Rezidens írócsere indul Pécs és Újvidék között • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Rezidens írócsere indul Pécs és Újvidék között

A Pécsi Íróprogram 2007-ben indult, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése után, a felvezető évek egyik első eseményeként, és ma, tíz évvel később is működik.

Természetszerűleg adódik, hogy miután a Pécsi Íróprogram már több EKF-várossal (Pilzen 2015, Wrocław 2016, Pafosz 2017) bonyolított csereprogramot, szerbiai testvérvárosával is együttműködést alakítsanak ki. Újvidék 2021-ben lesz Európa Kulturális Fővárosa, és az idén felállított Novi Sad 2021 Alapítvány már több területen kezdeményezte az együttműködést Péccsel, ezen belül is a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-vel.

 

 

Az Újvédékkel való kooperáció szervesen illeszkedik a Déli Kulturális Nyitás politikájába, és folytatja azt a sort, amit 2017-ben a májusi Pécsi Kulturális Napok és a júliusi, Pécsről szervezett World Youth Choir koncert már megkezdett.

A Novi Sad 2021 Alapítvány által létrehozott rezidensprogram egyik első eseménye a Pécsre érkező író látogatása. A 32 éves Andrea Popov Miletić költőként és prózaíróként is szép sikereket ért már el, több elismeréssel jutalmazták munkáit, többek között haikuival Japánban is tetszést aratott. Az újvidéki író november 15-től egy hónapot tartózkodik Pécsett, és tapasztalatait, benyomásait elődeihez hasonlóan egy Pécs Naplóban örökíti majd meg.

Az első pécsi író pedig 2018 áprilisában lehet a vajdasági város vendége.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS