Kaleidoszkóp – 4. • Hetedhéthatár

Humor

Kaleidoszkóp – 4.

 

Szafari

 

Egy házaspár szafarin vett részt. Az asszonyt egy hatalmas hím gorilla elkezdte kerülgetni, egyre nyilvánvalóbb szándékkal, mire ő fölmenekült egy fára. A gorilla utána. A feleség sikoltozni kezdett:
– Béla, csinálj már valamit, a gorilla meg akar erőszakolni.
A férj kaján mosollyal arcán visszaszólt:
– Na, anyukám, ennek magyarázd meg, hogy fáj a fejed!

 

 

Első csetényi barátkozásom

 

Apámék 1949 őszén költöztek Cseténybe, mi, gyerekek Budapesten maradtunk 1952-ig. Hatéves koromban, 1950 telén vittek először néhány napra Cseténybe. Akkortájt igen kemény telek voltak a Bakonyban. Az utak néhol 2–3 méteres hófalak között vezettek. A szikrázó napsütés, a nekem derékig érő hó, a metsző hideg, a lovas szánok csilingelése elkápráztató varázslat volt egy vidékre szabadult városi gyerek számára.

Egyik délelőtt az orvoslakás udvarán játszottam, egy domb közepén álló kút mellett. Már nem tudom, hogyan keveredett oda egy fiú, akivel beszélgetni kezdtünk. Simléderes sapkája kissé félrefordítva a fején, az arcán ravaszkás mosoly, amúgy meg – ahogy mondani szokták – a szeme sem állt jól. Alig ért a vállamig.

A beszélgetésünket ennyi év távlatából már nem tudom pontosan visszaidézni, de arra emlékszem, hogy állandóan találós kérdésekkel szívatott. Emellett a csetényi tájszólásból felét-harmadát, ha megértettem. Mindez arra ösztönzött, hogy valamit én is produkáljak. Nagyon belehúztam.

– Ezt nekem mondod, a pestinek? – kérdeztem, majd elkaptam a simlédert, és a sapkáját egy hirtelen mozdulattal lerántottam az orráig, úgyhogy nem látott semmit.

A következő pillanatban már én sem, mert derékon kapott, és úgy belevágott a hóba fejjel lefelé, hogy csak az égnek meredő, kalimpáló lábaim látszottak ki. Egy darabig egyedül küszködtem, majd látva, hogy nem boldogulok, segített talpra állni. Ezzel kezdődött haláláig tartó szoros barátságunk.

Mint később kiderült, Kaufman Gyuri, a katonásdi játékunk vezérezredese három évvel idősebb volt nálam. Nehéz munkákon edzett mokány gyerek volt. Puszta kézzel törte a diót. Vele szemben teljes mértékig esélytelen voltam. A pesti mivoltom pedig hamarosan bakonyi büszkeséggé változott.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS