Dr. Hernádi László Mihály | Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Dr. Hernádi László Mihály

Dr. Hernádi László Mihály írásai: 366
Dr. Hernádi László Mihály

Kaleidoszkóp – 36.

Minden bizonnyal Vida Zoltán volt a KSH Könyvtárának egyik legszínesebb egyénisége. Legendás volt hatalmas tudása, félelmetes memóriája és alázata a szakma iránt. Mindegy, hogy kinek segített, diáknak vagy akadémikusnak, minden esetben egyforma ügybuzgalommal ontotta magából a vonatkozó adatokat.

Kaleidoszkóp – 35.

Tőlem egy évig a kutya sem kérdezte, hogy mit csinálok a végül mégiscsak elnyert kutatónapjaimon. Csúsztam a Bethlen Gábor-bibliográfiával, így gőzerővel azt nyomattam, mert már nagyon szorított a határidő. 1980 tavaszán csak elkészültem vele.

Kaleidoszkóp – 34.

Prof. dr. Szabad György – A Deák-bibliográfia után szinte egyik munkám hozta magával a másikat. Annak mintájára kértek tőlem Bethlen Gábor-bibliográfiát, a magyar közigazgatási irodalom bibliográfiáját, és még hosszan lehetne sorolni. A budapesti történész professzorok is kézről kézre adtak.

Kaleidoszkóp – 33.

Prof. dr. Degré Alajos – 1975. május 14-e óta, a Deák-bibliográfia készítése során minden szabadidőmet az OSZK-ban töltöttem. Levelezésbe kezdtünk a megbízómmal, az emlékkötet szerkesztőjével. Vázoltam a bibliográfia szerkezetére vonatkozó elképzeléseimet, amit jóváhagyott.

Kaleidoszkóp – 32.

Bibliográfiák, repertóriumok – Az előző tételben említett Hernádi László névrokon. A Magyar-Szovjet Baráti Társaság főosztályvezetője volt. Minden további összecserélést megelőzendő a diplomamunkámhoz új címlapot készítettem, és megkértem a kollégákat, hogy cseréljék ki azt.

Kaleidoszkóp – 31.

Prof. dr. Berlász Jenő – A (85.) – (92.) tételekben említett személyekkel a munkáim révén ismerkedtem meg. Életüknek csak azon részéről írok, ami hozzám is kapcsolódik. Születési és halálozási adatot csak ehhez a tételhez adok meg napra pontosan – kiemelkedő, egyedi jellege miatt.

Kaleidoszkóp – 30.

Sztálin mondása I. Maga a mondás a tautológia mintapéldánya: A nehézségek azért vannak, hogy leküzdjük őket. Sztálin mondása II. A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz. Ez a világ egyik legcinikusabb mondata. Önmagában igaz mondat ugyan…

Kaleidoszkóp – 29.

Az előző kötet (Viccek, mormogásaim) 44. tételében (Davaj csaszi!) elkövettem egy nagy hibát, amiért elnézést kérek. Majdnem egy hétig nem volt internetem, így az igen érdekes és felettébb tanulságos könyvnek nem írtam meg a szerzőjét, és hibásan írtam a címét. Most mindezt jóváteszem.

Kaleidoszkóp – 28.

Idősebb Fradi–szurkoló készülődik az esti meccsre. A felesége nézi, amint férje csupa zöld–fehérbe öltözik. Egyszer csak szemrehányón megszólal:
– Apukám, ahogy elnézlek, te jobban szereted a Fradit, mint engem.

Kaleidoszkóp – 27.

Baráti őszinteség
– Tudod, haver, amikor vállalkozó lettem, csak a tudásomra és a józan eszemre támaszkodhattam.
– Nem te vagy az egyetlen, aki nulláról indult…

Kaleidoszkóp – 26.

– Feladtam egy hirdetést, hogy férjet keresek.
– És sok válaszlevelet kaptál?
– Több százat, de mindegyikben az állt, hogy: „Viheti az én férjemet.”

Kaleidoszkóp – 25.

Nem mindegy
Egy lány kérdi az apjától:
– János hevesen udvarol, szeretne elvenni feleségül. Adhatok hitelt a szavának?

Kaleidoszkóp – 24.

Az irigykedő János bácsi
János bácsi meglátogatta a fiát, aki Afrikában dolgozott. Itthon irigykedve mesélte a barátainak, hogy milyen jó dolguk van az araboknak. Nagy hévvel ecsetelte, hogy 3–4 feleséget is tarthatnak. Erre közbeszólt a felesége:

Kaleidoszkóp – 23.

1969 júliusában már öthónapos házasok voltunk. Vártuk első gyermekünket, aki az anyaméhen belül akkorákat rúgkapált, hogy azt hittem, fiú lesz és focista. Az egyik moziműsorban meglepetten fedeztem föl: Bátor emberek – szovjet film. Emlékszem, annakidején, a film után hetekig játszottuk a csetényi katonásdiban, annyira megragadott minket.

Kaleidoszkóp – 22.

– Jézus, Mária! Hazajött a férjem. Ugorj ki gyorsan az ablakon!
– Megőrültél, hiszen a tizenharmadik emeleten laktok!
– Na és? Csak nem vagy babonás?Archívum

Hirdetés