Kósa Erika: A tudásomat, mint egy stafétabotot szeretném továbbadni a következő generációnak • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Kósa Erika: A tudásomat, mint egy stafétabotot szeretném továbbadni a következő generációnak

Szarvas István (Sz. I.): Beszélgetőpartnerem Kósa Erika (K.E.), aki a nevéről elnevezett akadémia alapítója. Korábban biztosítási területen szerzett komoly hírnevet magának.

Az akadémia Duna parti irodájában beszélgetünk egy tea mellett.

Erika, ön bevezetett egy új koefficienst, ez pedig az EQ, az érzelmi koefficiens. Kérem, szóljon néhány szót erről!

Kósa Erika és a szerző

K. E.: Nem én vezettem be, legfeljebb próbálom elterjeszteni. Ez a tudomány Daniel Goleman nevéhez fűződik, de több más tudós is foglalkozik az érzelmi intelligenciával. Az EQ arról szól, hogy az ember képes felismerni és kezelni a saját érzelmeit és mások érzelmeit is. Akiknek magas az EQ-szintje – ami egyébként fejleszthető – azok boldogabbak, sikeresebbek, jobban képesek együttműködni másokkal.

Sz. I.: A Kósa Erika Akadémiát milyen célból hozta létre és kik a hallgatók?

K. E.: Huszonhét évvel ezelőtt kezdtem el biztosításközvetítési területen tevékenykedni, korábban pedagógus voltam, van tehát pedagógiai, pszichológiai hátterem. Vezetőként, cégtulajdonosként sok ember munkáját irányítottam, több tízezer emberrel foglalkoztam és több száz olyan kollégát tettem sikeressé, akik ma is megállják helyüket a pénzügyi világban. Tavaly eladtam a pénzügyi vállalkozásom és létrehoztam a Kósa Erika Akadémiát, hogy a megszerzett tudást és tapasztalatot tovább tudjam adni másoknak, elsősorban a fiatalabb generációnak Létrehoztunk egy olyan programot, amelyben fiatalokat mentorálunk, heti szinten találkozunk velük és ismertetjük meg őket olyan vállalkozókkal, vállalatvezetőkkel és tudományos szaktekintélyekkel, akiknek tapasztalataiból sokat tanulhatnak és akik szívesen mentorálják őket. Vállalatoknak és magánszemélyeknek személyiségfejlesztő és sales tréningeket tartunk, illetve tervben van egy senior program is, mert azt gondolom, azok az üzletemberek, akik 65 éves korukig egy vállalatnál vagy akár több vállalatnál vagy vállalkozóként tevékenykedtek, nagyon nehezen tudnak kikerülni ebből a mókuskerékből, nehezen tudják letenni a vállalkozásukat. Segíteni szeretnénk az ilyen korú embereknek abban, hogy találjanak olyan új területeket, ahol jól érzik magukat, hogyha valaki nyugdíjba megy, ne legyen depressziós, hanem találja meg önmaga új helyét a világban.

Sz. I.: Ha én találkozom a visegrádi négyek országában valamilyen komoly üzletemberrel, akkor mondjon nekem a tematikában valami olyan különlegességet, hogy én azt mondjam annak az akármilyen, cseh, lengyel vagy szlovák üzletembernek, hogy jöjjön ide a Kósa Erika Akadémiára, mert ebben az akadémiában olyat kap, amit a régióban sehol.

K. E.: Nincsenek konkrét kész termékeink, illetve nagyon kevés ilyen van, általában a megrendelő mondja el, hogy mire van szüksége és személyre szabott segítséget kap. A kevés dobozos termék közül az egyik a Mindverse, amely egy négynapos kurzus, elvonulás, együttlét önmagunkkal, amit a hétköznapi életben nagyon nehezen tudunk megtenni. A Mindverse szóösszetétel; a Mind, mint én, belső én, lélek és a Universe, mint univerzum szavakból áll. Itt Magyarországon egy gyönyörű kolostorban rendezzük meg ezt az elvonulást, személyiségfejlesztést, ahol a legfőbb cél, hogy az ember magában találjon magára. Mert a legtöbb válasz önmagunkban van, születésünknél fogva. Ha az ember józan paraszti ésszel végigméri önmagát, rájön, hogy az élete, az, hogy hogyan tölti a napjait, általában a saját döntésein múlik. Erre a négy napra azért van szükség, hogy az ember jobban megismerje önmagát. Itt nincs óra, nincs telefon, nincs laptop – négy napig semmilyen külső eszközt nem használhatnak, hiszen a Mindverse az a mi belső személyes harmóniánkról szól, és annak a megtalálásáról. Azt hiszem, hogy azoknak az üzletembereknek, akik hajtós életet élnek, tényleg, sikerorientáltak, céltudatosak, nagyon komoly üzleti vállalkozásokat vezetnek vagy vállalatvezetők – de akár középvezetők is –, egyszerűen szükségük van erre a fajta kipihenésre, erre a fajta töltekezésre. Sokkal innovatívabbak lesznek, elkerülhetik a burnout-szindrómát, megtalálhatják a harmóniát önmagukkal és sokkal kipihentebben jöhetnek el a négy nap után. Ilyenfajta pihenést vagy ilyenfajta kikapcsolódást az ember önmagától nem tud szerezni, mert vagy bekapcsol egy rádiót, egy televíziót, már szól valaki hozzá az utcán vagy tengerpartra megy vagy éppen sportol. Ezek mind-mind jó kikapcsolódási lehetőségek, de ez egy olyan egyedi kikapcsolódási lehetőség, ami valóban egyedülálló, és különleges élményt ad az embereknek.

Sz. I.: A FIVOSZ együttműködött Önökkel egy különleges nap létrehozásában. Mennyire elégedett ezzel az eseménnyel, és milyen visszajelzés érkezett Önhöz?

K. E.: A FIVOSZ-on túl még sok vállalat támogatta ezt a rendezvényt, többek között a Generali, a HLBS és a Henkel. Illetve sok üzletember, művész, színész, olyan elismert sztárok, akik a nevüket és arcukat adták ehhez a mozgalomhoz. Mert mozgalmat szeretnénk elindítani Magyarországon, szeretnénk, ha az IQ mellet az érzelmi intelligencia is fontos lenne, hiszen emberek, érző lények vagyunk és akkor tudunk igazán jól és hatékonyan együttműködni a környezetünkkel ha az érzelmeinket intelligensen tudjuk kezelni, Az október 13-i EQ Nap ennek a mozgalomnak volt sikeres nyitánya.

Sz. I.: Kezdetben óvónő volt. Tudja-e hasznosítani az óvodások nevelésében szerzett tapasztalatait a felnőttképzésben?

K. E.: Ha nem is az óvodások nevelésében szerzett tapasztalataimat, hiszen a felnőttek azért mégiscsak mások, de a tudást, amit a főiskolán szereztem természetesen igen. Tanultam pedagógiát, pszichológiát, és nagyon fontosnak tartom, hogy az a tudás ne vesszen el. És ahogy az ember foglalkozik egy embertársával, legyen az kicsi vagy nagy, nyilvánvaló, hogy egyfajta érzékenységre van szükség – aki emberekkel foglalkozik, annak ezekre az attitűdökre, jellemzőkre, tulajdonságokra szüksége van.

Sz. I.: Mennyire tartja fontosnak a társadalmi felelősségvállalást?

K. E.: Rendkívül fontosnak tartom a társadalmi felelősségvállalást. Azok a vállalatok, vállalkozók, akik nyereséggel működnek és tehetnek azért, hogy az országunk, a társadalmunk bizonyos területein jobb lehetőségeket biztosítsanak, azoknak szerintem kötelessége visszaadni a társadalomnak. Minden vállalkozásomban kiemelt szerepe volt a CSR-nek és az akadémiám maga is erről szól: visszaadni minél többet a társadalomnak.

Sz. I.: Mi okozta, hogy Magyarország eddig legsikeresebb üzletasszonya más területre evezett?

K. E.: Nem eveztem más területre.

Sz. I.: A két sikeres biztosítási cégét a Brokernetet és Consequitet céget eladta.

K. E.: Ugyanazt csinálom, csak nem a pénzügyi területen. Ugyanúgy emberekkel foglalkozom.

Sz. I.: Jó, de mellette volt két ilyen szédületes cége. Most azzal a két céggel, amit eladott, azzal nem foglalkozik.

K. E.: Nem pénzügyi területtel, hanem oktatással foglalkozom. Ezt csináltam közel három évtizedig, csak most sokkal szélesebb a kör, mert már nemcsak értékesítési munkatársakat képzek. Az a célom, hogy minél több embernek – a társadalom minél szélesebb rétegének – tudjam átadni közel 30 év tudását és tapasztalatát.

Sz. I.: Egy rövid kérdés, hogy értsem: ha létrehozza nem Magyarország, hanem a visegrádi régió legsikeresebb vezetési tudományi egyetemét, akkor se tud olyan jövedelemre szert tenni, mint abban a másik két cégben.

K. E.: Ez az akadémia nem erről szól, ez nem olyan üzlet, mint amit korábban csináltam. Mondhatjuk, hogy szerelem biznisz. Ez az én szerelmem, ez az én életcélom. Ha a Maslow piramis vonatkozásában nézzük, akkor nekem ez az ötödik lépcsőfok, az önmegvalósítás. A saját tudásomat, a saját eddigi értékeket, amiket szereztem, mint egy stafétát nyújtom hátra, hogy a következő generáció bele tudja tenni a kezét, és tovább tudja vinni. Azt is megtehetném, hogy nem csinálom, pihenhetnék egész életemben, lehetnék nyugdíjas, de engem ez tesz boldoggá.

Sz. I.: Erre nem képes sok milliárdos, amit most elmondott, hogy abbahagyja.

K. E.: Igen, mert bennünk van a törekvés. Az a fajta szabadság, amit én itt megélek, nekem teljes értékű szabadság, aktív pihenés, amiben azzal foglalkozom, amit a legjobban szeretek.

Sz. I.: Mit mondana el olvasóinknak szívesen, amit én nem kérdeztem?

K. E.: Azt. hogy legyenek törekvőek. Legyenek törekvőek, kíváncsiak, és soha ne adják fel az álmaikat.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS