Hetedhéthatár | Valsartan hatóanyagú gyógyszerek cseréje, valsartan helyettesítő hatóanyag táblázat

Emberi tényező

Valsartan hatóanyagú gyógyszerek cseréje, valsartan helyettesítő hatóanyag táblázat

Miután az Egészségügyi Szakmai Kollégium Kardiológiai Tagozata, a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Kardiológiai Társaság értesült arról, hogy számos, az angiotenzin-receptor blokkoló (ARB) valsartant tartalmazó készítményben a gyártási folyamat során különböző mennyiségű szennyező anyag keletkezhetett, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) illetékeseivel való egyeztetést követően az alábbi ajánlást teszi:

1. Javasolt az OGYÉI által korábban kiadott listán szereplő gyógyszerek folyamatos, egy hónapon belüli lecserélése. Ennek a végrehajtásánál a szakmai ajánlások mellett gyógyszerellátás biztonsági szempontokat is figyelembe kell venni. Mindezek tükrében azon betegeknél, akik a valsartan-t azért szedik, mert a korábban szedett angiotenzin-konvertáló enzim-gátló (ACE-gátló) gyógyszer mellett allergiás reakció vagy intolerancia (köhögés) jelentkezett, javasolt a kiadott listán nem szereplő valsartan készítményre, vagy más ARB hatóanyagú készítményre való átállítás.

2. Abban az esetben, ha a listán szereplő valsartan tartalmú készítmény beállítására ACE-gátló intolerancia nélkül került sor, a folyamatos ellátásbiztonsági szempontokat is figyelembe véve javasoljuk a ACE-gátlóra való átállítást.

3. A valsartan javallata szerinti helyettesíthetőséget és a 80 mg-os valsartannal megközelítőleg ekvivalens dózisokat az itt elérhető táblázat mutatja.

A fenti intézkedésekre azért van szükség, mert az OGYÉI listán szereplő készítmények patikai szintű kivonása megtörtént, így azok bizonytalan ideig nem lesznek forgalomban.

Hangsúlyozzuk, hogy az érintett készítmények helyettesítés nélküli elhagyása a hatóanyag kiürülését követően várhatóan bekövetkező vérnyomásemelkedés miatt a szív-és érrendszeri események, elsősorban a stroke és a szívinfarktus rizikójának jelentős emelkedésével jár, ezért a helyettesítő gyógyszer beállítása nélküli gyógyszerelhagyást nem javasoljuk.

A kialakult helyzetben mind az érintett családorvos, belgyógyász, kardiológus és egyéb szakorvos kollégák, mind pedig a betegek részéről türelmet és megértést kérünk a rendelőkben megjelenő átmeneti többletterhelés miatt.

Dr. Járai Zoltán c. egyetemi tanár
Magyar Hypertonia Társaság
elnöke
Dr. Merkely Béla egyetemi tanár
Egészségügyi Szakmai Kollégium
Kardiológiai Tagozat elnöke
Magyar Kardiológus Társaság
tiszteletbeli elnöke
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Valsartan hatóanyagú gyógyszerek cseréje, valsartan helyettesítő hatóanyag táblázat”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés