Mécsesek • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Mécsesek

Vásárolok. Szinte naponta ellátogatok egyik multiba friss péksüteményekért, felvágottért. Szinte azt is mondhatnám, hogy mindenki ismer már, bár a kasszáknál sokszor látok új arcokat, betanuló fiatal lányokat és fiúkat. A felvágottas hölgy amint meglát, már indul is a borjúpárizsi irányába. Sokszor azt is megérdeklődik, hol voltam, mert nem láttak az utóbbi időben. Néha szinte el is várom, hogy némelyik pakolgató, intézkedő dolgozó rám- vagy visszaköszönjön. Egyszóval, itt itthon vagyok.

A bevásárlóközpont sokak számára társadalmi érintkezés színhelye is. A nyugdíjasok kosárral és banyatankkal felszerelkezve legtermészetesebb módon elállják az egyik sorközt, miközben unokáikról, a volt férjükről mesélgetnek. Főleg ilyenkor, a halottak napja közeledtével. No, de sebaj, majd én kikerülöm őket, hiszen belefér az időmbe. Mécsesek sorakoznak szinte minden elképzelhető kialakított folyosón, átjárón, közön. És a vásárlók előrelátóan máris vásárlásukra szánják el magukat. Mindenik bevásárlókocsiban, kosárban ott sorakozik egy pár belőlük.

Bevásárló körutam végén beállok egyik kasszához a sorba. Előttem egy másik üzletben eladóként dolgozó férfi áll. Látásból ismerjük egymást, de nem vagyunk köszönő viszonyban. Látom, kirakja a vásárolt árucikkeket a szalagra. Én pedig soromra várakozva kétszer is megnézem, nem maradt esetleg valami a bevásárlókocsiban. Ekkor nézek az előttem álló férfi kocsijába is. A leválasztott rekeszben ott árválkodott egy kis piros mécses. Minden mást kirakott. Gondolom, sőt egész biztosan tudom, ottfelejtette a mécsest. Szóljak neki? Nem vagyunk annyira közeli ismerősök. Ha nem szólok, esetleg a fiatal kasszás hölgy szólhat neki. De az sem mindegy, hogy esetleg milyen hangnemben teszi majd. Lassan már én érzem magam kellemetlenül. A kasszás lány leolvastatja a géppel a szalagra rakott tételeket, majd mondja az összeget. Kártyával fizet. Most, még egy utolsó lehetőség, hátha pakoláskor észreveszi az ottfelejtett mécsest. Nem vette észre. Eltávozik. Én meg fellélegzek, mert nem hiszem, hogy azon a pár forinton múlik a multi bevétele, vagy egy vásárló becsülete. Városi csendélet, mécsessel.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS