A Versvándor, Tóth Péter Lóránt Mohácsra ért – Radnóti vers-zarándoklat 2019 • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Versvándor, Tóth Péter Lóránt Mohácsra ért – Radnóti vers-zarándoklat 2019

 

A lélek útja Radnóti Miklós vers-zarándoklat 2019 

Egy fiatalember állt a hallgatóság előtt és megidézett egy másikat szeptember 19-én, csütörtök késő délután a mohácsi Mohácsi Jenő városi könyvtárban. Tóth Péter Lóránt, a kunszentmiklósi Versvándor, tanár feledhetetlen órákat szerzett a hallgatóságnak. A 110 éve született és 75 éve (35 évesen) elhunyt Radnóti Miklós utolsó hónapjait elevenítette meg Radnóti-versek és Kőszegi Ábel Töredék című műve alapján, Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó rendezésében.

Tóth Péter Lórántot 11 éves diákként ismertette meg Radnóti Miklós verseivel az akkori magyartanára, Bődi Szabolcs Kunszentmiklóson. A hatalmas versélmény több mint negyedszázad múltán egy megvalósult álom lett, Radnóti utolsó hónapjait fizikailag és lelkileg sikerült megidézni. A Bortól Abdáig, három országon átívelő gyalogos vers-zarándoklattal az „erőltetett menet” résztvevőinek, azaz a költőnek és a többi munkaszolgálatosnak állít emléket Tóth Péter Lóránt. A 820 kilométer jelentős részét, 680 kilométert gyalogszerrel tesz meg, a többit vonattal, ahogy Radnótiék is.

A Versvándor a zarándoklat 20. napján érkezett Mohácsra a megbékélésnek, a humánumnak – azaz Radnóti üzenetének – jegyében. Mint mondta, a közel száz településen áthaladó zarándoklat három országot köt össze: Szerbiát, Horvátországot és Magyarországot. A magyarlakta településeken előadások, emlékezések, koszorúzások, helyiekkel közös fellépések zajlottak.

Radnóti 75 év múltán is tanított: megmutatta már Bortól Mohácsig is, hogy másként kell látni az életet, menni kell, küzdeni, fájdalommal nem törődve alkotni kell, amíg csak lehet. Az augusztus 31-től eltelt három hét a szeretetről is szólt, összekötötte a gyerekeket a felnőttekkel, felélénkítette a helyi magyar közösségek életét. Tóth Péter Lóránt az út nagy részén Szerbiában és Horvátországban nem magányosan ment, hanem sokszor nagy létszámú csapatok kísérték, tanárok, diákok, helyi lakosság – erőt adva a napi 25, sőt volt, hogy 40 kilométeres gyalogláshoz.

Amikor közelített Mohácshoz, felgyorsított, hiszen 14 órára várták a diákok a Radnóti Lakótelepnél, majd a Széchenyi téren, utána pedig a város könyvtárában kezdődött az előadás. A magyarországi szakasz következő része vonattal indul Szentkirályszabadjáig, majd újra gyalogszerrel megy tovább a vers-zarándok, mint ahogy 75 évvel ezelőtt Radnótiék. Zirc, Veszprémvarsány, Pannonhalma, Abda (szeptember 24.) következnek, majd Kunszentmiklóson, Tóth Péter Lóránt lakhelyén zárul A lélek útja Radnóti Miklós vers-zarándoklat 2019.

A vajdasági-szerbiai Pannon Televízió az útról dokumentumfilmet készít.

Tóth Péter Lóránt 2016-ban megkapta a Káplár László Emlékére Alapítvány Jó Ember Díját.

 

A magyarországi szakasz programja:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A három országra kiterjedő teljes program


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS