Hetedhéthatár | Bosch+Bosch csoport és a vajdasági neoavantgárd mozgalom

Kultúra, művészet

Bosch+Bosch csoport és a vajdasági neoavantgárd mozgalom

2019. szeptember 12. és november 17. között tekinthető meg a budapesti Ludwig Múzeumban a „Bosch+Bosch csoport és a vajdasági neoavantgárd mozgalom” című kiállítás.

A Bosch+Bosch csoportot 1969. augusztus 27-én, éppen 50 esztendeje alapította néhány szabadkai fiatal alkotó. A kollektíva időrendileg a második ilyen szerveződés volt az egykori Jugoszláviában. Lényeges mozzanat, hogy a nagyobb kulturális és művészeti központokon kívül, az országnak ama peremvidékén jött létre, amelyben kimutatható volt a két világháború közötti magyar aktivizmus hatása (Kassák Lajos, Barta Sándor). A csoport tagjainak nagy része magyar származású volt (Csernik Attila, Ladik Katalin, Kerekes László, Szalma László, Szombathy Bálint), de a délszláv anyanyelvű tagok is jól beszélték a magyart (Slavko Matković, Ante Vukov).

Munkálkodásuk folyamán a Bosch+Bosch csoport tagjai szerteágazó képzőművészeti – és részben szépirodalmi – tevékenységet fejtettek ki, olyan művészeti és műfaji határterületeken mozogtak, melyeket nyelvi és fogalmi értelemben tágítani igyekeztek. Már közvetlenül önszerveződésük létrejötte után hátat fordítottak a hagyományos alkotói kifejezésmódnak, merészen és elszántan fordulva a nemzetközi művészet időszerű paradigmái felé. A kisvárosi lét, a határsáv furcsán beszűkült világa és az intézményi infrastruktúra hiánya nem tette számukra lehetővé a nagy nemzetközi kifutást, a jugoszláv „új művészeti gyakorlatban” azonban történetileg fontos nyomot hagytak. A kollektíva felbomlását követő években, évtizedekben néhányan közülük a korszak jelentős nemzetközi egyéniségeivé érlelődtek (Ladik Katalin, Szombathy Bálint).

A csoport munkásságának egy jelentős része az elmúlt években integrálódott a magyar művészettörténetbe, eddig azonban csak részleteiben ismerhette meg a szakmai közönség.

A kiállításon bemutatásra kerülnek a korai 70-es években Újvidéken tevékenykedő Kôd és a (Ǝ neoavantgárd csoportok munkái is.

Kurátor: Dorotea FOTIVEC, SZOMBATHY Bálint
Koncepció: Marinko SUDAC

Kiállító művészek:

Bosch+Bosch csoport
CSERNIK Attila, KEREKES László, LADIK Katalin, Slavko MATKOVIĆ, SZALMA László SZOMBATHY Bálint, Ante VUKOV

Kȏd csoport
Mirko RADOJIČIĆ, Slobodan TIŠMA, Peđa VRANEŠEVIĆ, Slavko BOGDANOVIĆ

valamint
ÁCS József, Vladimir KOPICL, PETRIK Pál, Bogdanka POZNANOVIĆ, Verbumprogram

A kiállítás a zágrábi Avantgárd Művészeti Kutatóintézet és a Marinko Sudac Collection együttműködésével valósul meg.

Megnyitó: 2019. szeptember 12., 18.00
Köszöntőt mond: Fabényi Julia a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója
A kiállítást megnyitja: Boris Buden filozófus

Facebook esemény

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Bosch+Bosch csoport és a vajdasági neoavantgárd mozgalom”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés