Csíksomlyó: Történelmi pillanat, 20 éves ígéret beteljesülése • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Csíksomlyó: Történelmi pillanat, 20 éves ígéret beteljesülése

Csíksomlyói szentmise és máriás családtalálkozó Jászváráson. Ezek voltak Ferenc pápa romániai látogatása második napjának programjai, amelyek végén a nagyváradi püspökség sajtósa – aki együtt utazik a szentszéki delegációval az újságírók között – összegzi a nap jelentőségét.

Történelmi pillanat az erdélyi római katolikus egyház, illetve a magyar közösség életében – így összegzi Ferenc pápa csíksomlyói látogatását Micaci Cristian a helyszínről. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek szavait idézve pedig hangsúlyozza, hogy egy 20 éves ígéret beteljesítéséről van szó.Jakubinyi György gyulafehérvári érsek szavait idézve pedig hangsúlyozza, hogy egy 20 éves ígéret beteljesítéséről van szó.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI; Vatican News

A nemzetközi újságírócsoport reggel 6 órakor indult Bukarestből Marosvásárhelyre, hogy onnan jusson el Csíksomlyóra. A rossz időjárási körülmények miatt az utolsó pillanatban Bákó helyett Marosvásárhelyre érkezett a pápai gép is, ahonnan Ferenc pápa is busszal tette meg az utat Csíksomlyóra. Ennek köszönhetően a Maros és Hargita megyei települések nagy részén átutazott a Szentatya. A Szűzanya csodájának is tekinthető, hogy Ferenc pápa érkezése előtt elállt a nagy eső és a szentmise idejére jelentősen javult az időjárás. A zarándokok nagy lelkesedéssel fogadták a pápát annak ellenére, hogy hajnali 5-6 órától kezdve kint áztak a nyeregben. Több mint százezer hívő gyűlt össze a nagy eseményre.

Ferenc pápa homíliájában a hagyomány megtartására helyezte a hangsúlyt. A csíksomlyói zarándoklat ugyanis Erdély, a Romániában élő nép kincse. A néphez való tartozás tudatáról szólt a pápa. Nem elfelejteni kell a sérelmeket, amelyek egy nemzetet értek, hanem azokat tudatosítani kell, de nem szabad, hogy megakadályozzanak bennünket a közös úton való előrehaladásban Isten országa felé. Össze kell fogni és fel kell adni mindazt, ami szétválaszthat és együtt kell haladnunk az úton az üdvösség felé. Ez volt Ferenc pápa üzenetének a magja.

Ferenc pápa külön ajándékot hozott a Szűzanya számára: egy aranyrózsát. Ez a maga nemében egyedi a Kárpát-medencében.

Jakubinyi György a szentmise végén köszöntötte Ferenc pápát. Megköszönte, hogy eljött Erdélybe. Örömét fejezte ki, hogy 20 év után beteljesült, hogy Erdélyben, Csíksomlyón, ezen a szent helyen, a magyarok kegyhelyén üdvözölhetik a pápát. Az érsek is megajándékozta a pápát: Xantus Gábor egy alkotásával.

A csíksomlyói látogatást követően Ferenc pápa helikopterrel tért vissza Marosvásárhelyre, ahonnan Jászvásárra repült.

Míg Csíksomlyón a szentmisén a hagyományőrzésről, a gyökerekhez való visszatérésről volt szó, addig Jászvárosban a fiatalokkal, a családokkal való pápai találkozó sokkal fiatalosabb, dinamikus hangulatban zajlott. A szervezők nagyon ügyesen hozták létre ezt az eseményt is, a nap két pápai programja jól kiegészíti egymást. Ebben is megmutatkozik a pápa üzenete, hogy ne azt nézzük, ami szétválaszt minket, hanem azt, ami összeköt, amiben ki tudjuk egészíteni egymást. Jászvárosban meglátszik az, amire a pápa csíksomlyói homíliájában utalt, hogy varrjunk magunknak közös jövőt. Itt ugyanis a jövő felé tekintésre, a fiatalokhoz való odafordulásra esett a hangsúly. Énekekkel, örömujjongással fogadták a pápát.

(Forrás: Magyar Kurír, Vatikáni Rádió)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS