Az utolsó szovjet katona • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Az utolsó szovjet katona

 

Az utolsó szovjet katona 

 

Sem az első, sem az őt követő több millió szovjet katonát nem ismerjük név szerint, akik Magyarországon szolgáltak. De aki 1991. június 19-én hivatalosan is utolsóként hagyta el közülük Magyarország területét, őt név szerint is ismerjük. Viktor Silov altábornagy, a Magyarországon „ideiglenesen” állomásozó Déli Hadseregcsoport parancsnoka a záhonyi határállomáson elköszönt Annus Antal altábornagytól, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárától, és a hídon át gyalog elhagyta Magyarország területét. 47 év lett az ideiglenes itt tartózkodás.

 

 

Újágh Zsolt

 

A KSH Könyvtár feldolgozási osztályvezetője, Újágh Zsolt nyugdíjba készült. Engem hívtak utódjául 1979-ben. Zsolt atyai jó barátom lett. 1941 óta volt a könyvtárban, annak minden zegét-zugát és minden ügyes-bajos dolgát ismerte.

A II. világháborúban szovjet fogságba esett. A hadifoglyok egyhangú életébe csak ritkán lopta be magát a humor.

Akkoriban a Szovjetunió területén mindenben uralkodott a sztahanovista mozgalom, a teljesítmény terén hajszolták a százalékokat (majd a normát is ezekhez az eredményekhez emelték idővel).

A táborparancsnok biztos helyről kapott egy értesítést, hogy nemsokára valamilyen ellenőrző bizottság érkezik. Nosza, kihajtották a foglyokat a földekre, mindenki kapott egy kötényt. Abba belemértek egy lapát homokot, amit úgy kellett kiszórni a kötényből, mintha vetnének. Mire megjött a bizottság, csupa tábornok, meg más egyéb nacsalnyik, láthatták messzebbről a dzsipből, hogy a foglyok lázasan dolgoznak, vetnek. Akkor minden rendben van. Fő a látszat.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS