A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 58. rész • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 58. rész

 

Telt-múlt az idő, és sokáig semmi különösebb dolog nem történt. Tényleg sokkal nyugisabb itt, mint odabenn. A robotok egyelőre még a vezérüknek tartanak, és sohasem kérdőjelezik meg az utasításaim. Engedelmességük mögött azonban mintha valamiféle elégedetlenség, lebecsülés is rejtőzne. No de mi, ki iránt? – puhatolóztam a fiuknál.

– Nem zúgolódik itt senki sem – oszlatta el aggodalmam Egyeske. – Csupán azon vitatkozunk időnként, alakítsuk-e igazi várossá a telepet.

– Lakosság nélkül? Minek? Egy ember 100 robottal pedig bőven megfér benne, nemdebár?

– 100 robottal igen, 1000-rel viszont már nehezen, ezért gondoltuk…

– Hohó, állj meg vándor! Mi az, hogy gondoltuk? Újabban már nélkülem határoztok, terveztek? – emlékeztem vissza Hitlerre, aki ugyanilyen módon mellőzött, hogy a végén kikiáltsa magát elnöknek.

Esetleg ezt tervezi Egyes is! Annál is inkább, mert már ő sem olyan, mint azelőtt. Végül is nem ez lenne az első, sem az utolsó, hogy robotok vegyék át az emberek felett az uralmat.

– Bocsáss meg, nem akartunk ilyen semmiségekkel zavarni. De ha óhajtod, ezután minden beszélgetésre meghívunk.

– Semmiség neked, ám nem olyan biztos, hogy nekem is. Ezt az 1000 robotot azonban nem értem. Megszaporodtatok?

– Nem, de lehet róla szó. Szaporodjatok és sokasodjatok, mondá Jehova. Miért ne lenne ez érvényes miránk is?

– Minek? Nem vagytok elegen?

– És ti?

– Mi? Mármint hogy az emberek…

– Igen, az emberek. Mégis hány milliárdra szaporodtak. Itt az ideje, hogy létrehozzuk mi is a robotok államát, ez pedig nyilván nem állhat csupán 100 robotból.

– Szép tervek. Tegyétek, aztán ha már itt sem fértek, hódítsátok meg az Édent is. Bizonyára tárt karokkal fogadnak – élcelődtem a robottal.

– Azt tesszük, köszönjük a tanácsot.

Elhitte, és, ha rajtuk múlna, meg is valósítanák, ha nem feszülne közöttük egy sugárpajzs.

– Más? Van még ilyen zseniális ötleted?

– Nincs. Esetleg cserébe a tanácsért én is tanácsolnék valamit.

Egész jól halad. Ha így folytatja, rövidesen a saját hajómon sem én leszek a főfőnök.

– Megtisztelsz. Halljuk azt a tanácsot!

– Sokszorosítsd meg te is önmagad!

– Bárcsak megtehetném! – sóhajtottam fanyarul. – Sajnos mi, és ezt te is nagyon jól tudod, másként jövünk létre, mint a robotok. Bizony barátom, ehhez szükség volna egy nőnemű emberre, az pedig Krisztiánvárosban egyelőre hiánycikk.

– Tudom, ezért ajánlom a replikációt vagy klónozást, ahogy ti szoktátok nevezni.

Ajánld az apádnak! – gurultam méregbe. Ennek kapcsán azonban olyan gondolatom támadt, amitől szinte megállt bennem a lélegzet. Már régóta furdalt a kíváncsiság, ha tegyük fel, valóban nincs Isten, miként támadhatott fel, és került halottaink egy része a Paradicsomba. Pedig egysze­rű, nem is tudom, miért nem jutott eddig eszembe: hát így, klónozással, mégpedig azért, hogy az emberek továbbra is higgyenek Őbenne, no meg a feltámadásban.

– Köszi a tanácsot, de egyelőre nincs szándékomban ilyen praktikákat bevetni.

– Kérlek, ha nincs, nincs. Amúgy teljesen igazad van. Mit vesződj holmi klónozással, amikor sokkal tartósabb, teljesítőképesebb egységek gyártására is van módod – vélekedett bölcsen Egyeske.

– És ezek az egységek?

– Attól függ. Idővel minden intelligens organizmus kiborggá alakul. A folyamat szükségszerű és megállíthatatlan. Csak nem mindenkinél egyszerre következik be. Nálunk, robotoknál hamarabb, míg az ember előbb csak klónozgat, ezt követi a kiberkor, vagy fordítva, hogy utána kizárólag droidok népesítsék be az É–2-t – borzasztott el jóslatával Egyeske, és szinte láttam magam kiborgként állva aludni egy szekrényben.

Ekkor tudatosult bennem igazán, miért vette ki I. Ali a fegyvert és technikát az avatatlan nép kezéből.

– Lenyűgöző vízió. Csakhogy ehhez, biztosítalak, az embereknek is lesz ám pár szavuk. Mellesleg nem nézel te le egy kicsit bennünket?

– Isten őrizz! Már hogy merném? Nem is lenne méltányos, hiszen nektek köszönhetjük, hogy létezünk. De a tény ettől még tény marad.

– Oké, hagyjuk, azért erősen remélem, hogy akármivé fejlődtök, ezt sosem felejtitek el nekünk.

– Ne aggódj, nem fogjuk, és kérlek, bocsáss meg, ha megsértettünk volna, barátom.

– Nem sértettél meg, de biztos, ami biztos, ezért a robotika 2. törvénye értelmében megparancsolom, fejezzetek be egyszer s mindenkorra mindenfajta önfejlesztést! – utasítottam a ro­botot tőlem szokatlan eréllyel.

(Következő rész: jövő vasárnap)

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS