Civilek Brüsszelben • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Civilek Brüsszelben

Március 14. és 18. között Brüsszelben miénk volt a Régiók Házában az egész ötödik emelet. Magyar zene szólt naphosszat, néha székely és mezőségi táncok ritmusát is felfedezni véltem. A standok mellett pedig kedves mosollyal fogadták a magyar régiók és városok képviselői az odalátogatókat. Valódi bábeli hangzavar, nyelvek kavalkádja. És csak akkor oldódtak fel igazán a gátlások, amikor a villányi és szekszárdi borok kóstolójára került sor. Szépen fogytak a kirakott prospektusok, CD-k, szép számban érdeklődtek a régiónk iránt. Nekünk, civileknek is sikerült pár dolgot becsempészni a standra. Például nagy sikere volt a mohácsi busó fejnek, a díszes kékfestő terítőnek és sokan megcsodálták a Gradwohl Zsolt, mecseknádasdi keramikus díszes, mázas agyagedényeit is.

Bent, a tárgyalóteremben pedig, menetrendszerűen folytak a régiók és városok bemutatkozásai, valamint olyan jövendőbe mutató nemzeti fejlesztési, stratégiai programok, ahol a hallgatóság előadást hallhatott a „Magyar szilíciumvölgyről”, a Talentis programról (Közép-Kelet Európa első tudásalapú térségfejlesztési modelljéről), a nyugat-dunántúliak pedig a hangzatos nevű „Borostyán Utat” , az észak-déli korridort szorgalmazták. A mi régiónk a dél-dunántúli regionális innovációs stratégiát mutatta be, amiből kiemelten kezelte Pécs „Európa Kulturális Fővárosa” pályázatát. A baranyai civilek, egyedüliként Magyarországról, egy pár perces videoklippben mutatták be az itt élő nemzetiségek kultúráját.

Az előadások többségének fő mondanivalója abban összegezhető, hogy a stratégiai vonalak felvázolása után, minden előadó hangsúlyt fektetett az emberi tényező fontosságára. Itt van nagy szükség a civil kezdeményezésekre és gyakran a kontrollra is. Az előadások után több kétoldalú megbeszélésre került sor, a civileknek pedig felajánlottak egy EU-parlamenti látogatást.

A csupa acél, üveg és a modern építészet remekműve kívülről egy kicsit rideg, de bent az óriás terek mellett a praktikusság és az ésszerűség dominál. A nagy tervekkel induló pécsi és baranyai civilek itt több magyar EU-képviselővel, vagy azok tanácsosaival találkozhattak, akiknek, ha röviden is, módjukban állt felvázolni elképzeléseiket, terveiket, kezdeményezéseiket. A kérések, programtervezetek mindenütt nyitott fülekre találtak, de ugyanakkor felhívták a figyelmüket, hogy minden centért kemény harc folyik, csak a jól megírt pályázat, a precízen megtervezett program számíthat támogatásra.

A mindennapi politikai torzsalkodások kellős közepéből Európa fővárosába becsöppenő civilek számára jó volt hallani Gál Kinga néppárti képviselő szájából, azt hogy: „Mi, magyarok, itt Brüsszelben vállvetve küzdünk a magyar érdekekért. Én például nagyon jól együtt tudok dolgozni Tabajdi Csabával, akárhányszor erre szükség van.”

Brüsszel odakint a megszokott forgalmi dugóival fogadott. A Pécsi Városi Önkormányzat Közgyűlésének segítségével kijutott baranyai civileknek pedig, ha csak pár pillanatra is, sikerült betekintést nyerni Európa boszorkánykonyhájába, és talán sikerült egy kis magyar ízt is becsempészni oda.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS