Debrecen kilencszáz közgazdászt vár hazánkon kívül a Kárpát-medencéből és a visegrádi országokból szeptemberben • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Debrecen kilencszáz közgazdászt vár hazánkon kívül a Kárpát-medencéből és a visegrádi országokból szeptemberben

Debrecen városa ad otthont 2018. szeptember 6. és 8. között az 56. Közgazdász-vándorgyűlésnek. Idén legalább 900 közgazdászt vár a Kárpát-medencéből és a visegrádi országokból a szervező Magyar Közgazdasági Társaság.

Az idei konferenciáról szólva a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács tagja elmondta: az MKT éves szinten mintegy 80–100 szakmai rendezvénye közül zászlóshajóként emelkedik ki a közgazdász-vándorgyűlés, amelyre idén a tavalyinál is több résztvevőt várnak a szervezők. A tervezett szakmai program alapján a rekorddöntés nem is elképzelhetetlen: idén szeptemberben a debreceni Kölcsey Központban két plenáris és 19 szekcióülés várja majd az érdeklődőket – utóbbiak olyan témákban, mint például a magyar gazdaság növekedésének esélyei, a kelet–közép-európai tőzsdék stratégiái a Brexit után, a biztosítási piac aktuális trendjei, a sportgazdaság kérdései, az Európai Unió 2020 utáni költségvetési kilátásai, vagy éppen az innováció és a foglalkoztatás összefüggései. Pleschinger Gyula kiemelte: a konferencia felkért előadói között hagyományosan ott van Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter, de várhatóan előadást tart a debreceni tanácskozáson Günther Oettinger, az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagja és Liam Benham, az IBM európai alelnöke is. Az MKT elnöke hozzátette: míg a tavalyi konferencia központi témáját a versenyképesség kérdései adták, addig az idei, debreceni közgazdász-vándorgyűlés fókuszában az oktatás és a szakképzés és ezek nemzetgazdasági összefüggései állnak majd.

A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciája 2007 után tér vissza ismét az ország második legnépesebb  városába: akkor a Romániai Magyar Közgazdász Társasággal közös tanácskozás három napja alatt több mint 90 előadást hallgathatott meg a mintegy 700 résztvevő. Ekkor készítettem interjút Kádár Béla akadémikussal, aki akkor a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke volt. A konferencián előadást tartott többek között a Román Nemzeti Bank elnöke is.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS