Bűn és bűnhődés • Hetedhéthatár

Színház

Bűn és bűnhődés

Van-e jogunk mások élete és sorsa felett ítélkezni? – ezt a kérdést boncolgatja Bűn és bűnhődés című regényében F. M. Dosztojevszkij, az emberi lélek mélységeinek egyik legjobb ismerője, a lélekábrázolás mestere. A világhírű alkotást a veszprémi Pannon Várszínház társulata mutatja be a Pécsi Harmadik Színházban május 2-án és 3-án Vándorfi László rendezésében, Krámer György koreográfiájával.

,,Nem könnyű együtt aludni Dosztojevszkijjel” – mesélte Vándorfi László, amikor arról faggatták, milyen óriási munkát jelentett számára a Bűn és bűnhődés című regény színpadra alkalmazása. A szövegből kiindulva igyekezett kibontani a grandiózus mű eddig feltáratlan mélységeit, s rendezőként a szereposztásban ezt érvényre is juttatta: olyan alkatokra (külsőre és belsőre egyaránt értendően) osztotta a szerepeket, amilyeneket Dosztojevszkij megírt; s ugyanaz a színész játssza azokat a szereplőket, akik egymás tükörképei, hasonmásai a történetben. ,,Nagy íveket, óriási mélységeket kell bejárniuk, ez adja a feladat nehézségét és gyönyörűségét egyszerre” – véli a rendező, színészeivel egyetértésben.

A Raszkolnyikovot alakító Szelle Dávid ezzel kapcsolatban így fogalmaz: ,,Fizikailag is, de legfőképpen lelkileg megterhelő ezt a gyilkost hitelesen játszani; olyan érzéseket, indulatokat kellett találnom magamban a megformálásához, amelyeknek a létezéséről sem tudtam. De ő nem egy gonosz ember, s a nézőnek együtt kell éreznie vele mindannak ellenére, amit tett.”

A rejtélyes vizsgálóbírót, Porfirijt Egyed Brigitta kelti életre. ,,Óriási lehetőség és nagy kihívás számomra ez a szerep – véli a színésznő –, hisz nem tudom ,,férfiből” megközelíteni a figurát. De nem a nemiség a fő jellemvonása a Raszkolnyikovval folytatott harcában, ők egymás méltó szellemi partnerei, s egy roppant izgalmas filozófiai párbaj zajlik köztük. Percről percre meg kell szülni ezt a szerepet – ettől gyönyörű és kegyetlenül nehéz is.”

A Pannon Várszínház produkciójához (melyben szinte a teljes társulat fellép) a rendező állandó alkotótársa, Krámer György készített koreográfiát. Miként az utóbbi években Pécsett bemutatott darabjaikban megszokhattuk, a metaforikus jelentéssel bíró díszletelemek alkalmazása és az izgalmas tér-idő játék ezúttal is meghatározói lesznek a történet színpadi megvalósításának.

 

 

Dosztojevszkij
BŰN ÉS BŰNHŐDÉS
alternatív krimi
Színpadra alkalmazta: Vándorfi László

Raszkolnyikov, a tehetséges, ám szegény egyetemista fiú előre megfontolt szándékkal gyilkosságot tervez. Tettét – melyet precízen felépítve végre is hajt – racionális érvekkel, a történelemből vett példákkal igazolja. A véletlen szélsőséges helyzetekbe vezeti, ahol feltárul előtte a sokféle bűntől terhes társadalom, a lelket, az emberséget, tisztaságot ölő gyilkosok sora és a bűnhődések lelki, fizikai gyötrelme. Küzd saját lelkiismeretével és a kiismerhetetlen nyomozóval, Porfirijjel. Ez az izgalmas bűnügyi történet az emberi létezés értelmének végső kérdéseit boncolja, mindemellett végig érzelmi és intellektuális feszültségben tart.

Szereposztás:
Raszkolnyikov: Szelle Dávid
Porfirij: Egyed Brigitta
Szonya: Egri Zsófia
Anya / Uzsorás asszony: Oravecz Edit
Dunya / Lizaveta: Kárpáti Barbara
Marmeladov / Szvidrigajlov: Koscsisák András
Katyerina Ivanovna: Pap Lívia
Nasztaszja / Marfa Petrovna / Háziasszony: Kovács Ágnes Magdolna
Luzsin: Molnár Ervin
Razumihin: Lenchés Márton
Mikolka: Farkas-Csányi Attila
Lebezjatnyikov: Szente Árpád Csaba
Zamjotov: Punk Péter
Fomics / Kocsmáros: Keresztesi László
Muzsikus: Kovács Gábor
Mityka: Gönczi Jakab
Diák: Magyar János
Kisfiú: Nagy Bulcsú
Linocska: Balázs Petra
Polenyka: Farkas Rebeka

Díszlet: Khell Csörsz és Perlaki Róbert munkáinak felhasználásával Jelmez: Justin Júlia
A rendező munkatársai: Lenchés Márton és Farkas-Csányi Attila
Koreográfus: Krámer György
Rendező: Vándorfi László
Az előadás megtekintése 14 éves kortól ajánlott.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS