Alvásról, nappal a Holdudvarban • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Alvásról, nappal a Holdudvarban

A Margitsziget Holdudvarában Dr. Szakács Zoltán, az alvásorvosok nemzetközileg elismert szervezetének, a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaságnak az elnöke nyitotta meg a Magyarországon 10. alkalommal megrendezett Alvás Világnapja rendezvényt. A 2017.évi orvosi Nobel-díj tükrében elemezte az alvás és az egészség összefüggéseit Dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet klinikai igazgató-helyettese, a Magyar Pszichiátriai Társaság e.elnöke. Vada Gergely, Fusion Vital igazgatója a legújabb haza alvástrendekről számolt be – saját kutatásaik alapján. Az óraátállítás nemzetközileg is viták fókuszában álló aktuális témájáról szakmai érveket ismertetett Dr. Bódizs Róbert, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatási igazgató-helyettese. Az alvás és a holisztika kérdésköréről dr. Varga Imre, a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség örökös és tiszteletbeli elnöke, az elhízás és az alvás összefüggéseiről dr. Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke, a melatonin alvást befolyásoló szerepéről dr. Sándor Edit, a Pharma Nord orvos igazgatója tartottak előadást. A Globál Innovation alvást segítő magyar technológia történetét Kovács Attila igazgató ismertette. A pszichikum területéről, az alvás és a pszichoktív szerek kapcsolódásairól a stockholmban dolgozó dr. Szabó István, az új – főképpen fiatalokat megérintő – jelenségről, az ASMR jelenségről és lehetséges hatásairól dr. Szabó Gyöngyi pszichiáter és dr. Vida Zsuzsanna szomnológus tartottak előadást.

A rendezvényen bejelentették a Magyar Alvás Szövetség megalakulását. Alapítói: Fusion Vital, Global Innovation, Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ. Elnökei: Dr. Vida Zsuzsanna, szomnológus, neurológus, G. Németh György igazgató (Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ). Alapító elnökségi tagok: Vada Gergely igazgató (Fusion Vital), Kovács Attila igazgató (Global Innovation).

A példamutató alvásbarát körülmények magas szintű megvalósításáért három hazai szálloda, a kiemelkedő alvásorvosi tevékenységéért Magyar Alvástársaság, az alvásról szóló tudományos ismeretterjesztő kiadványaiért a Geomédia Kiadó részesült elismerésben. A rendezvényen Bartucz Éva, a Vezetőképző Akadémia igazgatója, bejelentette: készen állnak az alvásterapeuta képzés elindítására, Róna Csaba pedig a Sleepfriendly Product divízió megalakulásáról tájékoztatta a megjelenteket.

A World Sleep Day magyarországi rendezvényén adták át Sleepfriendly Hotel Awards minősítéseket. A Jelölő Bizottság a javasolt 38 szálláshely közül választotta ki azokat, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak és megfelelő minőségi feltételeket hoznak létre a pihentető alvás érdekében. A nemzetközi minősítésű elismeréseket Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke, az Európai Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke, dr. Kiss-Róbert Richard, a Sleepworld Program nemzetközi igazgatója és G. Németh György, a World Sleep Day Hungary Program és a Magyar Alvás Szövetség elnöke adták át.

A Sleepfriendly/Alvásbarát Hotel Award 2018. minősítő elismerést kapták:
Aria Hotal Budapest, Hotel Moments Budapest,
Four Ppints By Sheraton Kecskemét

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS