Retro könyvvásár Európa Kulturális Fővárosában • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Retro könyvvásár Európa Kulturális Fővárosában

Pécs 2010-ben megszámlálhatatlan kulturális programnak ad otthont. Kiállítások, művészeti bemutatók, szakmai konferenciák, fergeteges szabadtéri rendezvények, világsztárok koncertjei és még sorolhatnánk mennyi és mennyi érdekes, kreatív kezdeményezés valósul meg a városban. Pécs csodálatosan megújult főterét sosem látott, élettel teli vidám nyüzsgés tölti be. Sokszor igen nehéz a választás, hogy mit is csináljunk, hova is menjünk, a sok esemény közül melyiket válasszuk. Külön program lehet a szépen megújult terek mellett a belváros rejtett udvarainak felfedezése is, az ódon épületek belső udvaraiban nem ritkán hangulatos kisvendéglőkre, kiállítóhelyekre, kulturális programhelyszínekre lelhetünk.

Egy ilyen rejtett, belső udvar található a Király utca 9. szám alatt, ahol kerékpárszerviz- és kölcsönző, valamint gyermekkönyvtár működik. Az udvarban június első szombatján tartották az első „Retro könyvvásárt”. A könyvvásár ötlete a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár részéről merült fel május végén. Az indok prózai: a város könyvtárai az ősszel megnyíló Regionális Tudásközpontba költöznek. A különböző könyvtárak állománya így összeadódik, viszont számos könyvből a szükségesnél több példány is van. Az így feleslegessé vált, ám annál értékesebb könyveket kedvezményes áron, a retro könyvvásáron kívánták értékesíteni.

Az időzítés kitűnő volt, hiszen június ötödike éppen a Pécsi Országos Színházi Találkozó idejére esett. A főtér és a színház épülete között félúton található helyszín szintén tökéletes választás volt, hiszen itt sétált végig naponta többször a fesztivál igencsak népes közönsége. A „retro-hangulatot” tovább fokozta, hogy az udvarban a könyvek mellett régi hanglemezeket is lehetett vásárolni, sőt két lelkes pécsi fiatalember közreműködésével a lemezekbe az érdeklődők bele is hallgathattak. A járókelőket a kapuban egy működő tölcséres gramofon hangja állította meg és csábította az udvarba való betérésre.

A június ötödikei vásár rendkívül sikeresnek bizonyult, így a szervezők a következő szombatra is meghirdették a programot „Retro könyvvásár – ismétlés” címmel, mely hasonló érdeklődés és siker mellett zajlott le. Így nem meglepő, hogy az „ismétlést” további alkalmak követték. A könyvvásár azóta minden szombaton megrendezésre kerül, miközben a 40-50 évvel ezelőtti korszak hangulatát korabeli lemezjátszók, magnók, rádiók hangjai idézik meg. A régmúlt slágereit a könyvespolcoknál, ládáknál böngészők dúdolgatják, énekelgetik. Fiatal anyuka gyermekével mesekönyvet olvas, külföldi turisták régi magyar dalokat hallgatnak mosolyogva a lemezjátszó mellett, idősebbek vidám diákkori történeteket mesélnek, a Pécsi Tudományegyetem korábbi rektora kis piros sámlin ülve válogat a könyvek között, a volt pécsi alpolgármesterasszony verseskönyvet lapozgat, Haumann Péter színművész tekintete a tölcséres gramofonon áll meg, miközben a 78-as fordulattal pörgő lemezről harsog, hogy egy dunaparti csónakházban nagy a jókedv minden nap, úszik az ember boldogságban és a jó Duna víz simogat!

Ezen a héten jubilál a könyvvásár, a szervezők immáron tizedik alkalommal várják a korábbi hetekhez hasonló lelkesedéssel a könyvek, a régi lemezek és a retro hangulat kedvelőit a Király utca 9-be, új választékkal, régi zenékkel, remek hangulattal. A retro könyvvásár belépett a város kulturális programjainak sorába, az egyik legnagyobb rendezvényszervező intézmény, a Pécsi Kulturális Központ felvette programajánlójába a rendezvényt.

A helyi média is felfigyelt a programra, a nyomtatott és internetes újságokban megjelent fényképes tudósítások, programajánlók mellett az MR6 Régió rádió riportere, Kiss Tünde, kétrészes beszélgetést készített az egyik „zenefelelőssel”, Weinreich László hanglemez-gyűjtővel, aki jelen sorok íróját, a retro könyvvásár „tölcséres gramofon és retro-rádió felelősét” is megemlítette az interjúban. A rádióinterjúk az alábbiakban meghallgathatók.

1. rész

2. rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS