Schreck Monika: Üvegfalon túl • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Schreck Monika: Üvegfalon túl

Hongkong mindennapjait ismerheti meg a nagyközönség Schreck Monika fotói segítségével a Pécsi Művészetek és Irodalom Háza Martyn Ferenc Galériájában augusztus 25-ig. A tárlat megnyitóját július 21-én 17 órakor tartják. A vendégeket Marsalkó Péter fotóművész köszönti, a kiállítást megnyitja: Erdei L. Tamás, író, filozófus, közreműködik: Tokaji Zsolt sinológus.

 

 

Schreck Monika többgenerációs fényképészcsaládba született. Ő maga csak később határozta el, hogy folytatja ezt a hagyományt. A fényképész iskolát Pécsett végezte, 2004-ben. Szakmai mentora édesapja, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum munkatársa, Gelencsér Ferenc fotóművész volt. Nagy hatással volt rá Julia Margaret Cameron életútja és munkássága. Első szakmai elismerését a fényképésztanulók országos versenyén szerezte: 2004-ben Divi című fotójával első helyezést ért el. Hongkongba költözött 2006-ban családjával, ami új szakmai kihívást és inspirációt jelentett számára. Shenzhenben mutatkozott be először 2011-ben korábbi és a már Kínában, Hongkongban készült munkáival, Windows of the soul címmel.

A Shenzhenben megjelenő Swic című havi magazin külsős munkatársa volt három éven át. Részt vett egy Belső-Kínában, Yunnan tartományban szervezett szakmai úton 2012-ben. Pécsett önálló kamarakiállítása volt 2014-ben és 2016-ban, majd Debrecenben a Kölcsey Művelődési Központban társkiállító volt és nem utolsó sorban Székesfehérváron önálló kiállítása volt a Székesfehérvári Vörösmarty Színház galériájában 8 NAP címmel.

Fotóin elsősorban portrék, meglepő, többnyire kedves élethelyzetek szerepelnek, az épített és természeti környezet vizuális ritmusai, kontrasztjai. Témái között fellelhető a szociofotó műfaja is. Férjével és két fiúgyermekével ma is Hongkongban él.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS