Tőzsde konferencia 2018 • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Tőzsde konferencia 2018

A célunk az, hogy Magyarországon olyan tőzsde működjön, amely a gazdaság vérkeringésében katalizátorként tud részt venni, sok cégnek tud segíteni tőkéhez jutni – mondta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnök-vezérigazgatója Budapesten a Groupama Arénában nagy érdeklődéssel kísért Világgazdaság Tőzsdekonferencia 2018 – A fák tényleg az égig nőnek? című konferenciáján 2018 június 6-án.

A magyar tőzsde egy nagyon nyitott tőzsde, hiszen a forgalom több mint felét a külföldiek adják – emelte ki Végh Richárd. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az elmúlt években nagyot nőtt a lakosság szerepe is: több mint 30 százalékkal nőtt a lakosság pénzügyi vagyona.

Jelenleg több száz olyan magyar nagy cég van, amely alkalmas lehet a tőzsdére. Azok a magyar nagyvállalatok, amelyek külföldi kézben vannak, az anyacégük már többnyire tőzsdén vannak. Szerinte a magyar nagyvállalatoknak ajánlott a piaci megjelenés.

300-400 cég van jelenleg Magyarországon, amelyek potenciális kibocsátók. Ezek a cégek korábban nem szívesen teregették ki a kártyáikat. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a transzparenciától való félelem sokat változott, sokat javult az elmúlt években.

Ez a magyar vállalati szektorban még mindig megvan, de az elmúlt években nagyot léptünk előre, ebben segített, hogy több olyan intézkedés is volt, amely ebbe az irányba hatott – tette hozzá.

Sokan az állami cégektől várják az áttörést. Arra a kérdésre, hogy ezeknek a cégeknek miért lenne jó tőzsdére lépni, a BÉT vezérigazgatója elmondta, hogy a transzparencia ezen cégek esetében eleve nem lehet kérdés, a BÉT pedig ebben nagyon jó partnere tudna lenni. Úgy véli, hogy ezeknek a cégeknek az értékesítésére a tőzsde egy jó helyszín lehetne. A stratégiai fontosságú vállalatok pedig meg tudnák mérettetni magukat a piacon, egyfajta „nemzeti bajnokokként”.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS