A Közgazdász Vándorgyűlésről Egerből jelentem • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A Közgazdász Vándorgyűlésről Egerből jelentem

Az első napon  2017 szeptember 7-én a Közgazdász Nobel-díjas Thomas J. Sargent professzor, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója és Kovács Árpád, professzor az MKT örökös ­tiszteletbeli elnöke, a Költségvetési Tanács elnöke tartott előadást. Utóbbi közgazdász életműdíjat is átvehetett a nemrég három évre elnökké választott Pleschinger Gyulától és Hegedüs Éva főtitkártól.

Thomas J. Sargent az eszköz árbuborékokról beszélt, feltéve a kérdést, mi veszi rá az embereket arra, hogy magasabb áron vásároljanak meg dolgokat, mint amennyire értékelik őket. Ennek magyarázatára többféle modell is készült, s a magyarázatok szerint a kivehető osztalék lehet vonzó (vagy a megtérülés kompenzálja a katasztrófát) a kockázatvállalók számára. Azt viszont nem lehet kiszámítani, hogyan állítható le a buborék fújása, (lassítani például korlátozásokkal lehet) sőt, van, amikor az állam abban érdekelt, hogy ne is álljon le, például Kína esetében annak a véleményének adott kifejezést, hogy az eszköz árbuborék jó, vagy rossz, még sokáig kérdés lehet.

Matolcsy György (j) és a szerző

Az előadás után felüdülés volt Matolcsy György jegybankelnök közérthető, számos ábrával alátámasztott kitűnő prezentációja. A tíz éve kezdődött gazdasági és pénzügyi világválságra tekintett vissza. Mint mondta, Magyarországon több válság (politikai, társadalmi) jelentkezett együtt 2008 őszén. Úgy véli, 2010. óta sikerült mindenre választ adni, s míg a dél-európai országoknak a lazítással és megszorítással nem sikerült megfelelő megoldást találniuk problémáikra, Magyarországnak más eszközökkel igen. Elmondása szerint ötven strukturális reformot (érintve a korkedvezményes- és rokkant nyugdíjakat, magánnyugdíj-pénztárakat) vezettek be, ezek közül a kulcs szerinte a személyi jövedelemadó csökkentése és egykulcsossá tétele volt. Ez szerinte a GDP-ben ugyan ötszázalékos csökkenést eredményez, de ezt a különadókkal, a fogyasztási adók növelésével kompenzálták.

Az előadás után gratuláltam az MNB elnöknek és átadtam neki interjúkötetem, amelyben szerepel a vele készített interjú.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS