Dr. Hernádi László Mihály | Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Dr. Hernádi László Mihály

Dr. Hernádi László Mihály írásai: 378
Dr. Hernádi László Mihály

Kaleidoszkóp – 48.

Levél a Dnyepertől – Csetényben, a házunkhoz közel, a bakonyoszlopi elágazó mellett a Budapest–Zirc országút alatt átereszt építettek. Ez idő alatt az építési területet éjszakára kivilágították petróleumlámpával, és őrséget szerveztek. Természetesen nekünk azonnal ott volt a helyünk.

Kaleidoszkóp – 47.

Egy szépasszony összeverve állít be az orvoshoz.
– Mi történt?
– Csúnyán összevert a férjem!
– De hiszen úgy tudtam, hogy elutazott.

Kaleidoszkóp – 46.

Öcsém 1967-ben kezdte a könyvtár-népművelő szakot a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. Mikor a kezdés után első alkalommal jött Zircre, egy közös ismerőstől érdeklődött. – Hol laknak Laciék? – A Patkóban – volt a rövid, ám kissé meghökkentő válasz.

Kaleidoszkóp – 45.

1948 tavaszától Budapesten, a Veres Pálné utcában laktunk. Igyekeztem minél előbb földeríteni közvetlen környezetemet. A II. Világifjúsági Találkozót Budapesten tartották 1949. augusztus 14-től augusztus 28-ig. Éppen a nyitónapon kalandoztam el a Dimitrov térig (ma és 1949 előtt Fővám tér).

Kaleidoszkóp – 44.

Az MTA Lexikon Szerkesztősége igazgatójának legendás lexikális tudása volt. Erről személyesen is meggyőződhettem. Dr. Viczián János, kedves kollégám közvetítésével különmunkát kaptam a szerkesztőségtől. Dr. Kicsi Sándorral először ekkor találkoztam személyesen.

Kaleidoszkóp – 43.

Ádám heverészik a Paradicsomban, egyszer csak megkérdi:
– Uram, mi az a szex?
– Eredj Évához, majd tőle megtudod! – hangzik a válasz.

Kaleidoszkóp – 42.

– Miért sírsz Pistike?
– Az apuuu!…Rácsapott az ujjára a kalapáccsal és… és…
– De kisfiam, emiatt neked nem kellene így ordítanod!

Kaleidoszkóp – 41.

Kritika
– Jó napot asszonyom… A zongorahangoló vagyok!
– És? Ki hívta magát?
– A szomszédok!

Kaleidoszkóp – 40.

 Hatalmas öngól
A feleség rázendít:
–Te szemétláda! Hogy kerül ez a bugyi a kabátod zsebébe?
A férj hűvösen végigméri:

Kaleidoszkóp – 39.

Virga László – A csendes pihenő alatt általában sakkoztunk Lacival. Egyik parti során, miközben ő a következő lépést fontolgatta, fölnéztem, és nem tudtam szó nélkül hagyni az elénk táruló panorámát: – Nézd csak, milyen előkelő helyre kerültünk; jobbra a Gyűjtőfogház, balra a Köztemető.

Kaleidoszkóp – 38.

A tanáré az egyik legszebb hivatás. Csak megélni nagyon nehéz volt belőle. Ráadásul az én tanári pályám kissé cikkcakkosra sikeredett, mint maga az egész életem. Élményekben dúsan megáldott időszakaimban a könyvtári pálya mellett a tanítás mindig üde színfoltot jelentett számomra.

Kaleidoszkóp – 37.

– Anyu, tud a szobalányunk repülni?
– Dehogy. Honnan veszed?
– Mikor tegnap elmentél hazulról, apu azt mondta neki, hogy ő egy angyal.

Kaleidoszkóp – 36.

Minden bizonnyal Vida Zoltán volt a KSH Könyvtárának egyik legszínesebb egyénisége. Legendás volt hatalmas tudása, félelmetes memóriája és alázata a szakma iránt. Mindegy, hogy kinek segített, diáknak vagy akadémikusnak, minden esetben egyforma ügybuzgalommal ontotta magából a vonatkozó adatokat.

Kaleidoszkóp – 35.

Tőlem egy évig a kutya sem kérdezte, hogy mit csinálok a végül mégiscsak elnyert kutatónapjaimon. Csúsztam a Bethlen Gábor-bibliográfiával, így gőzerővel azt nyomattam, mert már nagyon szorított a határidő. 1980 tavaszán csak elkészültem vele.

Kaleidoszkóp – 34.

Prof. dr. Szabad György – A Deák-bibliográfia után szinte egyik munkám hozta magával a másikat. Annak mintájára kértek tőlem Bethlen Gábor-bibliográfiát, a magyar közigazgatási irodalom bibliográfiáját, és még hosszan lehetne sorolni. A budapesti történész professzorok is kézről kézre adtak.Archívum

Hirdetés