Hetedhéthatár | Molnár Zalán: A tőzsdén egyetlen biztos pont a bizonytalanság

Napi aktuál

Molnár Zalán: A tőzsdén egyetlen biztos pont a bizonytalanság

Egyre több jel mutat arra, hogy hamarosan véget ér az elmúlt időszak fellendülése a pénzpiacokon – hangzott el a Napi.hu Top befektetések 2018 elnevezésű konferenciáján Budapesten a Gundel Éteremben, ahol Korányi G. Tamás, a Napi.hu tiszteletbeli főszerkesztője moderált. Szakértők szerint a magyar lakosság pénzügyi gondolkodásában fordulatra lenne szükség.

„Soha nem bízd a pénzedet olyan emberre, aki egyszer sem ment csődbe” – adott egy jó tanácsot Szabó László, a Hold Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke, aki saját tapasztalata szerint is „egyszer végigment a purgatóriumon.” Aztán hozzátette: „soha ne bízd a pénzedet olyan alapkezelőre, aki már kétszer csődbe ment, hiszen akkor nem tanult a hibájából”.

Szabó szerint ma már más világban élünk, mint az 1990-es évek aranykorában, jelenleg ugyanis többen átlátják, hogy a nemzetközi folyamatok is hatással vannak az árfolyamokra. „Idővel a Mészáros-papírokra is hatással lesznek a külföldi történések” – tette hozzá.

A gazdaság ciklikus, ezt sokan hajlamosak elfelejteni: amikor például felfelé mennek az árak, akkor nem is gondolnak arra, hogy ez a folyamat megfordulhat. Ez zajlik most az ingatlanpiacon is – mondott egy példát a Hold Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke.

„A mostani fellendülési ciklus, ha kitart még egy évig, akkor az elmúlt száz évben leghosszabb hasonló időszaka lesz, így vélhetően kevesebb van belőle hátra, mint amennyi idő mögöttünk van már. Akár két éven belül is jöhet a változás.”

Ebbe az irányba mutat, hogy megy fel az infláció az USA-ban, amire a Fed általában kamatemeléssel reagál, de az sem segít, hogy rendkívül feszített a munkaerőpiac a tengerentúlon. „Ezen a robotizáció sem segít” – ismertette Szabó László a jelenlegi körülményeket.

A következő két-három év éppen ezért Szabó szerint komoly kihívást jelent a befektetők számára, így az intézményi befektetőnek érdemes biztonságos befektetéseket választani. Az egyéni befektetők kedvezőbb helyzetben lesz, hiszen néhány millió forinttal lehet a piaccal szemben menni és akár nagyot nyerni. „A lényeg, hogy tanulmányozzuk a külső környezetet” – fejezte be az előadását Szabó.

Az elmúlt évekre jellemző ingatlanbumm abba az irányba vitte a kisbefektetőket, hogy ők is ingatlanokat vásároljanak – mondta Virág Ferenc, a Random Capital Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki szerint mindemellett az emberek rengeteg pénzt tartanak otthon a párnacihában.

A nagy tőzsdei sztori tavaly a Mészáros-papírok mozgása volt: az Opus 40 forintról 573 forintra, a Konzum 51 forintról 2830 forintig emelkedett. „De nem ez az egyetlen sikertörténet, ki gondolta volna akkoriban, hogy a privatizált OTP ekkora sztori lesz és ma is 10 ezer forintnál van a részvény értéke” – mondott egy másik példát.

A friss adatok szerint a magyar lakosság 549 milliárd forintot tart tőzsdei részvényekben, ez jelentős előrelépés a 2011-es 400 milliárdhoz képest. Az USA-ban ugyanakkor a lakossági tőkepiaci felhasználása 51 százalék felett van, többek közt adóoptimalizáció miatt, itthon ez ettől még jóval elmarad.

A szakember szerint kell, hogy változzon a lakosság megtakarítási hajlandósága és volumene, amire már utal egy-két jel.

A bankbetétben tartott összeg nagysága a legjobb példa arra, hogy mennyire buták vagyunk mi, lakossági befektetők – emelte ki Virág, aki szerint idővel az állampapíroknál is lassuló lakossági részvétel jöhet. Ezzel párhuzamosan nőhet a tőzsdei részvétel. „Én nem értem, hogy miközben a lakosság nettó pénzügyi vagyona 40 ezer milliárd forintot tett ki, csak 549 milliárd forintot tartanak a tőzsdei részvényekben. Ráadásul az elmúlt években jóval nagyobb mértékben nőtt a lakossági vagyon, mint a részvényvásárlás” – tette hozzá a szakember.

A befektetés világában minden spekuláció, az egy támadó fellépés, hiszen a tőkét nem a bankban tartjuk, hanem meg akarjuk forgatni – vélte Molnár Zalán, aki szerint az egész befektetési folyamat rengeteg apró lépésből áll. A kezdők sokszor szükségtelen kereskedést hajtanak végre, olyan befektetésekbe is belemennek, ami teljesen felesleges, míg ezzel párhuzamosan sok lehetőséget ki is hagynak.

„A tőzsdén az egyetlen biztos pont a bizonytalanság. Bármikor, bármi megtörténhet. Emlékezzünk, amikor elkezdett emelkedni az OTP árfolyama. Volt olyan nap, amikor 20 százalékkal. Aki aznap reggel adott el, az bizony foghatta a fejét.” – emelte ki az Admiral Markets UK Ltd. Magyarországi és Lengyelországi Fióktelepének vezetője.

(Forrás: Napi.hu)

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Molnár Zalán: A tőzsdén egyetlen biztos pont a bizonytalanság”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés