Szarvas István | Két miniszter is köszöntötte a budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált

Kultúra, művészet

Két miniszter is köszöntötte a budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált

2018. január 9-én, 19:00 órakor a Fővárosi Nagycirkuszban az A műsorral kezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai programja. A műsor nyitóképeként a Hortobágyi Károly-díjas és Monte Carlo-i Arany Bohóc-díjas artista, Richter Flórián és fia, Kevin mutatták be lovasakrobata számukat, amivel Philip Astley, a modern cirkusz atyja előtt tisztelegtek, majd a Hortobágyi Károly-díjas Rippel fivérek léptek fel „handstand a levegőben” számukkal. A fesztiválon fellépő nemzetek zászlóit a Baross Imre Artistaképző növendékei mutatták be.

– Köszönjük, hogy elfogadták a meghívásunkat, és itt vannak a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, mely egyben a modern cirkuszművészet 250. születésnapi ünnepségsorozatának megnyitóünnepsége is! – köszöntötte a fesztivál versenyszámai előtt a közönséget Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója. – Most Budapestre figyel a cirkuszvilág! Hét napig 20 ország 165 művésze, több mint 30 cirkuszigazgató és manager ünnepel velünk.

Ezután felkérte Szijjártó Pétert, külgazdasági és külügyminisztert, hogy nyissa meg a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált. a szakminiszter három nyelven angolul oroszul és magyarul mondta el köszöntőjét.

– A XIX. század végén, amikor lefektettük a magyar cirkuszművészet alapjait, már akkor előszeretettel hoztunk létre újításokat és őriztünk meg régi hagyományokat – mondta nyitóbeszédében Szijjártó Péter. – Éppen ezért most először szavaz a zsűri laptopon keresztül, ugyanakkor ez az első év, amikor azt ünnepelhetjük, hogy az UNESCO megfontolta, hogy a magyar cirkuszművészetet a világörökség részének fogadja el.

Ezt követően Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője mondott beszédet.

– 250 év, 250. születésnapot ünnepeljük Budapesten, egy csodálatos dolog, ez a mi fővárosunknak, Budapestnek is, Magyarország cirkuszi tradícióinak az elismerése – mondta  csak magyar nyelven Balog Zoltán. – Tíz olyan művészeti ág van Magyarországon a Művészeti Akadémia rangsorában, amelyet külön is elismerünk és Nemzet Művésze díjat adunk, ezek egyike a cirkuszművészet. Ezt a kőcirkuszt úgy szeretnénk megújítani egy új helyen, egy új otthonban, ahol ott lesz az artistaképző iskola és minden, ami a modern és a hagyományos cirkuszművészethez szükséges.

Balog Zoltán ezután Pro Cultura Hungarica díjat adományozott Endrész László artistaművész, cirkuszigazgató részére, a cirkuszművészet terén kifejtett hosszú évtizedes munkássága, a magyar cirkuszművészet és artistaművészet népszerűsítése, hagyományainak megőrzése, valamint a fiatal artistatehetségek támogatása elismeréseként.

– A sok munkának és a kitartásnak megjött a gyümölcse, és tizenhat éves korom óta járom a világot, mint artista, most pedig már 26 éve vagyok a Blackpool Tower Circusnak az igazgatója a családommal. Azt, hogy mit jelent nekem ez a díj, az én magyar szókincsem ki sem tudja fejezni – köszönte meg a díjat könnyek között Endrész László.

Ezután kezdetét vette a cirkuszfesztivál A műsora, amelyen fellépett a kubai Las Bellas Chicas csoport kínai rúdszámukkal, a mexikói Duo Cardio perzs számukkal, az orosz Without Socks bohóctrió, az argentin Agustín Viglione buborékszámával, a kubai Duo Solys handstand számukkal, a mongol Nomuna csoport hand voltige számukkal, a cseh Duo Supka zsonglőrszámukkal, a magyar Fehér Ádám és Kassai Benjámin kínai rúdszámukkal, a lengyel bűvész Rafał Walusz, az üzbég Hametov Family gurtniszámukkal, valamint a kínai Chinese National Acrobatic Troupe diabolo számukkal.

A műsor alatt bemutatták a zsűri tagjait is: Fabrice Becker, a kanadai Cirque du Soleil kreatív igazgatója; Paul Bernhard, az osztrák Circus Roncalli igazgatója; Peter Dubinsky, a Firebird Productions tulajdonosa; Endrész László, az angliai Blackpool Tower Circus igazgatója és producere; Elisa van der Meiden, a német Stardust BV Presentatrice casting directora; Fabio Montico, az olasz Nemzetközi Cirkuszfesztivál igazgatója; Sun Lili, a Kínai Nemzeti Cirkusz kreatív igazgatója, és a Beijing Akrobataiskola igazgatója; valamint Lyudmila Shevchenko, a kijevi Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatója. A zsűri elnöke Eugene Chaplin, a Vevey Comedy Festival elnöke, a kanadai International Circus Festival of Vaudreuil-Dorion tanácsadója.

A  B műsor premierjével folytatódott a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál január 10-én, szerdán, 19 órakor a Fővárosi Nagycirkuszban. A programban nyolc nemzet képviselői léptek fel, hogy számaikkal elkápráztassák a fesztivál közönségét. A nemzetközi zsűri egyéb programja miatt nem volt jelen.Az első fellépő az ukrán Stanislav Vysotskyi volt, aki egyedi zsonglőrszámával szinte egész testét felhasználta a labdák dobálásához, miközben keze le volt kötözve. Őt követte Alex Bobylev bohóc Oroszországból, aki még háromszor tért vissza ellenállhatatlanul mulatságos, színes előadásával. A brazil Bazan Sisters finom eleganciával adta elő handstand számát, az orosz Kalashnikov Brothers pedig energikus és könnyed diabolo-számával kápráztatta el a közönséget. A Nomuna csapat Mongóliából érkezett egy páratlanul precíz és lebilincselő ugródeszkaszámmal. Az orosz Vodyanik Group Gallea című levegőszáma légiesen könnyű, lebilincselő kompozíciókkal volt átszőve, a francia Brayan Gambi pedig látványos lépcső handstand számával nyűgözte le a nézőket. Az ukrán Duo Feeling gurtniszáma egyszerre volt káprázatos, erőteljes és gyengéd, míg az orosz Duo Funcoholics kivételes kínai rúdszámot mutatott be. A műsor a kínai Chinese National Acrobatic Troupe esernyőzsonglőr-számával zárult, amellyel a társulat most először lépett fel a nagyközönség előtt.

Az A műsorban az üzbég Hameotov Family gurtni száma és  kínai Chinese National Acrobatic Troupe diaboló száma, a B műsorba az orosz Alex Bobylev bohóc egyszemélyes ping-pong csatája és a Chinese National Acrobatic Troupe esernyőzsonglőr száma nyerte el tetszésemet.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Két miniszter is köszöntötte a budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált”



Szóljon hozzá!



Archívum

Hirdetés