Hetedhéthatár | A Míves Tojás Múzeum húsvéti programjai

Kultúra, művészet

A Míves Tojás Múzeum húsvéti programjai

Tavaszváró, Húsvét – köszöntő programok a Míves Tojás Múzeumban Zengővárkonyban és a Múzeum részvételével Budapesten

A népi hagyomány szerint a húsvét ünnepére készülődés része a hímes tojások készítése, festése. A díszített tojásokat, köztük számos hímeset bemutató Míves Tojás Múzeumnak ezért kitüntetett szerepe van Húsvét időszakában. A látogatók ünnepi felkészülését hagyománnyá vált programjaival segíti a múzeum.

 

Pont Fesztivál

A Múzeum tojásíró foglalkozásokat szervez és vezet Húsvét előidőszakában, a Pont Fesztivál keretében Budapesten a Várkert Bazárban április 13-án és 14-én (szombat-vasárnap), naponta 11 órától 18 óráig.

 

Ifjúsági Tojásfestő Verseny

A programok április 14-én, a múzeum megnyitásának évfordulóján, 20. születésnapján, Virágvasárnapon kezdődnek az Országos Ifjúsági Tojásfestő Versennyel. A versenyre jelentkező

10–15 év közötti fiatalok már korábban elkezdik felkészülésüket. A verseny során megfigyelhető a jövő reménybeli tojásdíszítőinek alkotási készsége.

 

Nagyheti programok

A „Hímestojás Szeretteinknek” program keretében a Nagyhét első öt napján (április 15-19.) tojásíró bemutató lesz, amikor is nyomon követhető az alkotási folyamat, hogyan lesz a pőre tyúktojásból hímes tojás. Bárki, aki kedvet érez a tojásíráshoz – akár teljesen kezdő is – asztalhoz ülhet, munkájukat szakértő kezek, neves tojásfestők segítik, irányítják. A kellékekről csekély térítés ellenében a múzeum gondoskodik.

Kedvelt díszítő módszer az úgynevezett rátétes díszítés is: hétfőtől szerdáig a tojáspatkolás, csütörtökön, pénteken a magrátétes díszítés módszerével ismerkedhetnek meg a látogatók.

Minden korosztály számára hasznos múzeumpedagógiai játékok is megismerhetők, folyamatosan játszhatók. A Hímes Tojás Dominó, a Memória Játék, a Hímestojás Négyzet című játékok a szebbnél szebb hagyományos hímes tojás mintákat elnevezésükkel együtt szórakoztató, játékos formában ismertetik.

Ajándékvásárlásra is van lehetőség: hímestojások, játékok, a múzeum nyomtatott kiadványai, valamint otthoni tojásfestéshez minden kelléket tartalmazó egységcsomag kapható.

 

Húsvéti Ünnepnapok

Húsvét hétfőn délután 15 órakor a Zengővárkonyi Népiegyüttes „Húsvéti locsoló” című néptáncos műsorával szórakoztatja a látogatókat a múzeum előtt. A műsor egyúttal a zengővárkonyi, sárközi népviseleti ruházat ritkán elérhető bemutatója is.

Zengővárkonyban járva ajánlható a település egyéb látnivalóinak, kiállításainak, szelídgesztenyés erdejének megtekintése is.

A Míves Tojás Múzeum egész évben, húsvét időszakában is mindkét ünnepnapon (igény szerint meghosszabbított nyitvatartási idővel) szeretettel fogad minden érdeklődőt, várja látogatóit!

7720 Zengővárkony, Kossuth Lajos u. 6.
Tel: 06-72-466-605
Fax: 06-72-566-012
e-mail: mivestojasmuzeum@gmail.com, tojas@museum.hu
Honlap: www.tojasmuzeum.ini.hu
Facebook: www.facebook.com/mivestojasmuzeum

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “A Míves Tojás Múzeum húsvéti programjai”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés