Pécs polgármesterének tájékoztatása • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Pécs polgármesterének tájékoztatása

Péterffy Attila
Kép forrása: Péterffy Attila hivatalos facebook-oldala

Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere folyamatos tájékoztatást ad közösségi oldalán keresztül a koronavírussal kapocslatosan meghozott döntésekről. Ezeket az alábbiakban osztjuk meg. Az oldal folyamatosan frissül!

A szakemberek és az országos operatív törzs iránymutatása alapján az új koronavírus terjedésének megelőzése érdekében a személyes higiénia mellett a legfontosabb lépés, hogy a minimálisra csökkentsük a személyes találkozásokat. Ennek érdekében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Pécs polgármestereként március 14-én, szombaton a következő döntéseket hoztam:

Március 15-én a vásártér zárva tart, visszavonásig a vasárnapi pécsi vásárokat nem tartjuk meg.
Március 15-étől visszavonásig zárva tart a Pécsi Lőtér, a Lauber Dezső Sportcsarnok és a Verseny utcai tornacsarnok.
Március 15-étől visszavonásig zárva tart a Pécsi Állatkert.
Március 15-étől a Tudásközpont fiókkönyvtárai is zárva tartanak.

A fenti döntéseket a pécsi polgárok biztonsága érdekében hoztam meg. A lépések kényelmetlenségeket okozhatnak, ezért megértésüket kérem.

Az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében tett intézkedések részeként Magyarország kormánya március 14-én délután rendeletben visszaadta a települési önkormányzatoknak az óvodák és bölcsődék nyitva tartásával és bezárásával kapcsolatos döntési jogkört. Indokoltnak tartanánk az óvodák és bölcsődék azonnali bezárását, ám a kormány döntése későn született meg ahhoz, hogy a hétfői naptól azonnali változásokat vezessünk be. A vírus terjedésének lassítása az óvodák és bölcsődék azonnali bezárását igényelné, így azonban lehetetlen helyzetbe hoznánk azon szülőket, akik gyermekeiket nem tudnák máshol elhelyezni. A nagyszülőkre pedig köztudottan veszélyes lenne a gyermekek felügyeletét bízni. Éppen ezért a bölcsődék és óvodák lehetőség szerinti bezárását fokozatosan hajtjuk végre.

 

Bölcsődék, óvodák:

A pécsi bölcsődék és óvodák március 16-ai hétfői napon teljes kapacitással működnek és várják a gyermekeket. A március 16-ai hétfői napon minden pécsi bölcsődében és óvodában teljes kapacitással biztosítjuk a gyermekek étkeztetését. Arra kérjük a pécsi szülőket, hogy akik egyébként az iskolák megváltozott működése okán nagyobb gyermekük felügyeletét otthon biztosítják, a kisebb gyermekekét is otthon biztosítsák. Ugyanezt kérjük azoktól szülőktől, akik egyéb okból otthon tartózkodnak.

Március 17-e keddtől azonban már csak ügyeleti rendszerben biztosítjuk a bölcsődés és óvodás pécsi gyermekek felügyeletét. A célunk az, hogy minél több gyermek maradjon otthon, mert ez segíti leginkább a koronavírus terjedésének lassítását. Ennek részleteit hétfőn az intézményvezetőkkel együttműködve dolgozzuk ki.

 

Iskolák:

Fontosnak tartjuk, hogy az iskolások, amennyiben igénylik, ebben a bizonytalan helyzetben is közétkeztetésben részesüljenek. Hétfőn és kedden minden pécsi iskolás étkeztetését biztosítjuk, tudva, hogy nem fog minden adag elfogyni. A cél, hogy szerdától már a valós igények szerinti (csökkenő) adagszámot készíttessük el. Ennek érdekében megkerestük a fenntartót (KLIK), azt kérve tőle, hogy méresse fel az iskolaigazgatókkal a várható igényeket.

A fenti intézkedésektől azt reméljük, hogy a jelenlegi rendkívül bizonytalan helyzetben is minden bölcsődés és óvodás gyermek felügyelete és étkeztetése megoldott lesz, és az iskolásaink is minden nap meleg ételhez juthatnak.

 

Kiemelten fontos célunk, hogy a közösségi közlekedés folyamatosan működjön.

Ezért a Tüke Busz Zrt. buszvezetőinek védelmében kérésemre az eddigi elsőajtós felszállás helyett csak a hátsó ajtókat használhatják az utasok. A buszok első ajtajai zárva lesznek, a sofőröknél nem lehet jegyet venni, a buszvezetőket védőszalaggal választjuk el az utastértől. A buszokon fokozott fertőtlenítést és fokozott szellőztetést rendeltem el.

 

(Forrás: https://www.facebook.com/peterffyattilapecs/)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS