruházás és a mezőgazdasági termelés (bár emellett a gyors bérkiáramlás elvileg a fogyasztás most vártnál dinamikusabb bővülését is megalapozza) az inflációnál pedig a vásárlóerő  és a világpiaci energiaárak alakulása.

 

Lapunk két kérdést tett fel.

Idén lesz a GKI 25 éves. Készülnek-e megünnepelni ezt, és negyedszázad alatt mennyi tanulmány készült?
Részt vett egyik munkatársuk a Közgazdász Világkongresszuson. Milyen tapasztalatokat szerzett?

Az első kérdésre Karsai Gábor a következőt válaszolta. Egy konferenciával készülnek a negyedszázad megünneplésére. Az eddigi tanulmányok számát ötezerre becsüli.

A második kérdésre a konferencián résztvevő DS.c Losonc Miklós, a BME kutató professzora, a GKI kutatásvezetője válaszolt, előadásának a címe The sources of sustainable economic growth volt. Elmondta, hogy nagy érdeklődés volt a magyar szekció iránt, ahol rajta kívül még előadást tartott Palotai Dániel, Pongrácz Ferenc és Nick Gábor András.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS